2012. június 30., szombat

Fagyi nyalóka - Penny Market


Egy nagyon kedves kolléganőm hívta fel rá a figyelmemet, hogy a Penny-ben lehet kapni tejmentes jégkrémet.
Gondoltam majd a következő héten elmegyek, megnézem magamnak, és ha az összetétele megfelelő akkor bevásárolok belőle egész nyárra.
Tegnap este éjszakás voltam, és hatalmas meglepetés várt az ügyeleti szobában. Angi az én kedves munkatársam vett a fiúknak egy csomaggal a jégkrémből.
Az összetételét elolvasva nagyon megörültem, mert tej- és tojásmente. :)))
Reggel betettem a fagyasztóba, és uzsonna után megkóstoljuk.


2012. június 29., péntek

Ciabatta

Itt az elmaradt recept, aminek az a különlegessége, hogy a kovászt teljes kiőrlésű búzalisztből készítettem el.


Ciabatta
Hozzávalók:
Kovász:
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1,5 dl víz
fél csomag szárított élesztő
Tészta:
30 dkg liszt
2,5 dl víz
fél csomag szárított élesztő
1,5 teáskanál só
1 teáskanál cukor
 
A kovászhoz valókat összekeverem egy mély tálba , letakartam egy olajjal megkent fóliával és egy napra betettem a hűtőbe.
Másnap kimértem a tészta hozzávalóit. A lisztet  és a vizet meglangyosítottam. A lisztbe mélyedést csináltam, beletettem a cukrot, az élesztőt és ráöntöttem a langyos vizet.
10 perc múlva hozzáadtam a kovászt és összegyúrtam a tésztát. A tészta ragacsos lesz, pont olyan mint a fánké. Kézzel még öt percig dagasztottam, így is ragacsos maradt de a tál falától már szépen elválik.
Letakarva 1 óráig kelt.
Lisztel vastagon megszórt felületre borítottam. A tésztát nem szabad nyújtani, kinyomni belőle a levegőt. Ezért a kezemmel húzogatva nyújtottam a tésztát kb. A/3-as nagyságúra. :)
Háromba hajtogattam, mint a levélpapírt, majd félbe. 
Újra visszatettem a tálba, és fél órát kelesztettem. Majd újra kivettem, megint kinyújtottam, hajtogattam, és fél órát pihent.
A ciabatta jelentése papucs, ezért az eredeti formázás szerint téglalapot kell a tésztából formázni és úgy kisütni.
De nekem nagyon tetszik a masni forma is. Ezért a tésztát 4 felé osztottam. Mindegyik tészta darabot a végüknél megfogva kétszer megtekertem. Ez kicsit nehézkes volt, mert a tészta nagyon lágy, de azért sikerült.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, 20 percet pihentek. Közben 170 fokosra melegítettem a sütőt.
A forró sütőben 30 perc alatt szép halvány barnára sültek. 
Fázisfotók itt.
 
 

 

2012. június 28., csütörtök

Gyümölcstorta, Mini kakaós kuglóf csokimázzal

Itt vagyok nem vesztem el. :))
Sajnos mostanában egyre kevesebb az időm, de a lelkesedésem töretlen, ezért továbbra is hozok majd nektek recepteket, kézműves ötleteket, és persze pillanatképeket a nyarunkról.
Amivel most tudok szolgálni az egy gyümölcstorta, mini kakaós kuglófok csokimázzal, és teljes kiőrlésű búza kovásszal készült ciabatta.


Gyümölcstorta
Hozzávalók:
2 bögre liszt
1 bögre cukor
1 bögre növényi tej
1 cs. sütőpor
Krém:
1 cs. van. pudingpor
3 dl növényi tej
15 dkg növényi vaj
5 evőkanál cukor
Zselé:
1 cs. piros színű tortazselé

A tészta hozzávalóit összekevertem. Egy kivajazott, kilisztezett gyümölcstorta formába öntöttem, és 30 perc alatt készre sütöttem.
Közben elkészítettem a krémet. A tejet felforraltam, majd összefőztem a pudinggal. Amikor a puding kihűlt, belekevertem a cukorral habosra kikevert vajat. Hűtőben hagytam fél órát állni.
A kihűlt, megdermedt pudingot rákentem a tortára, szépen elrendeztem a tetején a gyümölcsöt, majd visszatettem a hűtőbe.
A zselét a csomagoláson lévő utasítás szerint elkészítettem, és a torta tetejére öntöttem.



Mini kuglóf csokimázzal
Hozzávalók:
A gyümölcstorta tésztáját készítettem el, csak tettem hozzá 1 evőkanál kakaóport.
Máz:
étcsoki
barnacukor vagy méz
 nagyon kevés víz

Kivajazott, kilisztezett formába öntöttem a tésztát, 12 db lett belőle.
20 perc sütés, 170 fokon elegendő lesz. Az enyém 25 perc alatt egy picikét kiszáradt.
A mázat gőz felett összeolvasztottam, és a kihűlt kuglófok tetejét belemártattam.
Végül színes cukorkákkal díszítettem a tetejüket.


Kaptam egy telefont, el kell mennem. :((
A ciabatta receptjét a következő bejegyzésre halasztom.
Szép napot mindenkinek! :))

2012. június 22., péntek

Kukabúvár torta

Gondolom közületek is sokan találkoztatok már a kukabúvár jelenséggel.
Nagy mánia lett ez a kisiskolások körében, többek között nálunk is. 
Amiben a nagy fantáziát lát, ahhoz a kicsi is csatlakozik. Így ő is nagy kukabúvár rajongóvá vált. Néha hamarabb mondja a figurák neveit mint a nagyobb.
Ezért nem is lepődtem meg, hogy kukabúvár tortát kért az 5. szülinapjára. :))


A piskóta a szokásos alaprecept.
A krémen kicsit változtattam.

Tojásmentes piskóta
Hozzávalók:
5 dl zabtej
20 dkg cukor
50 dkg liszt
1 db citrom leve és héja
2 teáskanál vaníliakivonat
2 mokkáskanál szódabikarbóna
12 evőkanál olaj
 Vaníliakrém
Hozzávalók:
1 cs. van.pudingpor
3 dl növény tej
5 evőkanál cukor
15 dkg növényi vaj

A piskóta hozzávalóit csomómentesen összekeverem. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm és 180 fokos sütőben 20 perc alatt megsütöm.
A pudingot cukor nélkül megfőztem.
A szobahőmérsékletű vajat a cukorral habosra kikevertem.
Amikor a puding elhűlt (nagyon fontos, különben nem áll össze a krém), habverővel hozzádolgoztam a vajat. Hűtőbe téve hagytam teljesen megdermedni.


2012. június 19., kedd

Gyömbéres - "lime-os" CITROMLEKVÁR

Ami a "lime-os" jelzőt illeti, figyeljétek a kezem, mert csalok. :))


Gyömbéres - "lime-os"citromlekvár
Hozzávalók:
2 kg tök
2 közepes nagyságú cukkini
5 nagy darab citrom
1,4 kg cukor
1 púpos mokkáskanálnyi szárított gyömbér

A tököt, cukkinit meghámoztam, magjait kikapartam, majd nagy lyukú reszelőn lereszeltem.
A lereszelt tökhöz hozzáadtam a cukrot, hagytam levet engedni - ez kb. 10-15 perc -, feltettem a gázra, és lassú tűzön 30 percig főztem.
Közben a citromok háját lereszeltem, a fehér részüket levágtam, a belsejüket apró kockára szeltem, magjukat kiszedtem.
Amikor a tök fél órája csöndesen forr, botmixerrel kicsit pürésítem, és ekkor adtam hozzá a felkockázott citromot, és a héját.
A gáztűzhelyre visszatéve újabb 30 percig főztem. 
ÉÉÉÉÉs, most figyeljétek a kezemet. :) A cukkini héját nem dobtam ki, hanem ujjbegynyi nagyságúra vágtam, végül aprítógépben picire aprítottam. 
Voálá, kész is a lime zöld héja a citromlekvárba. 25 percnél hozzáadtam a felaprított cukkini héját, és a gyömbért.


Tiszta, száraz üvegbe töltöttem a lekvár, tetejükre késhegynyi szalicilt tettem.

2012. június 12., kedd

Rozmaringos - cseresznyés lepény

Limara tette fel a facebook oldalára a tavalyi cseresznyés lepényét, aminek látványa mennyei.
Mivel épp vasárnap délután szedtük degeszre magunkat cseresznyével az egyik baráti családnál, nem volt kérdéses, hogy ma délutánra megsütöm én is a lepényt.
A készítése közben folyamatosan olaszországi emlékeim jártak a fejembe, mert engem ez a lepény egy édes focaccia-ra emlékeztetett.


Rozmaringos - cseresznyés lepény
Hozzávalók:
40 dkg liszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1,5 dl víz
1,5 dl zabtej
1 cs. szárított élesztő
2 teáskanál só
2 evőkanál cukor
1 evőkanál nyírfa cukor
tetejére:
70 dkg kimagozott, félbevágott cseresznye
1 kis szál rozmaring (1 teáskanál aprítva)
3 evőkanál  barnacukor
3 evőkanál szeletelt mandula (elfelejtettem rátenni)
3 evőkanál citrusos olivaolaj 
(2 evőkanál olívát, 1 evőkanál citromlével kikevertem)

A tésztát meggyúrtam, 1 órát kelesztettem.
Közben a cseresznyét megmostam, lecsumáztam, kimagoztam és félbe vágtam.
1 óra múlva a tésztát finoman átgyúrtam, 5 percig pihentettem (könnyebben nyújtható), majd kinyújtottam.
A tésztát a legnagyobb, zsírpapírral bélelt tepsibe tettem. ujjammal mélyedéseket nyomtam bele. Szétkentem rajta a citromos olívát, megszórtam az apróra vágott rozmaringgal.


A cseresznyét egyenletesen elosztva, kissé belenyomva a tésztába tettem a tetejére.
Végül megszórtam a barnacukorral. Ekkor kellett volna a szeletelt mandulát is rátennem, de elfelejtettem. Pedig külön, csak ezért elmentem a boltba is. Majd a következőre, mert biztosan lesz.
Nagyon ízlett a családnak.
175 fokos sütőben, 25 perc alatt szép barnára sült.


2012. június 6., szerda

2. Online Gyűjtés a Szegedi Koraszülött Mentő javára

A gyűjtést 2012. június 1. zártuk, tehát további licitet már nem tudtunk elfogadni.
A gyűjtéshez idén még többen csatlakoztak. A csatlakozókat és a felajánlásukat megnézhetitek az Itt tart a licit rovatban.

A kollégáim nem akartak hinni a fülüknek, hogy 
221.400Ft
gyűlt össze, 5 nap alatt. :))

Mindenkinek nagyon köszönöm, köszönjük a felajánlást és a licitálást!
Öröm volt megint együtt tenni a babákért. :))

Már csak az utalásokat várjuk, amik elkezdtem érkezni a számlára.
A felajánlott összeg fele már megérkezett.
Related Posts with Thumbnails