2010. május 16., vasárnap

Itt a SPÁRGA

Itt a spárga szezon. Szombaton kimentem a piacra és dúskáltam a szebbnél szebb zöld és fehér spárgák között. Be is vásároltam belőle 2 kilogrammot. 
Ennek a szépséges, finom zöldségnek sajnos nagyon rövid a szezonja, mindössze 2 hónap. Így ilyenkor mindenképpen érdemes nagyobb mennyiséget vásárolni belőle és eltenni a spárgamentes hónapokra. 
A spárgának magas az antioxidáns tartalma, tökéletes kálium, kalcium forrás. Vitaminokban is gazdag, A, B1, B2, C, E-vitamint tartalmaz.
Fogyókúrázni akaró anyukáknak, apukáknak tökéletes választás, mivel magas víztartalma miatt nagyon kevés a kalória mennyisége.
A boltokban kapható konzerv és fagyasztott formában is, de az ára 3-4-szerese a mostani piaci áraknak. Tehát mindenkinek nagyon ajánlom, hogy ilyenkor vegyen néhány kilónyit a piacon és azt tegye el befőzve vagy kisebb adagokra osztva a fagyasztóba.
A spárga főzve, párolva, sütve egyaránt kitűnő. Lehet belőle krémlevest, ragut, köretet, rakott ételt készíteni.
Íme 2 recept, amit nagyon szeretnek a fiúk.
Spárga krémleves
Hozzávalók:
50 dkg spárga
1/2 liter alaplé kockából (zöldség, hús)
2 dl zabtejszín
só, fehér bors, szerecsendió
1 evőkanál keményítő
A spárgát megmosom, a fás végeit letöröm. Óvatosan meghajlítom és az épp részeknél elpattan a spárga szára. Valamelyik nap láttam egy főzőműsorban, hogy egy késsel bevagdossuk a spárga szárát, mint amikor a halat irdaljuk, ahol beleszalad a kés ott kell elvágni. Én soha sem hámozom meg, de nélam sokkal inkább hozzáértők azt javasolják, hogy a szárvégektől kezdve, annak 1/3 részéig vékonyan hámozzuk meg.
Miután készen vagyok a pepecselős résszel, a bimbós fejeket levágom, a szárakat 1 cm-es csíkokra szeletelem. A szeleteket felteszem főni az alaplébe, kb. 10-15perc. A fejeket forrásban lévő vízben 3-4 percig főzöm, majd leszűröm és tálalásig félreteszem.
Miután a szárak is puhára főttek, botmixerrel simára pürésítem. Hozzáadom a fűszereket és belekeverem a keményítővel elkevert növényi tejszínt.
Ha kevésnek bizonyul a leves nyugodtan öntsél hozzá még vizet, de akkor több keményítő szükséges a megfelelő sűrűséghez. Ha nincs otthon tejszín, a zabtej, rizstej, mandulatej is megfelelő az elkészítéshez.
A tűzre visszatéve újra felfőzőm, míg besűrűsödik.
Tálaláskor tányérokba szétosztom a spárga bimbós részét és rámerem a levest. 
Nagyon illik hozzá a ropogósra sütött sonka vagy a pirított fokhagymás zsemlekocka.
Cukkinis-spárgás spagetti
Hozzávalók:
30 dkg spárga
20-30 dkg cukkini (közepes nagyságú)
1 db nagy paradicsom 
1 fej lila hagyma
30 dkg csirke vagy pulykamell
1,5 dl zabtejszín
só, bors
1 teáskanál szárított zsálya
A hagymát megpucolom, feldarabolom, kevés olajon üvegesre pirítom. A húst 1 cm-es kockákra vágom, hozzáteszem a hagymához és megsütöm (darált hús is jó).
A spárgát megmosom, megtisztítom és 1 cm-es darabokra vágom. A cukkinit is megmosom, a héját nem vágom le, és a paradicsommal együtt hasonló nagyságú darabokra szeletelem mint a spárgát.
Amikor a hús majdnem kész hozzáteszem a zöldségeket, a tejszínt és a zsályát. Megkeverve, fedő alatt addig főzöm a ragut, míg a hús teljesen megpuhul.
Durum lisztből készült, tojásmentes spagettit 10-15 perc alatt megfőzöm.
A tésztát tányérra teszem, a ragut a tetejére szedve tálalom.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails