2012. szeptember 10., hétfő

Régimódi puha perec

Kedves Zugolvasóm!

A nagyon kedves megjegyzésedért, ezt a mai bejegyzést neked ajánlom. :))

Természetesen a régi olvasóknak is, de Ti már tudjátok mi vár rátok, ha belekezdtek egy receptem elkészítésébe. :))


Régimódi puha perec
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,8 dl langyos víz
5 evőkanál olaj
1 cs. szárított élesztő
1 teáskanál só
8 dkg cukor (4 evőkanál)
1 l víz
4 evőkanál szódabikarbóna (1 csomag)

A tészta hozzávalóit a szódabikarbóna, és az 1 liter víz kivételével összedolgoztam.
40 percig kelesztettem, majd újra átgyúrtam, és 10 egyenlő részre osztottam. Pár perc múlva, maximum ujjnyi vastag hurkákat formáztam a tésztákból. A recept ceruza vastagságút ajánl, mert sokkal nagyobbakra fognak sülni.
Az 1 liter vizet nagyobb lábosba tettem, felforraltam. Amikor gyöngyözött hozzáadtam a szódabikarbónát, majd egyesével beletettem a pereceket. Amikor a víz tetejére jönnek, akkor egy szűrőlapáttal kiszedtem, és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem.
Nekem 2 másodperc múlva feljöttek a víz tetejére, ezért még 20 másodpercre benne hagytam mindegyik perecet.
A pereceket KÜLÖN - KÜLÖN EGYESÉVEL kell a lobogó vízbe tenni, nem egyszerre.
Letakarva még 15 percig pihentek a tepsibe.
210 fokon, 8 perc alatt szép barnákra sültek.
Fahéjas porcukorban megforgatva tálaltam.


7 megjegyzés:

  1. Szia, Mónika!
    Képzeld, szombaton voltunk a nagyobbik kislányommal biorezonancián, és találd ki, mi jött ki nála? Laktózérzékenység. Legalábbis egyelőre. Két hónapig meg kell vonnom tőle minden olyan tejet és tejterméket, ami laktózt tartalmaz, majd a kontrollon kiderül, hogy utána fokozatosan visszavezethetjük, vagy maradunk továbbra is a -mentes étrendnél. Most már hamarosan a kicsimet is vinni akarom. Ha van valami, azt idejében akarom tudni, hogy elővigyázatosak legyünk.

    Igaz, kaptunk szinte mindent laktózmentes változatban, de az ára azért nem éppen a mi zsebünknek való. Neked mi a tepesztalatod: ami laktózmentes tej (azaz az van ráírva), az valóban az, vagy fenntartásokkal kell kezelni? Illetve akkor te inkább növényi tejekkel váltottad ki?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Sedith!
      Nálunk nem a laktózérzékenység a gond, hanem a tejfehérje allergia.
      A kettő nem u.a..
      Ezért nekem nincs ezzel tapasztalatom. De én megbíznék a forgalmazó szavában. Mostanában olyan sokat hallani az allergiákról, és érzékenységekről, hogy amiben nincs benne, arra is ráírják, hogy tartalmazhat.
      Nagyon szorítok nektek, hogy negatív legyen az eredményetek

      Törlés
  2. Maradt még vagy "túl finom" volt? :-)

    Ebből körülberül hány darab perec sül ki? Az elkészítési időt meg tudnád mondani?

    Üdv.: Zugolvasó, Évi ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Évi!!! :)))

      A szomszéd gyerekek is kaptak belőle, így fél óra alatt elfogyott. :)

      Én 10 db-ot készítettem, de csinálhatsz kisebbeket is.
      Dagasztás kb. 10 perc, kelesztés 40 perc,vizes fürdő 15 perc, 15 perc pihenés, és 8 perc sütés, AZAZ KB. 88 PERC, MÁSFÉL ÓRA.

      Törlés
    2. Köszi, aranyos vagy! :)

      Törlés
  3. Ma pont itthon vagyok, így ezt ki is fogom próbálni :)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails