2011. március 2., szerda

Orrfolyás - hideg levegő

Ezt az írást még tél elején kellett volna közreadnom, de most jutott rá időm.
Nagyon sokan félnek az orrfolyás és a hideg levegő párosításától. Nem kell! Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt hasznos a hideg levegőn eltöltött idő mikor náthásak, orruk el van dugulva, nehezen ürül a váladék.

Miért is? Ha csak a torkunk van begyulladva onnan is nagyon könnyen terjedhet a melléküregek és a fül felé a fertőzés. Ezért nagyon fontos a megfelelő váladékürítés. Ehhez szükség van orrspray használatára, orrfújásra vagy kisebb gyerekek esetén orrszívásra és szintén terápiás céllal hideg levegőre.

Az orrspray, orrcsepp és a hideg levegő ugyan azt szolgálja. Az orrban, melléküregekben kialakult nyálkahártya duzzanatot csökkenti. Erre azért van szükség, hogy a váladék könnyebben ürülhessen és kisebb lehetőség legyen a szövődmények kialakulására.
Ami mindenki számára bizonyíthatóvá teszi a hideg levegő és a nyálkahártya duzzanat csökkenése közötti összefüggést az a krupp. Amikor hajnalban arra ébredünk, hogy a gyerkőc ugatva köhög és nehezen kap levegőt, akkor téli időszakban az első mozdulatunk, hogy kinyitjuk az ablakot, így próbáljuk meg csökkenteni a légcsőben kialakult duzzanatot és ezzel levegőhöz juttatni a kis beteget.

Tehát ha az orrfolyással küzdő gyermek, nem túl elesett, nem lázas, illetve a fertőzés nem érinti a tüdőt, akkor nyugodtan kivihető a levegőre akkor is ha hideg van. Az oviban  -10 fok a levegőztetés határa, ha nincs ennél hidegebb, akkor minden nap ki kell a gyerekeket vinni a levegőre.
Ha ezt nem tudjátok megoldani, a napi többszöri szellőztetést mindenféleképpen javaslom.

A tavasz első napján már túl vagyunk, így reménykedhetünk a hamarosan beköszöntő jó időben és kevesebb betegeskedésben.
Mindenkinek szép napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails