2010. április 13., kedd

Allergia vizsgálat

A tejallergia, tojásallergia esetén nagyon fontos az alapos kikérdezés. Amikor még kevés élelmiszert kap a kicsi, akkor a kikérdezéskor már fény derülhet az allergiára.
Van amikor a szülőnek ételnaplót kell vezetni. Ebbe fel kel jegyezni, hogy milyen ételeket fogyasztott a gyermek, illetve ezzel egy időben  jelentkező tüneteket is be kell írni.
Ha még ezután sem egyértelműek az összefüggések, azaz a gyanús táplálék elhagyásakor megszűnnek a tünetek, újra fogyasztásakor pedig ismét jelentkeznek a panaszok, ekkor további vizsgálatokra van szükség.
Allergiológiai tesztek:
1. Bőrpróba, Prick-tesztgllereszt
A vizsgálatot 3 éves kor előtt nem végzik el, mert a bőr reakciókészsége gyengébb, ezért a vizsgálat állnegatív eredményt adhat.
Az alkar hajlító oldalára gyárilag készített allergénanyagot cseppentenek, majd a bőrön kis karcolásokat ejtenek. A teszt pozitív, ha a karcolás helyén kiterjedtebb szúnyogcsípéshez hasonlatos göb és bőrpír képződik. Kiterjedt allergiás bőrgyulladás is kialakulhat.
2.Vérvétel, Specifikus IgE-antitestmeghatározás
A levett vérből kimutatják az allergén ellen termelt (IgE) ellenanyagot.

Ha a gyermek már szed antihisztamint, akkor a bőrvizsgálat előtt 1 héttel fel kell függeszteni a szedését, mert befolyásolja a vizsgálat eredményét. A vérvizsgálatnál erre nincs szükség, mert a vérből nem tűnik el az ellenanyag.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails