2013. szeptember 15., vasárnap

Dagasztás nélküli mediterrán kenyér

Annyira, de annyira lelkes vagyok. Itt egy újabb kenyér amit sokáig fogok sütni.
A facebook-on találtam rá az Akik szeretnek kenyeret sütni közösség oldalán. Ez egy nagyon energiatakarékos kenyér, már ami a munkát illeti. Az íze és az állaga pedig fordítottan arányos a belefektetett munkával.
Egy szó mint száz, kihagyhatatlan. :)

 
Dagasztás nélküli mediterrán kenyér
Hozzávalók:
25 dkg BL55 liszt
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2,5 dkg élesztő
2 teáskanál só
4 dl víz

A hozzávalókat egy tálban kanállal összekevertem, lefedtem és 24 órára a hűtőbe tettem (gyönyörűen, legalább a háromszorosára megkelt).
Másnap lisztes felületre kiborítottam, a tenyeremmel kicsit kinyomkodtam, és enyhén megliszteztem a tetejét, majd háromba hajtottam. Középen kettévágtam, sütőpapírral bélelt pástétomformába tettem, és 200 fokos sütőben 40 percig sütöttem.

Itt megnézhetitek 3:32 percben a kenyér készítését.
Nekem nem volt ennyire lágy a tésztám, valószínű azért mert a hűtőbe tettem be. 
40-40 dkg-osra sültek meg a kenyerek, amik állagra, ízre teljesen olyanok mint a ciabatta.


5 megjegyzés:

  1. Szia, szerinted szódabikarbónával is működne? Én azt jobban szeretem :)
    Rögtön ki is próbálnám :) Nagyon tetszik a recept :)

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Szerintem nem lesznek benne ekkora szép lyukak, de próbáld ki. Majd írd meg, hogy hogyan sikerült. :)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails