2011. január 12., szerda

Valami más - SZÁMKÉPEK gyakorlása mesével

Gergő nagyon sokat hiányzott az allergiája miatt az oviból. Az első három évben összesen 1 évnyit tudott a csoportjában lenni. Így nagyon sok dologról lemaradt. Például a számképek gyakorlásáról is, ami jó lenne ha menne, mire suliba kerül.
Mivel a férjemmel nagyon nem vagyunk hívei a direkt tanulásnak óvodás korban, ezért kitaláltam egy mesét, ami tökéletesnek bizonyult, már ami a tanulás játékosságát illeti. Az eredményről csak később tudok beszámolni.
Gergő hihetetlen módon élvezi a mesét, a kicsi pedig irigykedik. Így ma már neki is rögtönöznöm kellet a korának megfelelő tartalommal bíró mesét.
A mese címe: Számkirály
Számkirálynak minden reggel fel kell ismernie a számokat 0-9-ig, majd kiáll a palotája erkélyére és kihirdeti a számokat az alattvalóinak.
Erre azért van szükség, mert különben az alattvalók aznap nem tudnak a számokkal bánni. Nem tudnak majd a boltban fizetni, az oviban az óvó nénik nem tudják megszámolni a gyerekeket, a postás nem ismeri fel a házszámokat, stb..
A játék úgy zajlik, hogy építettünk egy trónt. Ez lehet egy fotel vagy bármi más, amit a gyerkőc elfogad trónként, akár egy nagyobb párna  a földön. 


Ő lesz a Számkirály a mesét levezető a Mese mester.
Szükség van fakockákra, amik egyik oldalára fel van írva a szám. Ezeket egy tálcára helyezve (nem sorrendben) odaadjuk a Számkirálynak, aki elfoglalja a trónját.
Mi is magunk elé vesszünk kockákat, amin szintén rajta vannak a számok és kezdődhet a játékos mese.


- Felséges királyom, újabb napra virradt. Kérlek, kelj fel és mondd ki hangosan a számok neveit!
Ekkor egyesével felmutatom a kockákat, amelyiket nem tudja azt megmondom neki és elismétli. Közben a saját tálcáján is megkeresi az azonos számú kockát és újra elismétli a számkép nevét. Amikor az összes kocka sorra került, kiáll az erkélyre. Nálunk ez az ágy lett. A Mese mester összehívja az alattvalókat.
- Számország hű alattvalói, újabb napra virradt. Gyertek a palotához a király kikiáltja a számokat.
Ekkor a tálcán már sorba tett számokat a gyerkőc hangosan elsorolja a népének úgy, hogy közben minden egyes kockára rámutat.
- Mennyetek békével hű alattvalóim! 
A tömeg éljenezi a királyt és tapsolnak neki.

Ezt a mesét azért osztom meg veletek, mert hihetetlen volt, hogy Gergő mennyire élvezi és Ő szól, hogy ma még nem játszottuk el. 
Ha nincsen számos kockátok, akkor kisebb lapokra felírt számokkal is lehet játszani. 
A kisebbeknek tökéletes gyakorlás nyújthat formákkal, színekkel, állatokkal, növényekkel, egy-egy témához tartozó tárgyakkal.


Jó szórakozást a közös játékhoz!

1 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails