2011. szeptember 30., péntek

Ma éjfélkor befejeződik a licit

Sziasztok!

Ha rendszeresen benéztetek, akkor oldalt láthattátok hol tart a licit, és a facebook-on is követhettétek.

Ma délutánig 131.900 Ft gyűlt össze.

Ha valaki még szeretne licitálni, a fényképre kattintva tájékozódhat a részletekről.


Volt olyan aki licitálás nélkül szeretett volna adakozni az alapítványnak. Természetesen erre is van mód.
A sulimonika@gmail.com címre írva kell jelezni, hogy szeretnétek segíteni. Válaszlevélben elküldöm a számlaszámot.

Mindenkinek nagyon köszönjük az eddigi felajánlásokat!
Hatalmas segítség ez nekünk!
 

2011. szeptember 26., hétfő

GYŰJTÉS a Szegedi Újszülött Életmentő Alapítvány javára


Kedves Olvasóim!

Eljött a nap, amikor elindítjuk a licitálást.
Az elmúlt hetek szervezésének az eredményeként a kezdeményezéshez összesen 18 blog csatlakozott.

A gyűjtés célja, hogy a 

SZEGEDI ÚJSZÜLÖTT ÉLETMENTŐ ALAPÍTVÁNYT 

támogassuk.

 A mentőautóra azért van szüksége 4 megyének, hogy a Szülészeti intézményekből a koraszülött és beteg újszülött babákat az ellátó intézménybe szállítsák.
Ahhoz, hogy a későbbiekben minőségi életet élhessenek, azaz fogyatékosság nélkül tudják a szülők hazavinni a babákat, már a szállítás alatt is meg kell hogy kapják azt az ellátást, amit a későbbiekben a Koraszülött Intenzív Osztályon fognak kapni.


Az én blogomon 1-1 üveg lekvárra lehet licitálni külön-külön.
A kezdő licit, üvegenként 200Ft.
A licitet a bejegyzés után, megjegyzésben lehet tenni.
Aki a legmagasabb összeget ajánlja fel, az kapja a lekvárt.
A licitálást pénteken éjfélkor zárjuk.

Aki nem tud megjegyzést hagyni, az írjon a sulimonika@gmail címre, és felteszem a licitjét. :)

BÜSZKE LEKVÁR (cukorral főzve, tartósítószer mentes)

CITROMLEKVÁR (tökkel és cukorral főzve, tartósítószer mentes)



Akik csatlakoztak a gyűjtéshez, náluk is lehet licitálni:
Jött még 2 felajánlás. Nekik nincs blogjuk, ezért én vállaltam az ő licitjük levezénylését is.


Citromcsavaró, kezdő licit 500Ft
Ha erre szeretnél licitálni, kérlek írd az összeg mellé, hogy citromcsavaró

Stella felajánlása egy alma-körtelekvár, kezdő licit 200Ft
Ha erre szeretnél licitálni,kérlek írd az összeg mellé, hogy alma-körtelekvár

    2011. szeptember 20., kedd

    Szegedi Újszülött Életmentő Alapítvány


    GYŰJTÉS

    a SZEGEDI ÚJSZÜLÖTT ÉLETMENTŐ ALAPÍTVÁNYNAK

    Ideje: 2011. Szeptember 26-30. 24h

    Akik már csatlakoztak: limarapeksege.blogspot.com, kreativkonyha.blogspot.com, gyereketeto.blogspot.com, inecsg.blogspot.com, mindennapraegyjatek.hu, lettudatoskonyha.blogspot.com, dulmina.blogspot.com, kiseri.blogspot.com, patriciavilaga.blogspot.com, pjulcsy.blogspot.com, zabtej.blogspot.com

    Akik csatlakozni szeretnének, azok a részletekért a sulimonika@gmail.com
    címre írjanak.


    Az Alapítvány honlapja itt érhető el.

    2003-ban 1315, 2004-ben 1290, 2005-ben 1222, 2006-ban 1126, 2007- ben 1226, 2008-ban 1318, 2009-ben 1298, 2010-ben 1183 újszülöttet mentett a Szolgálat.


    Mire tudnánk a befolyt összeget fordítani:
    - fertőtlenítő szerekre, eszközök sterilizálására (A fertőzések elkerülése érdekében!)
    - pelenkára (A 800g-os babáknak is megfelelő méretű, 1x használatos pelenkát tudnánk adni.)
    - mobil eszközökhöz szükséges elemek (monitor, vércukor mérő, laringoszkóp)
    -üzemanyag (Egy hónapban 4000km-t megy az autó, ennek a költsége kb. 174.000Ft.)

    2011. szeptember 19., hétfő

    Bazsalikomos sültcsirke


    Ezzel a recepttel már régóta szemezgetek.
    Mivel esténként már hideg van, ezért a bazsalikom kezd egy kicsit bóbiskolni, azaz a levelei már lefelé hajolnak.
    Mielőtt megcsípné őket a hideg, gyorsan leszedtem a leveleit és megtöltöttem velük a csirkét.


    Bazsalikomos töltött csirke
    Hozzávalók:
    1 csirke (kb. 1,5 kg)
      2szikkadt vizes zsemle
    10 dkg csirkemáj (3 db)
    10 dkg gomba (3 db)
      5 savanykás alma
    4 evőkanál növényi vaj
    2 szál friss bazsalikom
    1,5 dl almalé (cukor nélküli)
    1 dl zabtejszín
    só, bors

    A csirkét leöblítem, szárazra törlöm, és kívül-belül bedörzsölöm sóval és borssal. 
    A zsemléket vízbe áztatom. 
    A májat, gombát leöblítem, és apró darabokra vágom. 
    Az egyik almát meghámozom, magházát kivágom, és lereszelem.
    A töltelékhez egy lábasban felforrósítom a vajat. Megpirítom benne a májat és a gombát. A zsemléket kinyomkodom és a reszelt almával együtt a gombás májhoz keverem. Sóval és borssal, és a nagyobb darabokra vágott bazsalikommal ízesítem.
    A csirke bőrét óvatosan fellazítom, megsózom és a töltelékkel megtöltöm a csirkét, majd betűzöm fogvájóval. A megtöltött csirkét egy fedeles sütőedénybe teszem. Ha nincs, jó a tepsi is, amit alufóliával fedtek le. A vajat felolvasztom, és a csirkére öntöm.
    200 fokos, előmelegített sütőbe teszem, 40 percig sütöm.
    Közben a maradék 4 almának kivágom a magházát. 
    40 perc után a fedőt levéve az almákat a hús mellé teszem, és további 20 percig sütöm.
    Amikor a hús puha, átsült, kiteszem az almákkal együtt egy tálra, és a kikapcsolt sütőbe visszateszem.
    A pecsenyelevet átszűröm egy kisebb lábasba, hozzáadom az almalevet, felforralom, és erős tűzön kb. 5 percig főzöm. Hozzákeverem a tejszínt és a mustárt. A szószt sóval és borssal ízesítem.
    Krumplipürével és fejenként 1 sült almával tálaltam.


    2011. szeptember 12., hétfő

    Idei első, őszi kézművesünk


    Tomi hét végén rágta a fülemet, hogy az oviba őszi képet kell vinni.
    Az apukája mondta, hogy biztosan újságból kell kivágni képet. 
    Na de mi nem olyanok vagyunk, hogy csak vágjunk és kész is a feladat. :)) Ha már csináljuk, akkor legyen belőle egy igazi közös program, ahol "kötetlenül" beszélgethetünk is az őszről.
    A "kötetlenül"-t azért tettem idézőjelbe, mert a gyerekeknek nagyon fontos, hogy úgy érezzék nem kötelező amit csinálunk. Ez egy nagyon jó családi kézműveskedés. Amit viszont a szülő tud, hogy ezek az együttlétek nagyon jó információ áramoltatások a gyermekek felé.

    Mi például beszélgettünk az időjárásról évszakonként, a színekről, növényekről. Gergőt (nagyobbik fiunk) nagyon izgatja a környezetvédelem és az újrahasznosítás. Hogyan készül a papír, hány fát vágnak ki, mikor kell a facsemetéket ültetni ... ?

    Na és akkor térjünk rá arra, hogy mit is csináltunk.
    Tomi kezét körberajzoltuk egy barna papíron (ez lesz a fa), kivágtuk, felragasztottuk.
    Az apró levelek vágásához még ügyesednie kell, de a színeket ő választotta ki, és azt is ő mondta meg, hogy melyiknek legyen sima vagy cikk-cakkos a széle.




    A levelek formázása nagyon egyszerű. Egy félbehajtott papíron kivágtam a levelet, és még mindig összehajtva tartva, legyező hajtogatással megformáztam. Jól összenyomkodtam, hogy erőteljesek legyenek a hajtásvonalak, majd széthajtogatva egy csodaszép levelet kaptam.
    A sünihez egy félkört vágtam ki, aminek az ívét bevagdostam. A szeméhez és az orrához lyukasztóval vágtam ki a köröket.
    És mivel ősz, felhőnek is kell lennie az égen. Ehhez egy kicsi vattát ragasztottunk a napocska elé.

    2011. szeptember 11., vasárnap

    Sült paprika saláta, bőrös malacsülttel


    Már két hete vár a fagyasztóban egy hatalmas darab bőrös hasaalja, hogy ropogósra megsülve ebédre bekebelezzük.
    A köret fűszeres sült krumpli és sült paprika saláta.

    A paprikát előző nap kell elkészíteni, mert 1 napot érlelni kell a hűtőben. Megéri!
    4 db Kápia paprikát, 4 db zöldpaprikát megmostam, megtöröltem, és sütőpapírral bélelt tepsin 180 fokon 30 percig sütöttem. Időnként, kb. 5 percenként forgatni kell a paprikákat.
    A zöldek egy kicsit hamarabb sülnek meg.
    A sütőből kivéve mély tányérba tettem a paprikákat, 10 percig alufólia alatt tartottam őket, majd a héjukat lehúzva átkerültek egy üvegtálba. A recept szerint a magjukat is benne kell hagyni, mert ettől lesz igazán finom. Illetve amikor a héjukat leszeditek az üvegtál felett tartsátok, hogy a kifolyó levük se vesszen kárba.
    4 evőkanál olajból, 1 evőkanál borecetből, 2 gerezd fokhagymából és kevés frissen tört borsból öntetett készítettem, nyakon öntöttem a paprikákat és mentek a hűtőbe.


    A malacot kuktában előfőztem.
    2 szál rozmaring, 1 teáskanál köménymag, 2 teáskanál majoránna, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 szál újhagyma, só és bors társaságában másfél órát puhult a kuktában.
    Amikor kivettem, átköltözött bőrével felfelé egy tepsibe, amibe semmi mást nem tettem csak pár kanál olajat.
    A bőrét bevagdostam, és 180 fokos sütőben 40 percet sütöttem. 3-4 alkalommal meglocsoltam az olajjal.

    2011. szeptember 10., szombat

    Mákos puffancs


    Ezen a héten szerettem volna a fiúknak valami mákosat sütni, de nem volt rá időm.
    Tegnap reggel megláttam Krisztánál a puffancsokat, nem volt kérdés, hogy mit készítek.
    Gergő hazaért az iskolából, lecsapott rá és a második falatnál teli szájjal mondta, hogy ennek is jegyezzem meg a receptjét, mert nagyon finom.
    Az eredeti recept szerint 1 evőkanál tejföl kell a tésztához. Aki szóját sem szeretne beletenni, annak azt javaslom, hogy egy pici tejet tegyen pluszba bele vagy 1-2 kanál olajat.

    Mákos puffancs
    Hozzávalók:
    50 dkg liszt
    1, 5 dl növényi tej
    1 dl víz
    4 evőkanál olaj
    1 evőkanál szója joghurt
    1/2 csomag élesztő
    1 teáskanál só
    3 evőkanál cukor
    Töltelék:
    8 dkg darált mák
    2 evőkanál cukor
    1 citrom reszelt héja
    1 teáskanál mandula aroma (elhagyható)
    0,75 dl víz

    Először  a tölteléket kell megcsinálni, hogy biztosan kihűljön mire megkel a tészta. Igaz ez olyan kis mennyiség, hogy kevesebb idő alatt is kihül, de én a biztosra mentem.
    A mákot ledaráltam, hozzáadtam a cukrot, citromot, aromát, ráöntöttem a felforralt vizet, alaposan összekevertem és lefedtem.
    A tejet meglangyosítottam, a liszt közepébe mélyedést csináltam, belemorzsoltam az élesztőt, rászórtam 1 teáskanál cukrot, ráöntöttem a tejet és 10 percet vártam.
    A többi hozzávalóval együtt összegyúrtam a tésztát.
    Amikor duplájára kelt, újra átgyúrtam és 2 részre osztottam. Külön-külön téglalapokat (20x30cm) nyújtottam belőlük, hosszában ketté vágtam, majd 6-6 téglalapra vágtam fel.
    A tészták egyik felét kicsit széthúztam, rátettem 1 teáskanál tölteléket, behajtottam a széleket és feltekertem.


    Sütőpapírral bélelt tepsiben, 175  fokon, 20 percig sütöttem.


    Related Posts with Thumbnails