2010. június 29., kedd

Gyors ebéd - Brokkolis, tonhalas rizottó

Nagyon lelkes vagyok. Újra süt a nap!!! A fiúk kint szaladgálhatnak a napsütésben, élvezhetik a sokszínű kert látványát (nemcsak az ablakon keresztül). Ma kukacokat gyűjtenek, beleteszik a talicskába, rászórnak egy kevés földet és megfigyelik hogyan teszik azt porhanyóssá. Tomi nagyon élvezi, neki "cikizi" a kezét a giliszta, ahogyan ide-oda tekeredik a tenyerében.
Én sem szerettem volna lemaradni a napsütésről, így ma egy nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető ebédet csináltam.

Brokkolis - tonhalas rizottó
Hozzávalók:
1 közepes fej brokkoli
1 db tonhal konzerv
kerek szemű rizs
1/2 fej lilahagyma
1 dl növényi tejszín vagy  növényi tej
1/2 db citrom héja
kevés olaj
A brokkolit megmostam, megpucoltam és sós vízben megfőztem.
A lilahagymát apróra vágtam, kevés olajon üvegesre pároltam és rátettem a tonhalat, amit apró darabokra szeltem. Amikor a tonhal átmelegedett, kicsit szüneteltettem a keverését, hogy az alja megbarnuljon, utána leveszem a tűzről. A tonhal általában  sós lében van eltéve, így mindig csak kóstolás után sózzuk meg ha szükséges.
A növényi tejet vagy tejszínt 2 dl vízzel felhígítom és felforralom. Erre azért van szükség, mert a rizottó rizst meleg folyadékkal kell megfőzni.
A rizst 1 kanál olajon átforgatom, miután kicsit üveges lesz, a tejszínes keverékből annyit öntök rá, hogy ellepje. Ekkor reszelek rá egy fél citrom héját. Fontos, hogy folyamatosan kevergetni kell, ha magába szívta a levet újra öntök rá. Kb. 15-18 perc alatt megfő a rizs.
Miután megfőtt, hozzákeverem a brokkolis tonhalat. Megkóstolom, ha kell még teszek hozzá sót.
A rizottót tetszés szerinti, vízzel kiöblített formába kanalazom és tányéra borítom. 

Bármilyen formát használhattok, csak arra figyeljetek, hogy ne legyen túl mély és keskeny, mert akkor nem jön ki belőle a rizs. Kisebb pohár, bébi tányér, tojástartó, sütemény forma, kisméretű műanyag tároló, de akár a gyerekek nagyobb gyurma formáját is használhatjátok. Nem kell egy nagy adagot a tányérra halmozni, használhattok több kisebb alakzatot is.    


2010. június 28., hétfő

Névnapi menü: rántott hús, tzatziki, süti

Vasárnap László napot ünnepeltünk.

A családi ebéd megtervezésének fő csapásvonala megint, mint mindig a fiúk tej- tojásallergiája volt. A család idősebbik fele nagy gondban van ha  mi is megyünk, mert jaj mit is lehet tej és tojás nélkül készíteni. Szerencsére egyre vállalkozóbb kedvűek, ki-ki merik hagyni a tojást a receptből és merik használni a növényi tejet és tejszínt. Kezdenek rájönni, hogy az ő nagymamáiktól örökölt recepteken is lehet egy kicsit alakítani, de az ízéből nem veszít az étel.

A névnapi menü:
* húsleves reszelt tésztával (Mamóca készítette)
* rántott hús, sült krumplival és tzatzikivel
* diós sütemény

A húsleves receptjébe nem kezdek bele, azt mindenki ellesheti az anyukájától vagy nagymamájától. A levesbetét vagy más néven levestészta azonban nem mindenki számára elérhető. Mamóca 2 félét is készített, ebből a kínálatból a fiúk a reszelt tésztát választották. 
Kevés durumlisztet mély tányérba öntünk és apránként hozzáöntött vízzel, gyurma állagú tésztát készítünk. Kicsit állni hagyjuk, majd nagy lyukú reszelőn egy száraz konyharuhára szétterítve ráreszeljük. 1 nap alatt megszárad, napon szárítva gyorsabban elkészül.
Miután a húsleves kész van és leszűrtük, pár merőkanállal kiszedünk egy kis lábosba. Mikor újra forr, beletesszük a száraz reszelt tésztát és puhára főzzük.

A rántott hús minden gyermek kedvence, így van ez nálunk is. Ez a recept nem az én találmányom. Stahl Judit Büntetlen örömök c. könyvéből való, legalábbis én itt bukkantam rá.
1 kg csirkecomb Én most egész combot vettem, amit elvágtam.
12 dkg kukoricapehely
1 gerezd fokhagyma
1 doboz natúr szója joghurt
Az első lépés a fiúk bevonása. Nagyon szokták élvezni. Van két mozsarunk, abban kettéosztom a kukoricapelyhet és ők apró darabokra őrlik. Szoktak versenyezni, hogy ki a gyorsabb, vagy hogy ki őrli finomabbra.
Miközben ők bőszen versenyeznek, lehúzom a combokról a bőrt (így jobban tapad rá a joghurt), elfelezem őket majd megsózom. A joghurtba belekeverem a lereszelt fokhagymát.
Amikor már úgy gondolják, hogy eléggé finomra őrölték a pelyhet, és már kellően elfáradtak a műveletben, beleöntöm  egy mély tányérba.
A combokat egyesével megforgatom a fokhagymás joghurtba, majd következik a kukoricapehely.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem a bundás combokat, amit előtte  vékonyan beolajoztam és a tetejüket is meglocsolom egy kevés olajjal.
200 fokos sütőben 45 perc alatt készre sülnek. Félidőben megfordítom őket, hogy szép barna legyen mindkét oldaluk.


A tzatziki egy pofonegyszerű saláta, ami bármilyen sült húshoz kiváló.
Egy nagy darab kígyóuborkát megmosok, végeit levágom és héjastól lereszelek, megsózok. Én nem szoktam kinyomkodni, mert akkor oda a finom, sok vitamint és fontos anyagot tartalmazó leve. A fokhagymát lereszelem vagy préselem, összekeverem a szója joghurttal és ráöntöm az uborkára. Ebédig a hűtőben várakozik.


Végül a süti. Gergőék mindig megkérdezik, hogy ugye lesz süti is? Hát persze. Szerintem minden felnőttnek szívet melengető élmény amikor az anyukája vagy nagymamája vasárnapi, szünidei sütiére gondol. Leginkább ekkor van rá időnk elkészíteni őket. Az ünnepeket nem is említve amikor a gyerekeket is bevonva a készülődésbe családi programot lehet szervezni és mindenk9i szívesen vesz benne részt.

Hozzávalók:
45 dkg liszt
23 dkg Liga vagy Linco vaj
23 dkg reszelt sárgarépa
1,5 - 2 citrom leve és héja
1 cs. sütőpor
15 dkg darált dió
6 dkg cukor
7-10 evőkanál baracklekvár
A liszthez hozzákeverem a sütőport a citrom héját, levét, majd a puha vajat szétmorzsolom benne. Végül belegyúrom a lereszelt répát. Ha túl puhának érzitek a tésztát, mert sokáig dolgoztatok vele, akkor tegyétek be egy fél órára a hűtőbe.
A tészta kétharmadát kinyújtjuk és kivajazott tepsibe tesszük(36x26 cm).
Megkenjük a lekvárral, rászórjuk a cukorral összekevert diót.
A maradék tésztát is kinyújtjuk és egyforma szélességű csíkokra vágjuk, amit átlósan a dió tetejére teszünk, úgy, hogy rácsos mintázatot kapjunk.
Ha a gyerekek elég nagyok, akkor a megmarad tésztát kis gombócokra osztva, megkérhetjük őket, hogy gilisztát formázzanak belőle. Végül a kis hurkákat ők is tehetik fel a sütire.
170-180 fokos sütőben 30 percig kell sütni.
A CUKROT nem felejtettem ki belőle, a recept szerint nem kell. Az édességét a répa adja.
Szerintem nagyon egészséges és finom!!!


Ötlet: Dió helyett használhatunk mákot, meggyet, bármilyen lekvárt, reszelt almát vagy sűrűre főzött krémet.

2010. június 24., csütörtök

Cukkini

Tegnap este csöngettek. Vajon ki lehet ilyen későn??? Iti néni volt a szomszédból, 3 óriásira nőt cukkini társaságában. Nagyon megörültünk neki, a fiúk imádják. 
Az első cukkini tortám után a férjem már tavasszal elkezdi mondogatni, hogy a cukkini tortáról ne feledkezzem meg idén sem. De erről a következő bejegyzésben írok majd bővebben, mert azt nem lehet csak főszereplőként szerepeltetni. 


A mai írásomban a töltött cukkiniről szeretnék megemlékezni.
A fiúk meglátva a három ÓRIÁS cukkinit örömtáncot lejtettek. Azonnal elnevezték őket: Apa cukkini, Anya cukkini és Gyerek cukkini lett a nevük. Megkértek, hogy a legnagyobb darabot, aki nem más mint az Apa cukkini, készítsem el holnap ebédre. A nagysága miatt, adta magát az ötlet, hogy töltve kerüljön az asztalra.
Reggel ébredés után Apa cukkinit megmostam, kettévágtam, a magos részét kikanalaztam, megsóztam és félretettem.
1 fej hagymát megpucoltam, apró darabokra vágtam, kevés olajon üvegesre pirítottam, majd a darált húst (pulyka) hozzáadva aranybarnára sütöttem. Amíg a hús sült egy lábosban készre főztem a rizst.
A megsült húshoz adtam még apróra vágott snidlinget, oregánót és 6 levél mentát, majd a rizst is hozzákevertem.
A cukkiniből kiöntöttem a levét, amit a só miatt engedett és megtöltöttem a rizses, zöldfűszeres hússal. A tetejére a fagyasztóból felengedett növényi tejfölt kentem.
A megtöltött cukkiniket egy nagy tepsire tettem, aláöntöttem 1 dl vizet, és 180 fokos, előmelegített sütőben 40 percig sütöttem.
Tálaláskor a héját levágtam. Amikor kicsit öregebb vagy jelen esetben nagy a cukkini érdemes a héjától megszabadulni, mert kicsit kemény, fás vagy kesernyés az íze. A kisebb, fiatalabb darabokról azonban vétek lenne levágni.

2010. június 22., kedd

Melegszendvicsek és kenyerek

Sziasztok!
Hosszabb kihagyás után újra itt vagyok. 
Gergő összeszedett egy vírust, napokig magas láza volt, így csak most tudok jelentkezni.
Megint nyakunkon a rossz idő. Hideg, nyálkás, szeles, esős. Tiszta ősz. Mi ilyenkor reggelire és vacsorára is nagyon kívánjuk a meleg ételeket. Ami nagyon adja magát az a melegszendvics. A tej-, tojásmentesség ellenére, itt is nagyon sok a lehetőség.


Az egyik kedvenc a májkrémes melegszendvics. A tejmentes kenyeret vékony szeletekre vágom. Megkenem őket Liga vagy Linco vajjal, majd Gyulai májassal is megkenem vagy Pick füstölt szelőmájast teszek rájuk. Megszórom száraz serpenyőben pirított szezámmaggal, két szeletet összeborítok és beteszem a szendvicssütőbe.
Második helyezett a tonhalas melegszendvics. A konzerv tonhalat összekeverem egy kevés vajjal, hogy kenhető krémet kapjak. A krémmel megkenem a kenyereket, egyiket megszórom konzerv kukoricával, összeborítom őket és ez is mehet a szendvicssütőbe.
A harmadik variáció amit nem régen próbáltunk ki az a mézes-joghurtos melegszendvics.
1 pohár natúr szója joghurthoz keverek 1 evőkanál mézet, kevés mazsolát és fél evőkanál kókuszreszeléket. Elkészítése azonos az előzőekkel.
Ami ilyen hideg, nedves időben a testet, lelket melengeti az a házi készítésű kenyér.
Legtöbbször a félbarna kenyeret és a foccacia-t (olasz kenyér) szoktam elkészíteni. 
Utolsó alkalommal a gyerkőcök doktor nénijének a névnapjára készítettem ajándékba. Szépen becsomagolva a receptet egy színes papírra írva a szalaghoz tűzve, szerintem nagyon kedves ajándék.

Félbarna kenyér
Hozzávalók:
400 g sima liszt
150 g teljes kiőrlésű liszt
3,3 dl víz
1 cs. szárított élesztő
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
3-4 evőkanál olaj
A vizet mikróban meglangyosítom, beleteszem a cukrot és az élesztőt. Amíg megkel összekeverem a lisztet a sót és mikróban 20 mp. alatt azt is megmelegítem, az olajat csak a melegítés után teszem bele. A langyos liszthez öntöm a megkelt élesztőt és összegyúrom a tésztát. A gyúrást lehet robotgéppel is csinálni, ha van hozzá dagasztókar.
A jól átgyúrt tésztát fél-egy órára langyos helyen kelesztem. Amikor megkelt újra átgyúrom, majd megformázom, kilisztezett formába teszem. Nekem légkeveréses sütőm van, így a kelt tésztákat mindig hideg sütőbe teszem be. A kenyeret 200 fokon 25 percig sütöm. Az elkészítési időbe a kenyér hülését is számítsátok bele, ez kb. 1 óra.

 Ebből a tésztából a kelés után kis cipókat formálva, zsömlét is lehet sütni.


Foccacia
Hozzávalók:
450g sima liszt
1,75 dl víz
1 cs. szárított élesztő
2 evőkanál olívaolaj + a tetejére 3-4 evőkanál
2 teáskanál só
Ízesítése: 2 nagy gerezd fokhagyma, 1 csapott evőkanál oregánó, bazsalikom, rozmaring, aszalt paradicsom, olívabogyó, zsálya
A vizet meglangyosítom, egy kevés cukorral együtt belekeverem az élesztőt.
A lisztet beleteszem egy tálba, mikróba meglangyosítom, hozzáadom az olajat és a fűszereket, majd az élesztővel együtt összegyúrom. Az eredeti recept szerint apróra vágott fokhagymát és a szárított zsályát a kenyér tetejére kell szórni. Én félek, hogy a hagyma megég és szerintem úgy a fiúknak erős is lenne, ezért a fűszereket a tésztába gyúrom bele. A fokhagyma mellé mindig 1 zöldfűszert választok és az aszalt paradicsom vagy az olívabogyó kerül bele.
A tésztát 1 óráig kelesztem, újra átgyúrom, kicsit kinyújtva kiolajozott tortaformába teszem. A tetejébe az ujjaimmal kis lyukakat nyomkodok, meglocsolom olajjal és még egy 30 percet kelesztem. 200 fokon 25 percig sütöm.

2010. június 9., szerda

Vizes fagyi - SORBET

Itt a kánikula. Amit ilyenkor a gyerekek kívánnak az egy nagy gömb fagyi.
Tomi miatt nagyon sokat szenvedtünk tavaly nyáron a fagyi ügyben. Gergő ehetné, Tomi nem. Így próbáltunk minél kevesebbet fagyizó közelébe menni. Amikor már nem tudtuk halogatni a dolgot, mert Gergőnek azért mégse kellene szenvednie az Öccse allergiája miatt, bementünk egy cukrászdába. Kiderült, hogy a gyümölcsös fagyik nagy része vízzel készül. Nagyon megörültünk neki. Már nem tűnt olyan ijesztőnek az olaszországi nyaralás fagyi szekciója. Nem estünk kétségbe, kint is megkérdeztük, hogy van-e tejmentes fagyijuk és ők is 3-4 félét tudtak nekünk kínálni.
A nyaralásból hazaérve, a szórólapok között felfedeztük, hogy a  Family Frost árul vizes jégkrémet. Egész héten a sárga trillázós autót lestük, hogy feltöltsük a fagyasztót.
Idén pedig én készítem el a vizes fagyit, azaz a sorbet-et. Pofon egyszerű, nem kell hozzá sok minden csak sok-sok gyümölcs, a többi hozzávaló pedig biztosan minden háztartásban megtalálható - cukor, víz, citrom.
Szerencsére nálunk a kert akkora, hogy egy kicsi veteményest ki tudtunk alakítani. Az első amit ültettem az-az eper volt. Idén is bőséges lett a termésünk, tegnap éppen 1 kg-ot szüreteltem, így kézenfekvő, hogy az első sorbet-tünk epres lett.
1/2 kg eper
4 evőkanál cukor (8 dkg)
1/2 citrom reszelt héja
4 evőkanál víz
2 dl natúr szója joghurt
5 db közepes mentalevél
A vízből és a cukorból szirupot főztem (forrástól számítva még 4-5 percig lassú tűzön forralom). Az epreket megmostam, feldaraboltam és a turmixgépbe tettem. Ráöntöttem a langyos szirupot, a joghurtot, beledobtam a mentalevelet, ráreszeltem a citromot és Gergő elfordította a gombot. 
Miután minden eperdarab eltűnt, egy laposabb műanyag tálba öntöttem és betettem a fagyasztóba. 1 óra múlva megkevertem, majd még kétszer megismételtem ugyanezt a műveletet.
Akit zavarnak az epermagok, az fagyasztás előtt szűrje át egy szűrön.
Az elején azt írtam, hogy nem kell hozzá csak gyümölcs, víz, cukor és citrom. Ez így is van!!! Én a joghurtot azért tettem bele, mert másnap járt le a szavatossága. Nem akartam, hogy kárba vesszen. A joghurt mentes változatot 1,5 dl vízzel kell készíteni.
Ha valaki felnőtt társaságot szeretné meglepni eme hűsítővel, pár kanál alkoholt is keverhet hozzá. Nem muszáj lefagyasztani csak jól behűteni. Magas pohárba szívószállal kínálva mindenki a receptért fog könyörögni. :))
Természetesen nem csak eperből lehet elkészíteni - málna, cseresznye, megy, banán, dinnye, alma
Fontos információ a sorbet-tel kapcsolatban, amit sok oldalon olvastam. Nem szabad sok cukorral készíteni, mert a cukor nem fagy meg, így híg lesz az állaga.
 Amíg  én az epreset készítettem Tomi "ződséges sobet-et" csinált. Ez is nagyon fincsi lett. :)))

2010. június 1., kedd

Fasírt ebédre

Itt a kovászos uborka ideje, azaz itt lenne, ha nem ömlene az eső már 2. hete és a nap nem bújna el a csúnya felhők mögé.
Én már több mint két hete megvettem a kovászolni való uborkát, ami ugrásra készen várta a hűtőben, hogy elkezdhesse a napfürdőt a kapros, fokhagymás lében.
Szerencsére egy héttel ezelőtt váratlanul kisütött a nap. Nosza nekiestem az uborkáknak megmostam őket, a végükből lecsíptem egy kicsit és ahogy a nagymamámtól tanultam, hosszában bevagdostam. Vizet forraltam, amibe sót tettem (1l vízhez 3 dkg só). A veteményesből csipkedtem egy maréknyi kaprot, majd 2 gerezd fokhagymát megpucoltam. A fűszereket 2 adagra osztottam, az egyik fele belekerült az üveg aljára, erre rákerült az uborka és a sort a másik adag fűszer zárta. Az uborkára annyi sós vizet öntöttem, hogy ellepje. Végül jött az elmaradhatatlan kenyér. Pár perc múlva pótolni kell egy kevés vizet, mert a kenyér felszívja. Ha ezzel megvagyunk irány a napozás.
Én estére beviszem a házba, hogy ne hűljön le nagyon és reggel újra kikerül a teraszra.
Amiért leírtam a kovászos uborka receptjét az a következő recept miatt volt.
Fasírt uborkás pecsenyelében
Hozzávalók:
40 dkg darált hús
1-1 fej vörös és lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál majoránna
1 nagy szelet kenyér vagy 1 db zsömle
só, bors
zsemlemorzsa
4 db kovászos uborka
1 evőkanál liszt
5 dl húsleves
A kenyeret beáztatom vízbe. A hagymák felét apróra vágom és 1 evőkanál olajon üvegesre pirítom.  
A húshoz hozzáadom a fűszereket, a lepirított hagymát és a kinyomkodott kenyeret majd alaposan összegyúrom őket. A fasírtból cipót formálok majd meghempergetem a zsemlemorzsába. A húst tepsibe teszem, a maradék hagymát nagyobb darabokra szelem és köré szórom. A tepsibe öntök 1 dl vizet és beteszem a 180 fokos előmelegített sütőbe. 
1 óráig sütöm, közben a pecsenyelével megöntözöm. Nekem legalább 2x pótolnom kellett a vizet. 
Miután kész, a pecsenyelevet átteszem egy kisebb lábosba, hozzáöntöm a levest és 5 percig forralom. Végül leszűröm, hozzákeverem a lisztet, az apróra felszeletelt uborkát és addig főzöm míg besűrűsödik.
Tört krumplival tálalom. A hús szeletelését csak akkor kezdjük el ha már egy kicsit állt, különben szétesnek a szeletek.
Related Posts with Thumbnails