2010. május 7., péntek

Óvodai étkeztetése a tej és tojásallergiásoknak

Áprilisban voltak az óvodai beiratkozások. Tomi június 15.-én lesz három éves, így nekünk is esedékes volt.
Az első lépés amivel mindenkinek tisztában kell lennie, hogy a tej, tojásallergiában szenvedő gyermek, 2 éves korától tartós betegnek tekintendő mindaddig, míg az allergiája fennáll.
Erről, a vizsgálatokat végző szakorvos kitölt egy papírt, mellyel emelt összegű családi pótlékot, közgyógyellátást, utazási támogatást és az oktatási intézményekben -óvoda, iskola- a térítési díj 50%-os támogatást lehet megigényelni (iskolásoknak a tankönyvért nem kell fizetni).
Beiratkozáskor jelezni kell, hogy allergiás a gyermek és szeptemberben az első ebédbefizetéskor vinni kell az orvosi papírokat, így az ebéd felét kell csak kifizetni.
Annak ellenére, hogy az óvodai étkeztetést végző cég vállalja a diétának megfelelő étrend biztosítását, én nagyon tartok attól, hogy mennyire lesznek megfelelőek az ételek. Ugyanis hiába a papír és a szerződésben megnevezett dietetikus, a mi ovinkban volt egy hét amikor, a tejallergiás gyerekeknek laktóz mentes tejet hoztak. Ez akkor derült ki, mikor a szülők szép sorban jelentkeztek az óvónéniknél, hogy a gyerekek betegek, hiába a diéta a tüneteik újra jelentkeztek.
De ha ilyen bakik nem is fordulnak elő, akkor is lehetnek gondok. Az ételek többségét vízzel készítik, pl.: főzelékek, krumplipüré, gyümölcsszószok. Így, ha az ételekbe nem is tesznek tejet, tejtermékeket, tojást, nem a megfelelő minőségű élelmiszerekkel helyettesítik őket, azaz nem megfelelő a kalcium, fehérje és egyéb vitaminok mennyisége. 
Van pár megoldás, igaz egyik sem mondható tökéletesnek, de legalább a gyerkőc a megfelelő minőségű ételhez juthat.
Az óvodába nem lehet bevinni otthon készített ételt, de minden oviban meglehet beszélni az óvodavezetővel, hogy van-e rá mégis mód. Sok történetet hallottam, ahol az anyuka minden nap beviszi az előző nap elkészített ételt, és azt adják oda a gyereknek.
A másik lehetőség, felkutatni egy olyan helyet, ahol megfelelő szakember felügyelete mellett állítják össze és készítik el a diétás ételeket, amit ki is szállítanak. Ez a megoldás azonban nagyon drága. Szegeden, a Gyermekklinikán volt erre régen lehetőség. 
Esetleg lehet próbálkozni a szomszédos bölcsődéknél, óvodáknál, amik saját konyhával rendelkeznek és helyben készítik az ételt.
A harmadik variáció, ami szerintem a lehető legrosszabb, mert nagyon kevés szülő teheti meg, hogy ebéd előtt elhozza a gyermeket az oviból. Sajnos nagyon sok óvoda csak ezzel a feltétellel veszi fel a tej, tojásallergiás vagy más táplálékallergiás gyermeket.
Remélem mindenki megtalálja azt az ovit, ahol segítőkész óvónénikkel és óvodavezetéssel, sikerül a legjobb megoldást megtalálni. Nem reménytelen a dolog, bár a tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon sok ovi elutasítja az ilyen problémával küzdő gyermekek felvételét.

1 megjegyzés:

  1. szia

    Mi is beiratkoztunk az oviba, lehet hogy a gyerkőcök egy csoportba fognak járni.:) Csak Milán januártól megy majd. Mi most terheljük Milánt a tejjel remélhetőleg kinőtte már.
    Nagyon tetszik az oldalad, hasznos és használható infók és receptek vannak benne. :)

    Marietta

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails