2010. március 10., szerda

Tej összetétele, tej összetevőinek pótlása

A tej élet, erő, egészség szokták mondani. Nagyon sok értékes, a fejlődő szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagot, ásványi anyagot, vitamint tartalmaz.
Amikor igazolódik a tejallergia, akkor az első gondolatok egyike az szokott lenni, hogy mi is van a tejben, amit a tejmentes diéta miatt, mostantól nem fog megkapni a gyerkőc. Melyek azok az élelmiszerek, amikkel pótolni tudjuk majd?
Tehéntej összetétele:
  1. víz
  2. tejzsír
  3. fehérjék (kazein, tejsavó)
  4. ásványi anyagok (kalcium, kálium, magnézium, nátrium)
  5. vitaminok (A, D, E, K, B2, B6, B12)
A tejfehérjék két nagy csoportra oszthatók: a kazeinre és a tejsavófehérjékre. Ha az élelmiszerek csomagolásán az összetételnél szerepel a tej, tejsavó, kazein, tejpor, tejfehérje, akkor ne tegyétek be a kosárba. A fehérjékkel kapcsolatban fontos még tudni, hogy 20 féle aminosavból épülnek fel. A fehérjék értékét az esszenciális aminosav tartalmuk határozza meg. Az elsőrendű fehérje mindet tartalmazza, a másodrendű nem. Az állati fehérjék (tej, tojás, húsok) elsőrendű fehérjék. A növényeket alkotó fehérjék másodrendűek. Ezért is nagyon fontos a vegyes táplálkozás, mert így jut a szervezet megfelelő minőségű fehérjéhez.
A fehérjék elengedhetetlenek a szövetek megfelelő felépítéséhez, illetve hormonok és immunanyagok alkotórészei.
A megfelelő kalciumbevitel is nagyon fontos. Szükség van kalciumra a megfelelő csontozathoz, fogazathoz, véralvadáshoz, izmok, idegek, szív működéséhez.
Napi szükséglet:
7-12 hónapos kor 400mg
1-3 év                  500mg
4-6 év                  600mg

A tej, tejtermékeken kívül, megfelelő kalcium forrás a brokkoli, mák, spenót, zabpehely, köles, amarand, olajos magvak, száraz hüvelyesek, csicsóka. Ezek mellet még kiugróan magas kalcium tartalma van a konzerv szardíniának.
A tejben lévő vitaminokkal szerencsésebbek vagyunk, ezek nagyon sok zöldségben, gyümölcsben megtalálhatók. 
A-vitamin a szem, bőr vitaminja, a D-vitamin a csonté (kalcium és a foszfor felszívódását segíti elő). A K-vitamin a véralvadáshoz szükséges, az E-vitamin antioxidáns, a sejtöregedést lassítja. B12-vitamin a vörösvértestek képződéséhez elengedhetetlen, B2-vitamin a nyálkahártya épségéért, zsírsavak lebontásáért, méregtelenítésért felelős. B6 vitamin kell az idegrendszer működéséhez, felelős a bőr épségéért, az esszenciális aminosavak anyagcseréjéért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails