2013. augusztus 15., csütörtök

Zabtejszínes zsömle


Zabtejszínes tönköly zsömle
Hozzávalók:
60 dkg tönkölyliszt
2 dkg élesztő
2 dl zabtejszín
2,5 dl tisztított víz
5 dkg olvasztott kókuszolaj
2 teáskanál himalaya só
1 teáskanál barna cukor
2 evőkanál amarant

A liszttel elkevertem a sót. Beletettem a cukrot, rámorzsoltam az élesztőt, ráöntöttem a vizet, tejszínt, olajat, és körkörös mozdulatokkal összekevertem a tésztát.
Amikor már nagyjából összeállt, picit meglisztezett felületre borítottam, és még 5 percig dagasztottam.
Végül visszatettem a kelesztőtálba, és duplájára kelesztettem. A tönkölylisztnek nagyobb a sikér tartalma mint a többi lisztnek, ezért a tészta kelesztéséhez kevesebb idő kell. Nekem elég szokott lenni 30-40 perc.
Amikor már szép nagy a tésztám, akkor kiborítom a tálból. Átgyúrom, hogy újra sok-sok buborékot tudjon majd magába zárni, ettől lesz szép lyukacsos a megsült tészta közepe. :)
Lemérem a mérlegen és a súlyától függően 10-12 egyenlő részre osztom. Konyharuhával letakarva várok 5 percet, hogy újra könnyen formázható legyen.
A megformázott zsemléket sütőzacskóba teszem, és jó alaposan megspriccelem vízzel. A virágpermetezővel 4-5 fújok a zacskóba. 20-30 perc múlva bevagdosom pengével a tetejüket, megint fújok a zacskóba 2-3 pumpálásnyi vizet, majd a közben 200 fokra felmelegített sütőbe teszem őket.
40 perc alatt szép aranybarnára sülnek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails