2010. március 22., hétfő

Tavaszi nagytakarítás

Most valami egészen más. Ez a téma is a szívem csücske, ami nem más, mint a vegyszermentes háztartás.
Már olvashattátok, hogy nagyobbik csemetém Gergő, sok-sok pollenre is allergiás. Így mikor takarítok szegényt mindig betoloncoljuk valamelyik szobába és rácsukjuk az ajtót, míg megy a porszívó, természetesen csak nyitott ablak mellett.
Mivel hétvégére jó időt ígértek, férjemmel beterveztük a tavaszi nagytakarítást. A fiúkat bejelentettük a nagyszülőkhöz és szombaton reggel nekiestünk a háznak.
A családi házat amiben élünk 3 éve építettük. Amikor beköltöztünk megfogadtam, hogy a lehető legkevesebb vegyszert fogom használni. Ehhez társul csatlakozott hozzám a Zöldköznapi kalauz c. könyv, ami ehhez az elhatározáshoz egy tökéletes segítség.
Ennyi bevezetés után lássuk a gyakorlatot.
ABLAKTISZTÍTÁS- forró vízhez ecetet öntünk, a könyv szerint fele-fele arányban és ezzel a keverékkel mossuk  meg az ablakokat, majd egy jó nedvszívó anyaggal vagy újsággal átdörzsöljük a felületet. 
Ezt a keveréket használom a tükrök, a csaptelepek és a fürdőszoba csempéjének a takarításához is.
PORTÖRLÉS- étolajhoz pár csepp citromlevet csepegtetek. Amióta ezzel az olajjal törlöm át a bútorokat, elég 2 hetente portalanítanom.
SÚROLÁS- szódabikarbóna A konyhai felületeket szoktam szódabikarbonátos szivaccsal átdörzsölni. A wc-kagylóba este beleszórok egy maréknyit, reggel átdörzsölöm a kefével,majd leöblítem. Gyönyörű hófehér lesz tőle a kagyló.
MOSÓGÉP- 2 liter 20%-os ecetet öntök a gépbe, majd elindítom a 60 fokos programot. Mikor a víz felmelegedett, leállítom és egész este hatni hagyom az ecetet. Nappal párszor megforgatom a dobot, hogy mindenhova jusson az ecetből. Végül újra elindítom a programot, és kész is a mosógép vízkőtelenítése.
Én ezeket a vegyszermentes, környezetbarát takarítási módszereket 3 éve alkalmazom nagy hatékonysággal.
Az elmúlt évek alatt sok barátomat, ismerősömet sikerült rábeszélnem, hogy legalább egyszer próbálják ki. Az eredmény sokukat meggyőzte.
Remélem Ti is kipróbáljátok. A módszer eredményességét tapasztalva, sok vegyszertől megszabadultok és a természetes anyagokat részesítitek előnyben.
Jó takarítást!

1 megjegyzés:

  1. Internetes változat (én ezt olvasom,mert a könyv nekem nincs meg) http://www.zoldkoznapok.hu/

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails