2012. január 11., szerda

Almás pite

Egy nagyon kedves kolléganőmtől  jó pár hete  kaptam egy nagyon jó almás kocka receptet.
De minden alkalommal bent felejtettem a zsebemben. 
Így amikor Limaránál megláttam az almás pite bejegyzést, nagyon megörültem neki. Az eredeti recepthez 3 tojás szükséges. A sárgája a tésztába, a felvert fehérjéje a töltelékbe.


Almás pite
Hozzávalók:
Tészta:
60 dkg liszt
20 dkg zsír
2 dl növényi tej
1 cs. szárított élesztő (2 dkg friss)
2 evőkanál cukor
1 teáskanál só
Töltelék:
1,5 kg alma
6 evőkanál cukor
1/2 citrom leve
2 evőkanál búzadara
1 teáskanál fahéj

A tejet meglangyosítottam, belekevertem 1 teáskanál cukrot és az élesztőt. A zsírt összemorzsolttam a lisztel. Az élesztőt, a maradék cukrot a sót is hozzáadtam és összegyúrtam. Letakarva, langyos helyen kelesztettem.
Közben az almát meghámoztam, lereszeltem. A cukorral és a citrom héjával együtt beletettem egy lábasba. Kis lángon, sokszor megkeverve felforraltam. A tűzről levéve, belekevertem a búzadarát, majd félretettem hűlni.
A tésztát 2 felé osztottam, majd lisztes felületen egyesével kinyújtottam. Zsírpapírral bélelt tepsibe tettem (40x25) az egyik lapot. Megszórtam zsemlemorzsával, majd egyenletesen eloszlattam rajta a langyos tölteléket. A másik lappal beborítottam, villával megszurkáltam.
190 fokos sütőben, 30 perc alatt kisütöttem.


Amikor pakoltam ki a hozzávalókat, jöttem rá, hogy a pite tésztája megegyezik az én almás-mákos sütimmel.

2 megjegyzés:

  1. Szia Móni! Köszi a sok finom receptet! Ez a pite is jól hangzik,elkészíteném,de nincs itthon búzadara. Mit javasolsz, mivel helyettesíthetném? Köszi elöre is! Gy.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Gy.!

      Az almás süteményekbe zsemlemorzsát szoktak tenni. A grízt helyettesítheted azzal. De akkor nem kell a lereszelt almát tűzre tenni, és egy kicsit nyomkod ki a levét (cukrozás előtt). A búzadara a meleg almalétől megfő, miközben nagyon sok folyadékot magába szív, így nem ázik el a tészta, és biztosan megsül.

      Törlés

Related Posts with Thumbnails