2013. június 10., hétfő

Vendégségben Limaránál

Már évek óta sütöm a kenyereket, zsömléket, pékárukat, de valahogy a kenyér formázása soha sem ment igazán.
Rengeteg oldalt elolvastam, annál is több fázisfotót megnéztem, és pár videón is átrágtam magam, de nem volt az igazi.
Így nagyon megörültem mikor kiderült, hogy Limara tart kenyérsütős tanfolyamot, és ráadásul a közelünkben Makón. Így időt és pénzt nem sajnálva szombaton részt vettem az egyik ilyen rendezvényén.
A vele töltött délutánra nem találok szavakat, hogy pontosan mit is érzek azt csak a másik három társam tudja, mert ezt személyesen kell átélni. Sem kép, sem videó nem adja vissza az apró trükköket, fortélyokat amiket megtanultunk.

Az első amit megtudtam, hogy tilos langyos lisztet, folyadékot használni a kelt tésztáknál, minden legyen hideg.
Amikor a tészta összeállt, azaz 10 percig dagasztottuk, langyos helyen 30 percig kell keleszteni.


Amíg kelt a tészta beszélgettünk, és persze Limara által sütött desszertkenyeret, és bazsalikomos eperlekvárt ettünk.


30 perc után átgyúrtuk a tésztát, 5 percet pihentettük, megformáztuk, és jénaiba tettük.
Közben Limara megmutatta hogyan kell zsömlét, kiflit, és császárzsömlét formázni.


A formázás után a sütőpapiros jénaiban még 50 percet kelesztettük a tésztát, majd 40 percig sütöttük 200 fokos sütőben.
És íme a végeredmény:


Az enyém a jobb felső. :)
Elárulok egy kulisszatitkot. A kenyér tetejére szórt magok úgy maradnak fent a sütés után is, hogy a magok felszórása előtt és után is meg kell spriccelni vízzel a kenyeret.

Ma vacsorára elfogy a szombaton sütött kenyér, így nagy valószínűséggel holnap megsütöm az első itthoni Limarás kenyeremet.
Ha elkészültem megosztom veletek a receptet, és a formázást. :)

7 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen, nagyon örülök, ha jól érezted magad és ha hasznos volt a délután! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép kis kenyereket készítettetek! Igazán ügyesek vagytok Móni! Kíváncsian várjuk az első igazén saját készítésű profi kenyeret! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tegnap megsütöttem.
      Kicsit túlkelt a tészta, ezért nem lett tökéletes a vágás rajta, de a formája szuper. :)
      Pénteken megosztom veletek a receptet, a tapasztalataimat, és az új trükköket amit tanultam. :)

      Törlés
  3. A kenyértésztában mik azok a pöttyök? Teljeskiörlésű liszt vagy valamilyen fűszer?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      A pöttyök a félresikerült kép miatt vannak.
      Azok a sok-sok kis légbuborékok amiket belegyúrtam a tésztába, csak így csillant meg rajtuk a fény. :)

      Törlés
  4. De jó, köszönöm, hogy mindezeket leírtad, és nagyon várom a folytatást. Az én kenyerem vágásai sosem nyílnak szépen ki, és a héja is csak egyszer lett cserepes...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha nem nyílik szét a vágás, akkor túlkelt a tészta.
      Én is sokszor így jártam.
      Pénteken megosztom az apró kis dolgokat, amivel tökéletesíthetitek a kenyér formázását, kinézetét. :)

      Törlés

Related Posts with Thumbnails