Tavaly találtam rá ennek a sütinek a receptjére. Nagy sikert aratott. Nem is tudom megszámolni, hogy nyárig hányszor sütöttem meg újra.
Most megint itt a karácsony és bejglire vágyom. Mivel a bejgli tésztájához sok tojás kell, ezért ezt nem tudom megsütni, de a mákos almás sütit igen. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Amikor legelőször beleharaptam, karácsonyfa jelent meg a lelki szemeim előtt és angyalok rázogatták a csengettyűket. Azt hiszem ennél jobban nem tudom érzékeltetni, hogy mennyire karácsonyi ez a süti és, hogy mennyire tökéletes a bejgli helyettesítésére.Karácsonyi mákos-almás süti
Hozzávalók:
tészta:
60 dkg liszt
38 dkg növényi vaj
8 dkg cukor
1 mokkáskanál só
2 dl hideg víz
1 dkg élesztő
mákos töltelék:
50 dkg őrölt mák
8 dkg mazsola
2 dl víz
30 dkg cukor
almás töltelék:
1 kg alma
20 dkg cukor
6 dkg zsemlemorzsa
1 citrom reszelt héja
fahéj, szegfűszeg
A lisztet elmorzsolom a vajjal, beleszórom az élesztőt, a cukrot, sót és a vízzel együtt összegyúrom ( a tészta ragacsos marad). Letakarva 1 órára a hűtőbe teszem.
3 egyenlő részre osztom. Az első adagot, tepsi nagyságúra nyújtom. A kivajazott tepsibe teszem, megszurkálom és 180 fokos sütőbe, 10 percig sütöm. Ez a lap lesz a középső réteg.
A következő gombócot is kinyújtom, beleteszem a tepsibe és erre simítom rá az almás tölteléket.A töltelékhez az almát meghámozom, nagy lyukú reszelőn lereszelem és a többi hozzávalóval alaposan elkeverem. Az almás töltelékre ráteszem az elősütött lapot.
Erre jön a mákos töltelék. A vizet a cukorral felforralom, hozzáadom a mákot s a mazsolát. Amikor már csak langyos, rásimítom az elősütött lapra.
A harmadik adag tésztát is kinyújtom és befedem vele a mákos tölteléket.
Villával megszurkálom, 180 fokos sütőben 35-40 percig sütöm.
Én mos nekipróbálkozom egy beiglinek rizstejjel (meg tojással, nekünk az nem árt). Valahol találtam receptet hozzá. Maradt hátra egy csomó ízetlen puha főtt rizsem. Igazából az a kérdésem, hogy mit kezdjek azzal. Írta az az illető, hoyg pudingot lehet, belőle csinálni. Te csináltál már? Hogy kell azt?
VálaszTörlésKedves Lilla!
VálaszTörlésEnikő írt nekem, a tejkészítő gépben maradt rizsdaráról. Ebből nem pudingot készít, hanem kevés cukor, fahéj hozzáadásával egy tejbegríz állagú édességet kap.
Én a főt rizsből biztosan növényi tejfölt készítenék. Nem gond ha nagy adag lesz belőle, le lehet fagyasztani.
http://zabtej.blogspot.com/2010/04/ujabb-lehetoseg-novenyi-tejfol.html