2013. január 9., szerda

Növényi vaj

Már nagyon sokszor kaptam levelet, melyben azt a kérdést tettétek, tették fel, hogy mi az a növényi vaj?

A növényi vaj, nem más mint az állati eredetű összetevőket mellőző, 100%-ban csak növényi anyagokat tartalmazó termék.
Itt felhívnám a figyelmeteket, hogy a növényi alapú termékeket nagyon vizsgáljátok meg. Ezek biztosan tartalmaznak tejfehérjét, vagy tisztán tejet.
Sokszor hallottam már, hogy a Hulala termékeket is növényinek gondolják, de nem az. Növényi alapú tejszín. Az összetevők között, másodikként van felírva a tejfehérje.

Arról is lehetne sokat írni, hogy aki oda figyel a táplálkozására az növényi olajokból készült bio margarint vagy sima margarint vagy vajat fogyaszt. De ehhez sokkal több tanulmányt kellene elolvasnom, hogy bátran merjek nyilatkozni az ügyben.
Ami ebben az ügyben nem elhanyagolható, hogy az egészséges táplálkozásnak nagyon nagy anyagi vonzata is van. Papolhat az ember arról, hogy mi az egészséges, és milyen életmóddal lehet megtartani az egészségünket, ha a család kevés pénzből gazdálkodik, akkor hiába van tisztába azzal, hogy mi az amit az asztalra kell tenni, a számlák kifizetése az első, és a megmaradt összeg határozza meg, hogy melyik termékeket választják  boltban.

Akinek tej, tojás vagy szójaallergiája van, az egy kicsit könnyebb helyzetbe kerül, miután már megkapják az emelt családi pótlékot, és a munka mellet a GYES-t.
Én úgy gondolkodom, hogy ezt a plusz 37.000Ft-ot arra tudom fordítani, hogy a szükséges, magasabb árú élelmiszereket megvegyem.
Természetesen én is utána járok, és 5-6 boltban szerzem be a szükséges dolgokat, mikor melyikben van akció.

Így találtam rá, egy egyáltalán nem olcsó, de szójaallergiásoknak is fogyasztható, bio - vega margarinra.
500g/1450 Ft (Szeged, Vidra utca).


Egy másik választás a pálma vagy kókuszolaj, ami szilárd halmazállapotú, kenhető.
Sok vega oldalon olvastam, hogy zöldfűszerekkel ízesítve tökéletesen jól helyettesíti a vajat.
Sajnos nekünk nem jött be. Tominak nagyon zsíros volt az állaga, és mindig megkérdezte, hogy a szendvicsét miért kenem meg zsírral.


Amit olcsón, és bárhol be tudtok szerezni az a Liga, Linco margarint. Ezeket kenhető formában, és süteményhez valóan kocka margarinként is árulják.
Ezekben a termékekben nincs tej, tejfehérje.

7 megjegyzés:

  1. A kókuszzsírral nincs tapasztalatom, de a pálmazsír nagyon finom kenyérre kenve. Pont olyan, mint a (disznó)zsíros kenyér. Ti olyat nem szoktatok enni? Egyetlen hibája csak, hogy szobahőmérsékleten nagyon hamar olvad. De én örülök a lehetőségnek, mert a disznózsírt nem ehetem, de évente egyszer-kétszer azért mégiscsak megkívánom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi igazi disznó és kacsazsíros kenyeret eszünk, amit hagymával, kakukkfűvel vagy rozmaringgal turbózunk fel. :)
      Az ismerőseim között aki a kókusz és a pálma olajat is kóstolta, az azt mondja, hogy egy csöppnyi különbség sincs köztük.

      Törlés
  2. Köszönöm Móni! Teljesen kimerítő választ adtál. A Ligát már régóta eszik a fiúk, csak a sok "idegen" összetevő miatt szeretnék, valami egészségesebb megoldást, ami tejmentes is. Ez a bio margarin nagyon szimpatikus. Szétnézek, itt Kecskeméten is be lehet-e szerezni. Köszi még egyszer, Betti

    VálaszTörlés
  3. Ez a Bio margarin nem hidrolizált ezek szerint?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nem hidrogenizált, csak a bio margarinok ilyenek! :)

      Törlés
  4. Ilyen Land Crone Bio-Margarine vajat hol lehet kapni?

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails