2011. június 28., kedd

Menü

Reggeli
Májkrémes kenyér
uborka


Ebéd
Karalábéleves
Narancsos tejberizs friss málnával


A riszt növényi tejben megfőzöm. Cukorral és narancs reszelt héjával  ízesítem. Friss málnával tálalom.

Uzsonna
Vajas pirítós sárgadinnyével

Vacsora
Sonkás szendvics
paradicsom

2011. június 23., csütörtök

Almakrémes-málnás torta


Most már bevett szokássá vált, hogy a fiúk szülinapjukra és a névnapjukra is tortát kapnak. Mivel én készítem, mindegy, hogy  piskótát sütök vagy valamilyen más süteményt.
Most Tomi 4. szülinapját ünnepeltük, ő mondhatta meg, hogy milyen tortát kér. Repülős tortaformát.
A repülőt teljesíteni tudtam, vagyis az apukája, mert ő formázta meg, a formatortát nem, de így is tetszett neki.
A piskótába most tönkölyliszt is került, ezért tettem bele a sütőport. Féltem, hogy a szódabikarbóna nem lesz elég a teljes kiőrlésű liszt megemeléséhez.


Tej- és tojásmentes piskóta
Hozzávalók:
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
25 dkg sima liszt
20 dkg cukor
5 dl növényi tej
2 evőkanál kakaópor
1 citrom reszelt héja és leve
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 cs. sütőpor
12 evőkanál olaj

A száraz hozzávalókat összekevertem, majd a tejet, olajat, citromlevet is beletettem. 
Egy nagy tepsit kibéleltem sütőpapírral és beleöntöttem a piskótatésztát.
180 fokos sütőben 25 percig sütöttem.
Amikor kihűlt félbe vágtam, majd az így kapott kockákat, lapjával is elfeleztem.
Az almakrémmel megkentem, a középső réteg krémjére rászórtam a málnát. 
A tortabevonó masszát porcukros sütőpapíron kinyújtottam és beborítottam vele a tortát.


Almakrém
Hozzávalók:
4 nagy db NAGY alma
cukor ízlés szerint
kicsi fahéj, szegfűszeg
1 csomag vaníliás pudingpor

Az almát meghámoztam, magházát kivágtam és felkockáztam.
Beletettem egy lábosba a cukorral és a fűszerekkel együtt. Annyi vizet öntöttem hozzá, hogy az alma tetejétől 1 ujjnyival lejjebb legyen, azaz ne lepje el a víz.
Amikor megfőtt  a fűszereket kivettem és robotgépben összepürésítettem. A pudingport nagyon kevés vízben elkevertem és hozzáadtam a lábasba visszaöntött almapüréhez. Pár perc alatt besűrűsödik.
Amikor kihűlt, akkor kentem meg vele a piskótát.

2011. június 22., szerda

Hogyan szeretek főzni

Minap érkezett egy kérdés, ami már több blogon körbejárt. Hozzám Patríciától érkezett. Ki hogy szeret főzni?A kérdéseket szépen bemásolom, a válaszokat, mint sokan mások, megvastagítom, kiegészítem.


A. Hogyan választod ki, hogy  mi kerüljön az asztalra?

1. Recept alapján, ezt követően vásárolom meg a hozzávalókat
2. Az otthoni alapanyagokat felhasználva, kiegészítve
3. Másként / változó (mondd el, hogyan?)

B. Hogyan főzöl és blogolsz?


1. Főzés közben fotózok, jegyzetelek
2. Főzés után fényképezkedek és leírom a receptet
3. Másként / változó (mondd el, hogyan?) 
Jegyzetelni akkor szoktam, amikor fejből főzök, azaz én találom ki a receptet. De akkor kötelező. Különben elveszik sok recept mit ahogy az a blogom elején nagyon sokszor történt. A recepteket csak akkor osztom meg veletek, ha kipróbáltam, pontosan emlékszem az arányokra és finom is lett az étel.


 Milyen alapanyagokat használsz?


1. Kizárólag a legjobb minőséget - függetlenül az árától
2. A legolcsóbbat, függetlenül a minőségtől
3. Középminőséget - figyelek az árakra és a minőségre egyaránt
Sok zöldség, gyümölcs, szárnyas, hal. Nagyon odafigyelek az alapanyagok fehérje és kalcium tartalmára a tejallergia miatt.

D. Mennyire tartod be a receptben előírtakat?


1. Teljes mértékben
2. Egyáltalán nem figyelem
3. Esetenként hozzáadok/kihagyok belőle. A rengeteg allergiánk miatt szinte minden receptet át kell alakítanom, számunkra is használhatóvá, élvezhetővé.

E. Mennyire hasznosítod a fölöslegesnek tűnő maradékokat? (süteménylapok szélei, tojás egyik része - sárgája, fehérje stb...)


1. Kidobom/kiöntöm
2. Nálunk szerencsére mindig sikerül annyit főzni ami elfogy. Ha mégis marad azt biztosan nem dobom ki, hanem valamilyen egytálétel készül belőle vacsorára vagy reggelire.
3. Azonnal felhasználom

Ki(k)nek is adjam tovább?
Ha van kedvetek, akkor válaszoljatok.
Laci 

2011. június 20., hétfő

Francia lecsós csirke


Francia lecsós csirke
Hozzávalók 4 személyre:
8 db nagy felső csirkecomb
3 db paradicsom
2 db paprika
2 db lilahagyma
4 db közepes gomba
1 db közepes cukkini
5-6 gerezd fokhagyma
kevés olaj

A húsokat megmosta, besóztam és húsos felükkel lefelé beletettem egy olajjal kikent tepsibe.
A paradicsomot, paprikát, gombát felkockáztam, a lilahagymát karikára vágtam és a hús tetején egyenletesen elosztottam. A fokhagymát héjastól a húsok közé nyomkodtam.
A tepsit lefedtem alufóliával, és a 180 fokos sütőbe tettem 50 percre. Amikor a hús megpuhult levettem róla az alufóliát, rátettem a felkockázott cukkinit  és a combok mindkét oldalát pirosra sütöttem.
A húst és a ragut külön tálban szolgáltam fel. 
A tepsiben marad szaft olyan tömény, minden alapanyag  ízét magába záró, hogy egy üvegbe leszűrtem, és betettem a hűtőbe. 
Tökéletes ízesítője lesz a későbbi húsleveseknek.

2011. június 18., szombat

Fokhagymás-kakukkfüves sült paradicsom, cukkinikrémes pirítóssal


Fokhagymás-kakukkfüves sült paradicsom, cukkinikrémes pirítóssal
Hozzávalók:
2 db nagy paradicsom fejenként
1 nagy gerezd fokhagyma
8 szál kakukkfű
2 evőkanál olívaolaj
Cukkinikrémhez:
1 közepes cukkini
1 fej lilahagyma
5 nagy levél bazsalikom
4 evőkanál olíva olaj
só, bors

A paradicsomokat megmostam, félbe vágtam. Olajjal kikent tűzálló tálba tettem őket és a tetejüket megszórtam apróra vágott fokhagymával és a kakukkfűvel.
200 fokos sütőben 20 percig sültek, utána még 10 percig grilleztem.
Mivel a férjem nagy húsevő (én is, de most nem volt hiányérzetem), megkért, hogy tegyek a paradicsomok alá egy kevés kolbászkarikát.
A paradicsomokat csak tálaláskor sóztam meg. Nem szerettem volna, ha sülés közben elveszítették volna a nedvességüket.
A lilahagymát felkockáztam 2 kanál olajon üvegesre pirítottam és hozzáadtam az 1 cm-es kockákra felvágott cukkinit. 5 percig sütöttem,majd robotgépben 4 evőkanál olajjal, a bazsalikommal összepürésítettem, sóztam, borsoztam.
A paradicsom lédús és kicsit savanykás íze, nagyon harmonizált a cukkini édes krémességével.
A férjem végül kapott mellé egy sült debreceni kolbászt is. :))

2011. június 17., péntek

Császárzsemle


Ezt a zsemlét eredeti receptekben tejjel készítik. De be szerettem volna bizonyítani, hogy a tejes kelt tésztákat lehet vízzel is készíteni, ami nem von le az értékükből. Az íze, állaga ugyan olyan.
A zabtejszínt azért került bele, mert egy fél doboznyi kimaradt, és másnap már lejárt a szavatossága. Tehát elhagyható, de a mennyiségét vízzel pótolni kell.

Császárzsemle
Hozzávalók:
70 dkg liszt
3 dl víz
1 dl zabtejszín
2,5 dkg friss élesztő
2,5 teáskanál só
1 teáskanál cukor
5 dkg növényi vaj
3 evőkanál burgonyaszirom

A lisztet, tejszínt, vizet meglangyosítottam. A liszt közepébe mélyedést készítettem, belemorzsoltam az élesztőt, hozzáadtam a cukrot, és ráöntöttem a tejszínes vizet.
10 perc múlva a többi hozzávaló is belekerült, majd 10 percig gyúrtam a tésztát.
Letakarva, langyos helyen 1 órát kelesztettem. Újra átgyúrtam, 12 rézre osztottam, zsemlét formáztam belőlük és 5 percig pihentek.
A kelt tésztákat gyúrás után pár percig pihentetni kell, hogy utána könnyebben lehessen nyújtani, formázni őket.
Tehát az 5 perc pihenő után a zsemlékből hurkákat formáztam. Nekem 2 arasznyi vagy egy kicsit hosszabbak lettek.
A hurkákból csomót kötöttem. Az alulról kijött szálat felülről dugtam át a csomó közepén, a felülről átjövőt alulra hajtottam be, és egy kicsit benyomtam a zsemle alján.
Zsírpapírral bélelt tepsire tettem őket. 190-200 fokos sütőben 20 perc alatt aranybarnára sültek.

  
Mindenkinek nagyon ajánlom, és a Lovász családnak. :)

2011. június 16., csütörtök

Egy kis ez, egy kis az

Holnap lesz 2 hete, hogy nem írtam.
Nagyon el voltam foglalva, rengeteg minden történt ebben a 2 hétben.

Gergő ovis csoportjában SZMK tag vagyok. Ezért pár dolgot nekem kellett vinni a hátamon. Pl. az óvónénik névnapi ajándékát is. Senki félre ne értse nagyon szerettem csinálni. Új ötleteket megvalósítani a gyerekekkel és látni az óvónők szemében az örömöt. De a négy év elég volt.
Az utolsó ajándékot Anita néninek készítettük, akinek a Katica csoport az első csoportja.
Ő egy katicabogarat kapott, amire mindenki felrajzolta a jelét.



A szülőket megkértem, hogy hozzanak be müzlis dobozt, ebből vágtuk ki az alapot. A csop. pénzből vettünk fekete, piros kartonlapot, zsenilia drótot, és 1 doboz miltonkapcsot. Fejenként kb. 50 Ft-ból jött ki.
Megrajzoltam a müzlis dobozra és a fekete kartonra a katicabogarat, a pirosra a szárnyakat és az óvónénivel kivágtuk. A gyerekek összeragasztották. A fekete kartonra felrajzolták a szemeket és a szájat, a katica testére a jelüket.  A szárnyakra pettyeket festettek, majd kettévágva a miltonkapoccsal rögzítettük. A zsenilia drót végét betekerték, a karton kilyukasztottuk nekik és átfűzték, a végeiket meghajlították.
Persze mindezt titokban, a névnap előtti napon délelőtt, mikor Anita néni később jött a munkába.
Volt nagy örömködés mikor a gyerekek felköszöntötték. Nagy csodálkozás, hogy mindezt mikor, és titokban, mert a gyerekek egy szóval sem árulták el a meglepetést.


A blog alapvetően az ételekről szól, ezért ez sem maradhat el. 
Gergő úgy kezdte az egyik szombati napot, hogy ő ebédre sült nyulat kér.
Nosza a fagyasztóból ki a sütőbe bekerült a vágyott nyúl.
A nyulat feldaraboltam, Kotányi sültcsirke fűszerkeverékkel, sóval ízesítettem, fekete erdei sonkába tekertem és kevés olajjal kikent tepsibe tettem. Alufóliával letakartam, 180 fokos sütőben 40 percig sütöttem.
Az alufóliát levettem és még 10-10 percig pirítottam mindkét oldalát. Rizzsel és az idei cseresznye befőttel tálaltam.


Sütöttem császárzsemlét is, de az a következő bejegyzésben fog szerepelni. 
A képet viszont fel kellett tennem, mert Tomi szerette volna, ha ezt mindenki látja a blogon.
Majd este megmutatom neki, hogy teljesítettem  a kérését.  :))

2011. június 3., péntek

Kenyér


Csavart kenyér
Hozzávalók:
30 dkg fehér liszt
20 dkg teljeskiőrlésű rozsliszt
1 cs. szárított élesztő
2,8 dl víz
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só
1 evőkanál burgonyaszirom
1 nagy csipet aszkorbinsav
3 evőkanál olaj

A lisztet kimérem egy tálban, 20 másodperc alatt mikróban meglangyosít. Közepébe mélyedést csinálok, beleteszem az élesztőt, a cukrot, ráöntöm a langyos vizet. 10 perc múlva beleteszem a többi hozzávalót is és összegyúrom. Mikor a tészta összeállt, kiveszem a tálból és még 5 percig gyúrom lisztes felületen.
Langyos helyen, letakarva 1 órát kelesztem, majd újra átgyúrom. A tésztát 2 egyenlő részre osztom,  kb. 40 cm hosszú hurkákra formázom, és 5 percig állni hagyom.
Egy vékonyabb rúddal vagy fa ággal (én az alufólia hengerével) mélyedést készítettem bele. A mélyedést tovább nagyítottam sodrófával. A tészta széleit középre sodortam és megformáztam.


10 percig pihentek a sütőpapírral bélelt tepsin. Megszórtam őket lenmaggal, és 200 fokos sütőben 25 percig sültek.
Forrás itt.  Nézzetek be Lacihoz, sok más gyönyörűséget is találtok.

2011. június 1., szerda

Menü


Reggeli
Saját sütésű magos zsömle sonkával
koktélparadicsommal

A zsömle a beszélő kenyértésztából készült, és 1-1 marék lenmag, szezámmag, napraforgómag került bele.

Ebéd
Hagymakrémleves
Hozzávalók:
3 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1-1 evőkanál olaj, növényi vaj
2 dl növényi joghurt vagy tejszín
1 kocka húsleves kocka
0,5 dl víz

Az olajat és a vajat egy lábosban felmelegítem. A hagymákat felkarikázom, a lábosba teszem. Időnként megkeverve, fedő alatt 15 percig párolom.
Hozzáöntöm a fél liter meleg vizet, beleteszem a leveskockát és összeforralom. Turmixgéppel összepürésítem (nekem már most krémleves állagú volt), hozzákeverem a joghurtot, visszaöntöm a lábosba és összeforralom.
Pirítóssal, pirított magokkal tálaltam, azaz vitte Tomi ma az oviba ebédre.
Ha valakinek nem lenne elég sűrű, a tejszínbe vagy joghurtba egy kevés keményítőt, lisztet elkeverve elérheti a kívánt sűrűséget.

Túrógombóc


Uzsonna
Vaníliás szójapuding friss gyümölccsel



Vacsora
Koktélparadicsomos-spárgás saláta, medvehagymás joghurttal
Hozzávalók:
fél fej saláta
25 dkg koktélparadicsom
25 dkg spárga
1/2 db paprika
1 db szójajoghurt
1 teáskanál olajban eltett medvehagyma
100 g lazacszelet növényi olajban (Tesco-ban szoktam venni)

A zöldségeket megmosom. A salátaleveleket csíkokra vágom, a paradicsomokat elfelezem és felszeletelem, a paprikát felkockázom.
A spárga fás részeit levágom, 2 cm-es darabokra szeletelem és forró, sós, citromleves vízben 15 percig főzöm. Leszűröm és hideg vízbe teszem, majd újra leszűröm.
A zöldségeket egy jénai tálban összekeverem a felkockázott lazaccal, meglocsolom a hús olajával és összekeverem.
Tányérra szedem a salátát, pirítóssal és a medvehagymás joghurttal meglocsolva ettük.
Related Posts with Thumbnails