2010. december 18., szombat

Ünnepi étel KARÁCSONYRA

Gesztenyés pulyka narancsos tejszínes mártással
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg pulykamell
húsos szalonna
25 dkg mirelit gesztenye massza
5 dkg mazsola
1 kis fej vöröshagyma
1/2 dl fehérbor
só, bors
olaj
mártás: 
1,5-2 dl zabtejszín
1 db narancs reszelt héja és leve
1/2 db citrom reszelt héja
1 marék mazsola


A húst felszeletelem, gyerekenként 1, felnőttenként 2 szeletettel szoktam számolni. Tehát magunknak (2 gyerek, 2 felnőtt), 6 szelet húst készítek.
A hússzeleteket finoman kiklopfolom, sózom, borsozom.
A gesztenye masszát villával áttöröm. Hozzáadom az apróra vágott vöröshagymát, a meleg vízben áztatott mazsolát és alaposan összekeverem vagy gyúrom. A masszát annyi felé osztom, ahány szelet húst készítek.
A vágódeszkára lefektetek 2 szelet szalonnát úgy, hogy egy picit fedjék  egymást. Ráteszem a húst, a hús tetején szétnyomkodom a gesztenyét és feltekerem.

A tűzálló tálat kicsit kiolajozom, beleteszem a húsokat (a feltekert szalonna vége alulra kerüljön), ráöntöm a bort és alufóliával lefedem.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, 40 percig párolom. Majd a fóliát levéve, a hússzeleteket megfordítva visszateszem a sütőbe 10 percre, hogy szép pirosra süljön a szalonna.
Szeletelés előtt kicsit pihentetni kell a húst, különben a vágáskor szétcsúsznak a szeletek.
A mártáshoz egy kisebb lábasba bele teszem a tejszínt a narancs levével, reszelt héjával, a citrom reszelt héjával, a mazsolával  és összeforralom. A felszeletelt húsra forrón szedem rá.
Krumplipürével tálalom.


A sütőtálba visszamaradt húsléből is elkészíthető a mártás. A szósz le kell szűrni, kicsit be kell forralni, majd a tejszínt hozzáadva újra fel kell forralni.
Az általam készített narancsos mártásból ki lehet hagyni a mazsolát. A férjemnek így volt tökéletes, nekem mazsola nélkül jobban ízlett volna. 

6 megjegyzés:

  1. Úh, most melyiket készítsem el szenteste?! :-)

    VálaszTörlés
  2. Szia Gabi!
    Örülök, hogy mindkettő recept elnyerte a tetszésedet.
    Olyan egyszerű elkészíteni őket és nem tart tovább 2 óránál.

    VálaszTörlés
  3. Végül is a diószószos pulykamell került az asztalra, a fiúk leszavazták a gesztenyéset. :-(
    A boros dió mártás nálunk sem aratott nagy sikert. De rájöttem, miért. Mielőtt a szószba tenném a diót, egy kicsit meg kellett volna pörkölni a diót. Úgy nem maradt volna olyan vad dió íze.
    Köszi még egyszer a receptet!

    VálaszTörlés
  4. Örülök,hogy jól sikerült az ünnepi fogás.
    A gesztenyést nálunk a férjem ellenezte.
    Az első falat után azt mondta, hogy nem kell megvárni a következő karácsonyt a gesztenyés húsival.
    Nagyon kellemesen csalódott.

    VálaszTörlés
  5. Nálunk szenteste előtt egy nappal debütált a gezstenyés csireke , és nagyon nagy volt a sikere. Az utolsó morzsáig elfogyott, pedig nem volt kicsi adag.

    Ajánlom mindenkinek nagyon finom, gyorsan és könnyen elkészíthető.

    Köszönet érte az én drága blogger barátnémnak.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails