Kedves Olvasóim!
Itt az idő!
Miután sikerült megnyernem a vacsoracsata heti fordulóját, most itt van az idő, és a másik 4 heti forduló nyerteseivel kell megmérettetnem magam.
Na nem ilyen komoly a helyzet. :)) 4 nagyon kedves blogszerző társammal ülünk össze egy héten keresztül, és látjuk vendégül egymást.
Az Olvasóink pedig a beszámolóink alapján eldönthetik, hogy melyik menüsort választanák.
A többiek menüit a kutyaeskonyha oldalon éritek el. A szavazatokat is itt kell leadni, az ajánló utáni megjegyzésben.
Széles mosollyal az arcomon, és nagy-nagy szeretettel várlak benneteket a vacsoraasztalhoz.
Megint nagy izgalom lett úrrá az egész családomon, köztük Bodza kutyán is. :))
Túl van a műtéten, és a vártnál sokkal gyorsabban gyógyul. Ezért amikor jöttök, nem kell elvinnünk a nagyszülőkhöz. Az üdvözlő, örömteli ugrabugrálása nem fogja megterhelni a műtött lábát.
Miután "személyesen" is bemutatkoztunk egymásnak, gyertek üljünk le az asztalhoz, és kezdjük el a vacsorát.
Menüsor:
előétel:
Medvehagymás pogácsa Badacsonyi Olaszrizlinggel
leves:
Spárga krémleves olívás snidlinggel és pirított zsemlekockával
főétel:
Medvehagymás pestoval, házi sonkával töltött csirkecomb
sült krumplival és balzsamecetes salátával
desszert:
Epres túrótorta tofuból
ital:
Házi bodzaital, Citromos, Grapefruitos sör, Fehér vagy Rosé bor
Medvehagymás pogácsa
Hozzávalók:
45 dkg liszt (30 dkg fehér liszt, 15 dkg saját őrlésű búza)
150 ml víz
150 ml natúr szójajoghurt
100 ml olaj
1 csomag szárított élesztő
2 teáskanál só
10-15 levél közepes medvehagyma
Első lépésként a 15 dkg búzát kiszeleltettem, kiválogattam, és megőröltem a házi malmunkban.A lisztet, vizet meglangyosítottam. Az élesztőt beletettem a lisztbe, és ráöntöttem a vizet.
Miközben kelt az élesztő, robotgépben felaprítottam a medvehagymát.
A megkelt élesztős liszthez hozzáadtam a többi hozzávalókat, és összegyúrtam a tésztát.
30 perc kelesztés után újra átgyúrtam, és kinyújtottam, kiszaggattam.
Sütőpapíros tepsin, 180 fokon 15-20 perc alatt kisütöttem.
Spárga krémleves olívás snidlinggel és pirított zsemlekockával
Hozzávalók:
50 dkg spárga
1/2 liter alaplé zöldséges leveskockából
2 dl zabtejszín
só, fehér bors, szerecsendió
1 evőkanál keményítő
A
spárgát megmosom, a fás végeit letöröm. Óvatosan meghajlítom és az épp
részeknél elpattan a spárga szára.
Miután
készen vagyok a pepecselős résszel, a bimbós fejeket levágom, a
szárakat 1 cm-es csíkokra szeletelem. A szeleteket felteszem főni az
alaplébe, kb. 10-15perc.
A fejeket forrásban lévő vízben 3-4 percig
főzöm, majd leszűröm és tálalásig félreteszem.
Miután
a szárak is puhára főttek, botmixerrel simára pürésítem.
Hozzáadom a
fűszereket és belekeverem a keményítővel elkevert növényi tejszínt.
Ha nincs otthon
tejszín, a zabtej, rizstej, mandulatej is megfelelő az elkészítéshez.
A tűzre visszatéve újra felfőzőm, míg besűrűsödik.
Tálaláskor tányérokba szétosztom a spárga bimbós részét és rámerem a levest. A leves tetejére szórom a pirított zsemlekockát, és meglocsolom az apróra vágott snidlinges olívaolajjal.
Medvehagymás pestoval, házi sonkával töltött csirkecomb
sült krumplival és balzsamecetes salátával
Hozzávalók:
fejenként 2 db felső csirkecomb
1 szelet füstölt házi sonka
pesto:
20 levél medvehagyma
5 dkg kesudió
olívaolaj
köret:
krumpli
saláta
paradicsom
olívaolaj, balzsamecet
Epres túrótorta tofuból
Hozzávalók:
tészta:
1 csomag zabpelyhes keksz
2 evőkanál zabpehely
10 dkg növényi vaj
túró:
2 csomag natúr tofu
6 evőkanál cukor
2 dl evőkanál zabliszt
6 evőkanál búzadara
1 citrom leve és héja
4 evőkanál zabtejszín
2 dl zabtej
2 csomag színtelen tortazselé
3 evőkanál méz
60 dkg eper
A kekszet robotgépben ledaráltam, majd összekevertem a zabpehellyel és az olvasztott vajjal.
A tortaforma alján egyenletesen elosztottam a kekszet, és lenyomkodtam.
A tofut 4 evőkanál zabtejszínnel
együtt a robotgéppel ledaráltam. Áttettem egy nagyobb tálba, és a
zabliszttel, a búzadarával, a citrommal és a cukorral összekevertem.
A 2 dl zabtejet felforraltam, hozzáadtam a túrót. 5 percig főztem, folyamatos kevergetés közben.
A tűzről levéve még 5 percig fedő alatt tartottam, hogy a gríz megpuhuljon.
Közben a maradék zabtejszínt, ami a
4 evőkanálnyi elhasználása után maradt, összekevertem 1 cs.
tortazselével, és 1 evőkanál mézzel. A csomagoláson lévő utasítás
szerint elkészítettem, végül a langyos túróhoz kevertem.
A zselés túrókeveréket a formába öntöttem.
De előtte a tésztára tettem 40 dkg apróra vágott epret.
A túrókrém tetejét feldíszítettem.
A legutolsó lépésként megcsináltam a másik csomag tortazselét 2
evőkanál mézzel, 2,5 dl vízzel, és ráöntöttem a torta tetejére.
4 óra hűtőben töltött pihenés után szelhető.
Szeretném, ha a hetet nálam kezdenénk.
Május 28-án elkezdem, elkezdjük a 2. Online Gyűjtést a Szegedi Koraszülött Mentő javára.
Sok-sok "munka" vár rám, így az estéket csak veletek és a finom vacsikkal szeretném tölteni. :))
A OVCs 2.-nek volt egy plusz feltétele.
Az alapanyagokból bábi ételt kell készíteni.
1. SPÁRGA - 7 hónapos kortól adható
Sómentes vízben megfőzve a saját főzőlevével összepürésíthető vagy főtt krumplival sűríthető.
2. KRUMPLI - főtt formában a kezdetektől adható. Legtöbbször más zöldségekkel vagy gyümölccsel együtt készítik el. Ahogy nő a baba, és a rágása fejlődik, úgy adható egyre darabos étel. Az elején pürésíteni kell, majd később elegendő villával összetörni a krumplit.
Végül elég csak kisebb darabokra felvágni, és úgy belekeverni az ételbe.
3. ZABTEJSZÍN - A zabot 10 hónapos korban lehet bevezetni. Ha valaki próbálkozni, variálni szeretné az ételeket a rizstejszínt vagy tejet már 8 hónaposan adhatja.
4. HÚS - 8 hónapos kortól. Először csirke vagy pulykamell. 1 hónappal később lehet bevezetni a disznóhúst. De arra figyeljetek, hogy ne legyen zsíros. A melle húsáról is szedjétek le a bőrt.
5. DESSZERT - Az epret és a tofut (szója), csak 1 éves kor után adható. Az epret fogyasztását szoptató anyukáknak sem ajánlják.