2013. január 21., hétfő

Pulyka kolbász házilag

Gyermekkorom meghatározó élményei között van a disznóvágás.
Imádtam a nagy társaságot, a közös reggeliket, a töpörtő sütést stb..
Hideg, téli éjszakákon a zsíros bödönből kihalászni a fokhagymás sült husit, amit mustárral, és óriás szelet fehér kenyérrel ettünk. Vagy a sült kolbász visszamaradt zsírjába mártogatni a hájában főtt krumplit.
Egy szó mint száz, nem szeretném ha a gyerkőceim lemaradnának erről. Igaz még nem a teljes élményt szívhatják magukba, csak a kolbásztöltést, de ezt is nagyon imádják.

Az allergia hozta magával, hogy a sertés húst hanyagolnunk kellene. Egy időbe a Tesco-ban kaptunk pulyka kolbászt, de nagyon zavart, hogy nem csak a hús és a fűszerek vannak benne. Ezért csatlakoztunk a nagyszülőkhöz, és mi is otthon kezdtük el a kolbászt készíteni.


Pulykakolbász
Hozzávalók:
5 kg pulykamell
2 kg pulykacomb
3 kg disznó szalonna
28 dkg só
3 dkg bors (eredetileg 4 dkg)
1 dkg őrölt köménymag
6 dkg fokhagyma apróra vágva vagy préselve
17 dkg fűszer paprika 
0,5 g salétromsó

A húst és a szalonnát le kell darálni, és a fűszerekkel beízesített masszát nagyon-nagyon alaposan átgyúrni.
A piacon lehet kapni bele, mi mindig ott vesszük meg.
Az átgyúrt kolbászhúst beletesszük a kolbásztöltőbe, és szép lassan belenyomjuk a bélbe a tölteléket.
A kolbászok egy része megy a füstre, a többit külön-külön zacskóba csomagolva lefagyasztjuk, és sütve készítjük el.

Idén újítottunk, ezt láthatjátok a képen.
Holnap hozom az ő receptjét is. Annyit elárulok, hogy citromos - gyömbéres ízesítést kapott.
Ha nem akarsz bajlódni a kolbásztöltéssel, akkor fasírtként is elkészítheted, lefagyasztatod.

10 megjegyzés:

  1. Hogy én mennyire vártam már ennek a kolbásznak a receptjét! Ezt tuti el fogjuk készíteni otthon, aztán lehet fagyasztani és füstölni! Köszi! Köszi! Köszi Móni!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Mónika!

    Nagyon finomnak látszik, mi is meg fogjuk csinálni, és a nagyimnál még meg is tudjuk füstölni.:)
    A szárnyashúsok és a tojásfehérje allergia közötti keresztreakcióra szerinted mennyire érdemes odafigyelni. A kisfiam lassan egy éve diétázik, de eddig simán adtam neki baromfi húst. Most viszont valahol olvastam erről a lehetséges keresztreakcióról, és elbizonytalanodtam.
    Másik kérdésem, hogy olvastál-e a papaya fehérjebontó enzimjéről, ami a pepszinhez hasonlóan bontja a fehérjéket, és esetleg kiegészítheti a tej és tojásmentes diétát. Nekem egy bioboltban javasolták, és most utána szeretnék járni. Két hét múlva megyünk kontrollra, ott is meg szeretném kérdezni.
    Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha az egy év tojásmentes diéta mellett, nem mutatott semmilyen allergiás tünetet a csirkehús fogyasztásakor, akkor nem alakult ki keresztallergia, így nyugodtan eheti.
      A papayaról nem hallottam (de az nem jelent semmit).:)
      Tényleg csak érdeklődöm, ha nem fogyasztotok tejet, és tojást akkor miért kell fehérjét bontó enzimet tartalmazó papayat enni?
      Kíváncsi vagyok, hogy a terhelésen mit mondanak. Légy szíves írd majd meg!

      Törlés
  3. Köszi a választ, a vizsgálat után beszámolok.
    A papaya enzim szedését azért javasolta a bioboltos hölgy, mert panaszkodtam neki, hogy a diéta ellenére látok bőrtüneteket a gyerkőcön. Ami ugye adódhat abból, hogy valami egyébre is érzékeny(bár ezt eddig nem mutatták ki), vagy nem vagyunk elég körültekintőek és esetleg mégis jut allergén a szervezetébe. Ugyanezért merült fel, hogy esetleg csirkehúst sem kéne adni.
    Köszi, mégegyszer. :)

    VálaszTörlés
  4. Valamit nem értek: a pulykakolbász "bevezetőjében" szerepel, hogy hanyagolni szeretnék a sertéshúst - a receptben pedig szerepel a sertésszalonna... Hogyan van ez?
    Bmiska

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 25%szíranygot kell hozzáadni.Nincs más zsíranyag ami jó.

      Törlés
  5. Kedves Mónika!
    Tavaly óta ezt a receptet használjuk a pulyka kolbász készítésénél.
    Kiváló az íz hatás akkor is ha rögtön sütünk a kolbász húsból de a füstölt kolbász is nagyon finom.
    A kolbász húst ha erős paprikával keverem és apró gombócokat sütök belőle nagyon jó alapja a 'tüzes húsgombócok paradicsomos-padliszános szószban' kreációnak.

    VálaszTörlés
  6. Meg csináltuk, és sós lett . Kevesebb sót kell bele rakni.

    VálaszTörlés
  7. sziasztok!
    szuper,de így nagyon soós lesz,szerintem!
    Javaslom,a disznó helyett a pulykahájat vagy esetleg füstölésnél a marhafaggyút!
    minden jót!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails