2012. június 22., péntek

Kukabúvár torta

Gondolom közületek is sokan találkoztatok már a kukabúvár jelenséggel.
Nagy mánia lett ez a kisiskolások körében, többek között nálunk is. 
Amiben a nagy fantáziát lát, ahhoz a kicsi is csatlakozik. Így ő is nagy kukabúvár rajongóvá vált. Néha hamarabb mondja a figurák neveit mint a nagyobb.
Ezért nem is lepődtem meg, hogy kukabúvár tortát kért az 5. szülinapjára. :))


A piskóta a szokásos alaprecept.
A krémen kicsit változtattam.

Tojásmentes piskóta
Hozzávalók:
5 dl zabtej
20 dkg cukor
50 dkg liszt
1 db citrom leve és héja
2 teáskanál vaníliakivonat
2 mokkáskanál szódabikarbóna
12 evőkanál olaj
 Vaníliakrém
Hozzávalók:
1 cs. van.pudingpor
3 dl növény tej
5 evőkanál cukor
15 dkg növényi vaj

A piskóta hozzávalóit csomómentesen összekeverem. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm és 180 fokos sütőben 20 perc alatt megsütöm.
A pudingot cukor nélkül megfőztem.
A szobahőmérsékletű vajat a cukorral habosra kikevertem.
Amikor a puding elhűlt (nagyon fontos, különben nem áll össze a krém), habverővel hozzádolgoztam a vajat. Hűtőbe téve hagytam teljesen megdermedni.


5 megjegyzés:

  1. Mónim! A kukabúvárokról sosem hallottam, de nagyon szépen megcsináltad őket! A torta meg tuti finom lett, ilyen alternatív módon is. Nekem nagyon tetszenek a receptjeid, csak még nem próbáltam ki őket. DE ez a piskóta annyira finom lehet!!! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld ki, szerintem nagyon jó választás a tojásos piskóta helyett.
      Arra felhívnám a figyelmedet, hogy egy olvasóm kipróbálta rendes tehéntejjel, és úgy nem sikerül a tészta.

      Törlés
  2. Móni, mekkora tepsiben sütöd a piskótát? Ahhoz, hogy ilyen szép magas lett, több vékony lapot készítesz, vagy egy vastagabbat? Fiacskám két hét múlva lesz két éves, tervezgetem a tortáját :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Beszter!
      Boldog szülinapot a kicsinek! :))
      40x25cm-es tepsiben sütöm meg ezt az adagot.
      Amikor elhűlt, ketté vágom. Az így kapott két kockát lapjával elfelezem.
      3 réteg krém kerül a tortába. Az első az egyik kocka 2 lapja közé, a második a két fél tortalap közé, a harmadik a második tortakocka 2 rétege közé kerül.
      Az én tapasztalatom szerint, ha egy sima 28-as kerek tortaformában készíted el ezt a tésztát, akkor csak a felét tedd bele egyszerre, mert nem fog átsülni a közepe.
      Akkor én is két vékonyabb kerek formát sütök.
      Szép napot!
      Várom a kész tortáról a képet! :)))

      Törlés
    2. Köszönöm szépen! Ha vállalható lesz a torta, szívesen publikálom majd:)

      Törlés

Related Posts with Thumbnails