2010. február 25., csütörtök

Allergia - emelt összegű családi pótlék


Mikor kiderült  Tomiról, hogy tejallergiája van, nagyon kétségbeestem. Mi lesz a finom joghurtokkal, sajtokkal, sajtkrémekkel, és mindazokkal az élelmiszerekkel, amik tartalmaznak tejet, tejszármazékot? Mivel fogom pótolni? Tomi 1éves volt, így neki felírtak egy hypoallergén tápszert, amire 1évig járt a támogatás. Aztán szép apránként innen - onnan beszereztem azokat az információkat, amik segítségével ma már majdnem minden ételt el tudok készíteni neki. Amikor összeállt a lista, hogy mik azok, amikkel tudom helyettesíteni a tejet, tejtermékeket, akkor a pénztárcám kezdett rohamos tempóban ürülni. A helyettesítő élelmiszereknek nagyon borsos ára van. 
Hogyan tudjuk majd finanszírozni azokat a sokkal drágábban beszerezhető ennivalókat, amik a diéta betartásához el engedhetetlen? Ekkor jött egy újabb segítség. Megtudtam, hogy az allergiás betegeknek jár az emelt összegű családi pótlék. Ebben a bejegyzésben megosztom veletek, hogy kivel, hogyan lehet felíratni és megigényelni a havi plusz 10000Ft-ot.

  1. A tartósan beteg gyermek után, jár az emeltösszegű családi pótlék. Tartósan betegnek tekintik az ételfehérjére allergiás gyermeket. De nekik csak a 2.életév betöltése után jár a támogatás.
  2. Szakorvos igazolása szükséges az igényléshez. Nekünk szerencsék volt, a gasztroenterológusunk a vizsgálat után, azonnal kitöltötte a szükséges papírokat. Ezt a helyileg illetékes Kincstárhoz kell benyújtani. Visszamenőleg, a benyújtástól számított két hónapi összeget is megkapjátok.
  3. 1 gyermekre járó csp. 13300Ft, ezt az összeget emelik meg 10000Ft-al. Visszamenőleg 20000Ft jár.
  4. Az emeltösszegű csp. igényléséhez évente szükség van egy újabb igazolásra, hogy a betegség még mindig fennáll.
  5. Egyéb ellátások, amik még járnak:
  • közgyógyellátás
  • ingyenes tankönyvellátás
  • gyermekétkeztetés esetén 50%-os mértékű térítési díj-kedvezmény(óvoda, iskola)
  • gyermekgondozási segély 10 éves korig(GYES)
  • ápolási díj, ha önmaga ellátására képtelen, s állandó felügyeletre, gondozásra szorul
  • utazási kedvezmény, utazási költségtérítés(Kapni fogsz egy értesítést, hogy folyósítani fogják az emelt összeget. Ebben a levélben küldik a kedvezményes utazásra jogosító kártyát.)
A MÁK telefonszámai, ahol érdeklődni lehet:
0620/881-9535
0630/344-0045
Automata jelentkezik, először a 2-es, majd az 1-es melléket kell beütni.

67 megjegyzés:

  1. Köszi, nagyon hasznos az oldal!
    Vera

    VálaszTörlés
  2. Szia Veronika!

    Nagyon örülök, hogy tudok segíteni. Ezért csinálom!
    Ma megyünk a fiúkkal buszozni a városba, így most ki is próbáljuk az utazási kedvezményre jogosító kártyát.

    További jó böngészést az oldalon.
    Üdv.: Móni

    VálaszTörlés
  3. Kedves Móni!
    Nagyon örülök, hogy rátaláltam a blogodra!
    Nekem mindkét gyermekemnek atópiás dermatitise van születésük óta. Jelenleg azt próbáljuk kideríteni, hogy esetleg valamilyen allergén étel okozza-e, vagy "csak" örökölték az Apukájuktól. Szerencsére annyira nem súlyos, hogy kórházi kezelésre lett volna szükség, ezért én csak most tudtam meg - nem orvostól!! - hogy ez tartós betegségnek számít, és emelt csp jár. Ezt meg is igényeltük.
    De most olvasom Nálad, hogy a GYES is tovább jár utánuk?? Nekem most januárban telne le, akkor tölti a kislányom a hármat! Ezt honnan tudhatom meg, hogy jogosultak vagyunk-e rá, ill. hol kell ezt igényelni?
    Üdv, Zita

    VálaszTörlés
  4. Szia Zita!
    Ha már van róla papírotok, hogy tartósan betegek a gyerekek és a támogatást megigényelve azt már folyósítják nektek, akkor nem kell érdeklődni, a támogatás JÁR.
    Elvileg a területileg illetékes Állami Kincstár az adatokat rögzítve tovább kell, hogy folyósítsa a GYES-t a következő orvosi felülvizsgálatig, ami évente esedékes.
    Nekem a GYES lejártakor küldtek egy papírt, hogy a folyósítást megszüntetik. Kétszer kellett telefonálnom, mire elnézést kérve folytatták a kifizetést(ne hagyd magad lerázni).
    Októberben volt az újabb felülvizsgálatunk. Megcsinálták a terheléses vizsg., ami pozitív lett. Kaptam egy újabb papírt, azt bevittem a MÁK-hoz és még 1 évig kapjuk a GYEST-t és az emelt családi pótlékot.
    Ha van még kérdésed vagy valami nem érthető a válaszomban, nyugodtan írj.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Móni!
    Köszönöm szépen a válaszod, nagyon sokat segítettél vele! :-)
    További szép estét Nektek! Üdv, Zita

    VálaszTörlés
  6. Kedves Mónika!

    Múlt héten derült ki hogy az öt éves kisfiam allergiás a mogyoróra. Szigorú mogyorómentes diétát írt elő az orvos ,beleértve azokat a termékeket is amik akár nyomokban is de tartalmazzák. Szerinted ebben az esetben is van rá lehetőség hogy igényeljem az emelt családi pótlékot? Ezt sajnos nem növik el a gyermekek így végig kíséri egész életében...

    Előre is köszönöm válaszodat!

    Üdvözlettel : Mónika

    VálaszTörlés
  7. Kedves Tici05!

    Nem vagyok benne biztos.
    Amit tudok:
    Gasztroenterológus szakorvosnak kell az ételallergiát igazolnia. Ő fogja kiállítani a támogatáshoz szükséges papírokat.
    Pénteken megpróbálom elérni a saját orvosunkat és megkérdezem tőle.
    Ezen az oldalon, az 1.számú melléklet... olvashatsz róla részletesen:
    http://www.kismamatanoda.hu/jogszabalyok/a-magasabb-osszegu-csaladi-potlekra-jogosito-betegsegekrol-es-fogyatekossagokrol

    VálaszTörlés
  8. Megkérdeztem az orvosunkat.
    Azt mondta, hogy mogyoró allergiára nem jár a támogatás.
    Csak főbb élelmiszerek (tej, tojás, szója) esetében igényelhető.

    VálaszTörlés
  9. Szia!

    A gyes tíz éves korig akkor is jár, ha dolgozom mellette?

    VálaszTörlés
  10. Tartós betegség esetén, a GYES 8 órás munka mellett is jár.

    VálaszTörlés
  11. Szia!
    Én is örülök,hogy rátaláltam a Blogodra!Pénteken tudtam meg,hogy a kislányom tojásérzékeny,a fehérjére és a sárgájára is.Nekem ez a helyzet nagyon új,és most mindenféle információra szükségem van ami ezzel a betegséggel kapcsolatos!Amit írtál a blogod elején az a tojásérzékeny gyerekekre is vonatkozik?A tojásport lehet helyetesíteni neki a tojással?Ha tudnál nnekem ezekben a dolgokban segíteni,és bármiben ami ezzel a betegséggel kapcsolatos,azt nagyon megköszönném!
    Várom válaszod!
    Előre is köszönöm!Kriszta

    VálaszTörlés
  12. Candy!
    A blogom elejére vagy a bejegyzés elejére gondolsz ("tojásérzékenységre is vonatkozik")?
    A tojást lehet helyettesíteni tojáspótló porral. De oda kell figyelni, mert tejporból készül.
    A speko.hu oldalán megtalálható tojáspor nem tejporból készül, de 1/2 kg, több ezer forintba kerül.
    Ha az @-címemre írsz, akkor bővebben is tudok válaszolni a kérdéseidre. :)

    VálaszTörlés
  13. Kedves Mónika!
    Most találtam a blogodra, s nekem is nagy segítségemre van a sok-sok információ, amit összegyűjtöttél az allergiáról.
    Kislányom 3,5 éves, és most állapították meg hogy tejfehérje allergiája van. 6 éves korig tejmentes étkezést írtak elő. Fentebb olvastam, hogy a gasztroenterológus szakorvosnak kell az ételallergiát igazolnia egy formanyomtatványon. Valamint azt is írtátok, hogy a terheléses vizsgálatot követően állították ki ezt az igazolást. Ez a vizsgálat pontosan mit jelent? Mi eddig egy vérvételen vagyunk túl, amiből kiderült az allergia. Jövő héten egy újabb vérvételre kell bemennünk - alacsony vas miatt. A következő ún. ELP1 vizsgálat pedig csak júliusban lesz. Ez lenne a terheléses vizsgálat?
    Köszönöm a segítséged!
    Bea

    VálaszTörlés
  14. Kedves Epy!
    A terheléses vizsgálat pár napos kórházi bent létet jelent. Ezalatt, naponta emelt mennyiségben kell tejet innia. Ha jelentkeznek a tünetek, akkor már azzal is igazolva van az allergia.
    A vérvizsgálattal azt nézik, hogy a tejfehérjére kórosan reagáló szervezetben megemelkedő anyagnak milyen magas a szintje.
    A vashiány független az allergia vizsgálatoktól. Gondolom az első nagy laborból kiderült és ezt akarják ellenőrizni.
    Az ELP1 nem tudom mit takar. De megkérdezem és ha kiderítettem megírom.
    Esetleg nyilvánossá tehetnéd a profilod és akkor az @-címedre is tudom küldeni a választ.
    Szép napot!

    VálaszTörlés
  15. Kedves Mónika!
    Májusban derült ki, hogy a fiam (januárban volt 3)allergiás a tojásra (fehérje 4+, sárgája 2+). A pulmonológián csinált karcolós allergiavizsgálaton mutatták ki, ahova asztma gyanú miatt utalt be a gyerekorvosunk. Bár a pulmonológus nem írt elő szigorú diétát és szerinte az asztmának sincs ehhez köze, azért én igyekszem tojásmentes étrendet biztosítani neki. Így viszont akkor nekünk is jár az emelt családi? A GYES-em januárban lejárt. Ha allergiás, akkor mégis jár és újra meg kell igényelni. Ez az allergiavizsgálat elég egy gasztroenterológusi igazoláshoz, vagy vmi egyéb vizsgálatokat is kell végezni? Nekünk is kellhet terheléses kórházi vizsgálat? A fiamnak sem kiütése nincs a tojástól, se be nem dagad, de még hasmenést sem vettem észre nála, mikor evett. Persze azóta nem kísérleteztem ezzel, hanem elfogadtam a tényt. Akkor honnan lehet tudni a terhelés hatását?
    Bocs a sok kérdésért!
    Előre is köszi a válaszokat! :)
    Szép napot!
    Emese

    VálaszTörlés
  16. Kedves Emese!

    A pulmonológus csak asztma esetén állíthat ki emelt csal. pótlékhoz és GYES folyósításához szükséges papírt.
    Ha Ő ezt nem tette meg, akkor én próbálkoznék egy gasztroenterológusnál. Ő fogja eldönteni, hogy a bőrteszt eredményét elégnek tartja-e vagy szükség van egyéb vizsgálatra is.
    Sok esetben van, hogy a vizsgálatok pozitív eredményt adnak, de az orvos a tünetek alapján azt mondja, hogy az egy álpozitív eredmény.
    Ami fontos, ha van tünet és a vizsgálatok eredménye szerint is allergiás a gyerek, akkor fennáll a betegség.
    Van olyan, hogy a vizsgálat negatív, de a tünetek egyértelműek. Akkor is beteg a kicsi, mert ugye nem a lab.eredményt kell gyógyítani, hanem a gyermeket, aki produkálja a tüneteket.
    Ami szintén biztos, hogy ha a gyermeknél valamilyen tünet vagy tünetegyüttes jelentkezik, erre a kérdéses élelmiszert megvonják, és elmúlik a tünete, illetve ha újra kapni kezdi az allergiát okozó élelmiszert újra megjelennek a tünetetek, biztosan allergiás.
    Amióta tartjátok a tojásmentes diétát, volt asztmás tünete? Mert ha igen, akkor valószínű a doktornak van igaza. Vagy nem tartjátok teljesen be a diétát, és néha mégis adtok tojást tartalmazó élelmiszert.
    Mindenesetre kérjétek ki egy másik szakorvos véleményét, vagy ha megbíztok a körzeti gyerekgyógyászotokban, akkor vele beszéljétek át az esetet.

    VálaszTörlés
  17. Kedves Mónika!

    Kisfiam már évek óta allergiás a tejre és tojásra. Az orvosunk bőrteszt és vérvétel alapján minden évben igazolást ad. De ha negatív lesz az eredmény, akkor is adhat igazolást? Vagy csak pozitív eredmény esetén?
    Lehet hogy az idei vérvétel nem adja ki az allergiát, de az ekcéma egyértelműen mutatja, hogy allergia.:(

    Köszönöm előre is!
    Timi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt már sokaknak mondta, esetleg olvashattad itt a blogon.
      Nem a laboreredményt gyógyítjuk, hanem a tüneteket.
      Tehát ha az allergia miatt tünetei vannak a gyereknek, akkor az a gyerek beteg, azaz allergiás.
      A támogatás jár.
      De sokaktól hallottam, hogy az orvos saját döntést hoz, és nem vagy esetleg csak később állítja ki a papírokat.

      Törlés
  18. Kedves MónikaMégcsak most kezdek belemélyedni a receptekbe is, illetve mivel lehet helyettesíteni a tejet,mert a felírt tápszert nem szereti/elég fura illata van/. Óvodába autóval tudjuk megoldani a közlekedést , jár-e erre is utazási kedvezmény vagy tömegközlekedési eszközre ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Növényi tejekkel, tejszínnel, és szója joghurttal tudod a tejtermékeket pótolni.
      Az interneten lehet találni növényi alapanyagú sajtokat, amit csomagküldő szolgálattal kiszállítanak az egész országban.
      Én nem adtam a fiamnak tápszert. Nagyon odafigyeltem, hogy melyik alapanyagban mennyi a fehérje, és a kalcium tartalom. Ennek megfelelően készítettem, és állítottam össze a napi ételeket.
      Plusz vettem az Ökonettől Korall kalciumot. Ha az étellel nem fedeztem a napi kalcium szükségletét, akkor ezzel pótoltam az esti órákban.
      Ha megkaptátok a plusz támogatást, ami a tartós betegeknek jár, akkor kaptok egy utazási kártyát is,amivel tömegközlekedésre 90%-os támogatás jár (a betegnek, és egy kísérő személynek).
      Szép napot!
      További jó olvasgatást, és főzőcskézést!
      :))

      Törlés
    2. Köszi az információkat!:))

      Törlés
  19. Kedves Mónika!

    A tömegközlekedésre vonatkozó kedvezménnyel kapcsolatban lenne kérdésem hozzád? Jól értelmezem, hogy a kísérőre vonatkozó kedvezmény csak akkor érvényes, ha a gyermekkel együtt utazik? Tehát, ha én pl. munkábajáráskor is tömegközlekedéssel járnék, akkor azt csak teljes áron tehetném?
    Köszönöm.

    VálaszTörlés
  20. Szia Biogigi!

    Bocsánat, hogy csak most válaszolok, de elutaztunk, utána 2 napig nem tudtam használni a gépet.
    A támogatás akkor jár, ha együtt utaztok.
    Szép napot!

    VálaszTörlés
  21. Szia!

    Nagyon hasznos ez az oldal! Fél éve allergiás a fiam a tejre is többek között de eddig azt mondták napi 2adagot adhatom neki,viszont most arra gondoltam hogy nem e lehet a tej miatt nagyon gyenge az immunrendszere mert rengeteget beteg? Bocsi ha hülyén fogalmaztam!4napja nem adok neki tejet és megszüntek a tünetei! Azt hogy emelt családit kaphattunk volna fogalmam nem volt róla! Elég az allergiadoki igazolása? Előre is köszi a választ! Timi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Timi!
      Ha valaki allergiás, az nem kaphat olyan élelmiszert ami allergizálja!
      Az igazolást szakorvos írja meg.
      Pulmonológus csak akkor adhat ki igazolást, ha az allergia miatt asztmás lett a gyerkőc.
      Gasztroenterológus viszont sokkal szabadabban bánhat ezzel a témával, így én őt javasolnám felkeresni.
      Jár az emelt csal. pótlék, és a GYES is (ha dolgozol akkor is).
      További jó olvasást, és főzőcskézést! :)
      Boldog ünnepeket! :)

      Törlés
    2. Szia Mónika!

      Köszönöm a válaszod! Visszamegyek az allergiára és már a gasztrora is van időpontunk! Gyes-en vagyok mert van egy kisebb gyerkőcöm is! Viszont Kivánunk Kellemes Ünnepeket!:)
      Timi

      Törlés
  22. Szia!
    Nagyon örülök, hogy rátaláltam a cikkedre.
    Nálunk a következő a helyzet: kislányom most 4,5 éves. Kb. 1 éve egy háziorvosi javaslatra elmentünk egy magán-laborba allergia tesztre, ahol kiszűrték, hogy a tejre magas az IgE (talán, nincs nálam a lelet, így most nem tudom pontosan). Akkor kiiktattuk a tejet az étrendjéből, aztán szépen lassan kapott egy kis tejcsokit, felvágottat (tejet nem!!!). Kb. 1 hónapja megint sűrű hasfájásra panaszkodott (nálunk egyébként csak ebben nyilvánult meg). Kértem időpontot a gasztro-ra (most voltunk először), a héten voltunk is, de a doktornő a meglévő vizsgálati papírokra (allergia-vérvétel, sima vérvétel, hasi UH) szigorú tejmentes diétát írt elő és febr. végén kell visszamennünk. Azt mondta, hogy ápr. körül majd megterheljük. Akkor ez most azt jelenti, hogy a terhelésig nem is kaphatunk olyan igazolást? Vagy ezt az igazolást nekem kell kérni, vagy automatikusan adja a gasztro-s doktornő, ha úgy ítéli meg, hogy jár?

    Elnézést a hosszú mondandómért :)

    Szép napot!

    Betti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Betti!
      Elvileg, ha az orvos kiállítja a szakvéleményt, hogy a gyermek allergiás, akkor jár a támogatás. Amit úgy tudtok igénybe venni, hogy az általa kiállított papírt beadjátok a MÁK-hoz.
      Azt nem tudom, hogy ő most miért nem adott nektek. Lehet, hogy a kontroll terheléstől teszi függővé, a végleges diagnózist. Ha az is azt igazolja, hogy fennáll az allergia, akkor lesz végleges a diagnózis.

      Nyugodtan írj, ha van kérdésed!
      Szép napot!
      Móni

      Törlés
    2. Köszönöm szépen a válaszod!
      Még annyi a kérdésem, hogy ezt az igazolást nekem kell kérni, vagy adja automatikusan?
      Jaa és még egy :) Arról tudnál esetleg írni valamit, hogy ez a terhelés mit jelent és hogy ettől mi függ?
      Köszönöm!
      Betti

      Törlés
    3. Ha azt mondja, hogy igen allergiások vagytok, és nem említi meg a támogatást, akkor nyugodtan kérdezz rá, és kérd el a papírt.
      A terhelés azt jelenti, hogy azt az élelmiszert ami kiváltotta az allergiát, kis mennyiségben, fokozatosan emelve megkapja a gyermek. Mivel heves reakciója is lehet, ezért ezt klinikán, kórházban szokták csinálni.
      Nem kell attól tartani, hogy esetleg egy éjszakét bent töltötök, a lehetséges veszély elkerülése érdekében, ennyit ki lehet bírni.
      Ha pl. a tejre allergiás tünetekkel reagál valaki, elveszik tőle, megszűnnek a tünetei, de a terhelésre megint tünetei lesznek, akkor biztosan allergiás.

      Törlés
    4. Köszönöm szépen a válaszodat. Remélem zargathatlak, ha lesz kérdésem :)
      Szép napot!
      Betti

      Törlés
    5. Szia Mónika!

      Még egy kérdésem lenne: mivel pótoljam a tejtermékek miatt kieső kálciumot???
      Köszönöm a válaszod!

      Betti

      Törlés
    6. Szia Betti!

      Korall Kalcium, ez teljesen felszívódik.
      Semmi esetre sem pezsgőtabletta!!!
      Én most rendelek magunknak (ökönet), ha szegediek vagytok vagy itt a közelben laktok, és szeretnéd nektek is rendelhetek egy dobozzal.

      Törlés
    7. Köszönöm szépen, sajnos messze vagyok tőletek :(

      Törlés
  23. Szia Mónika!

    Az ovodába csak akkor jár a tejmentes étkezés ha megjött a MÁK-ból a papir? Nagyon köszönöm válaszod!

    Timi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Timi!

      Nem kell a Kincstári papírokra várni.
      Az orvos által kitöltött papír fénymásolata is elég.

      Törlés
  24. Kedves Mónika!

    Mai napon tudtam meg, h. kisfiam vérvételi eredmények alapján tej és szójaallergiás.Majd még mielőtt rákérdezhettem volna már mondta is, h. nem jár emelt családi pótlék ezért, csak ha az 1 év múlva esedékes vérvétel és terheléses vizsgálat is pozitív eredményt hoz. Akkor én így nem is tudom igényelni?
    Másik kérdésem az volt, h. tejcukor vagy tejfehérjeallergia-e mire a válasz:minden tejterméket meg kell vonni a laktózmentes termékeket sem adhatom. Akkor most neki tejfehérje allergiája van ami maga a tejallergia? Válaszodat előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hány éves a kisfiad?
      Ha nem fogyaszthat tejet, tejterméket, akkor tejfehérje allergiája van, és nem laktóz intoleranciája (tejcukor - érzékenység - nem tudja lebontani a tejcukrot).
      Vagyis allergiás a tejre. Nem csak a tejet, tejtermékeket kell mellőzni, hanem minden olyan élelmiszert amiben tejfehérje van. És nincs pardon, olyan nem fordulhat elő, hogy egy kicsit kap. 1 év szigorú diéta, aminek az eredménye, hogy regenerálódik a szervezet, és utána nem fogja idegen anyagként kezelni a tejfehérjét.

      Törlés
    2. Kedves Mónika!

      Köszönöm válaszodat!
      2 éves múlt novemberben a kisfiam. Igen most már tudom, h. tejfehérje allergiája van + szójára is allergiás. Nagyon hasznos a listád a vásárolható élelmiszerekkel kapcsolatban, de sajnos nagy része tartalmaz szójalecitint, így Barna számára nem fogyasztható. Mindent átbogarásztam a listádon, de Nekem tovább kell keresgélnem.Üdvözlettel:G.G

      Törlés
    3. Az egyik kritérium az, hogy legalább 2 éve fennáll a betegség.
      Ezért 2.életév betöltése után jár a támogatás. Nem tudom miért nem igényelhetitek meg.
      Majd utána nézek, hogy változott-e a szabályzás.
      Szép napot!
      Móni

      Törlés
  25. Üdvözletem ! 2007-ben állapitották meg,hogy liszt-és tejfehérje allergiám van.Mogyoró,dió,kókusz,és sokféle pollen,növény stb.Rendszeresen befulladok,roham mentő,ügyelet,sürgős tüdőgondozói segitség. Gyógyszer allergia.Sokféle gyógyszert kapok,tabletták,Ventolin Evohaler, ,Foster, Rhinocort Aqva orrspry,Cetilizin,Aerius,Montelukas,stb.Vajon ezekre lehetne felvilágositást kapni,és Kórházi zárójelentéssel rendelkezem,rendszeres tüdőgondozói kezelési lelet van.Kérnék segitséget ez ügyben.Mennyi idő az átfutás,Mozgásszervi probléma miatt elutasitottak.Hiszen sokféle betegségem van,még ezeket az allergia miatt is be adtam,nem vették figyelembe.Most fellebbeznék,az ételallergia miatt.Tudna valaki ez ügyben segiteni! Sajnos csak 27195 ft a nyugdijam.Ebből sehogy sem tudok megélni,még az utazásokat sem,mivel utaznom kell az allergia centrum üzletbe,3x-kell átszálni,és vissza haza felé.Várom levelüket.Üdv B Mária

    VálaszTörlés
  26. Küldeném az elérhetőségemet.benke0515@freemail.hu.Üdv B.Mária !!!!!

    VálaszTörlés
  27. Kedves Mónika!

    A tartósítószer allergia tartós betegségnek számít? Elég komoly összeg a "normál" élelmiszerek kiváltása. Reflux,bőrtünetek, puffadás.... szóval elég kellemetlen.
    Segítséged előre is köszönöm.
    Anita

    VálaszTörlés
  28. Kedves Mónika!

    A tartósítószer allergia tartós betegségnek számít? Elég komoly összeg a "normál" élelmiszerek kiváltása. Reflux,bőrtünetek, puffadás.... szóval elég kellemetlen.
    Segítséged előre is köszönöm.
    Anita

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anita!
      Én úgy tudom, hogy a 3 fő élelmiszer (tej, tojás, szója) fehérjének az allergiája esetén jár a tartós beteg státusz.

      Törlés
  29. Kedves Mónika! Nagyon örülök a blognak,sok hasznos infót tartalmaz számomra.Idén Márciusba kislányomon úgymond foltok jelentek meg a kicsi testén mindenhol,kórházba kerültünk vele,ott derült ki hogy tej-tojás allergiás.Onnantól kezdve volt hosszú a várakozás közbe:vérvételek,vizsgálatok voltak,de csak most Október végén kaptam meg a papíromat ami igazolja az allergiánkat terhelés után amit fel is kellet függeszteni mert azonnal reakciót váltott ki.Kérdésem az lenne,hogy emelt családi és gyes mellet mit igényelhetek még meg egy 3 éves Bölcsődés gyermek számára.Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      A bölcsődében, óvodában jár az étkeztetés 50%-os kedvezménye. Be kell vinni az orvos által, a MÁK-nak kiállított papír fénymásolatát, és ők intézik a továbbiakban (mármint a bölcsi, ovi). Ezen kívül a MÁK-tól kapsz majd egy értesítőt, hogy folyósítják a járandóságokat, abban lesz egy 90%-os támogatásról szóló tömegközlekedési támogatás. Azaz a kártyát felmutatva, a gyerkőc, és 1 kísérő 90%-os kedvezménnyel utazhat buszon, trolin, villamoson, vonaton. A személyautóval történő közlekedésre nem vonatkozik.

      Törlés
    2. Köszönöm a gyors válaszát!

      Törlés
  30. Kedves Mónika,

    Töbek nevében is mondatom, hogy óriási segítség az oldalat, köszönjük szépen.
    Nálunk most derült ki, hogy a kislányom tejfehérje (kazein) allergiás, szigorú tejmentes étkezést írt elő a doktornő.
    Két hónapja vannak tüneteit, most igazolódott a vérteszt és a megvonásos étkezés alapján, hogy a tejfehérje okozza a hasmenést Nála.
    Most találtam az oldaladon a cikket, miszerint mi is jogosultak vagyunk emelt összegú CSP-ra, viszont a doktornőnk vmi olyat említett, hogy csak 1 év fennáló betegség után leszünk jogosultak rá...
    Tudsz ebben vmi szabályzást? Hiába bizonyított a betegség, mégis egy éve fent kell álljon?

    Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha még csak 1 éves a kislány, akkor igen, még 1 évet kell várni a támogatásra. De nem azért, mert még 1 évet kell betegnek lenni, hanem mert 2. életév betöltése után jár a tartós betegség után járó emelt családi pótlék, és az akár teljes munkaidő mellett a GYES is, a gyermek 10 éves koráig.
      Köszönöm a dicsérő szavakat! :)

      Törlés
  31. Sziasztok.
    Nagyon tetszik az oldal. Ép a netet böngészgettem amikor rátok találtam. A kislányom decemberben mult 5 éves. Most lesz két éve hogy tejfehérje allergiát állapítottak meg nála. Tartottuk is a diétát de az első terhelés még katasztrófa lett. Tavaly októberben ismételten fájlalni kezdte a hasát, hasmenés fulladás köhögés egyebek. Egyik reggel amikor megitta a szójás kakaóját kirohant és sajnos kihányta. Utána két hétig semmi ilyet nem volt hajlandó megenni, inni. Jelenleg rizstejet mandulatejet stb iszik. Most vagyunk tejterhelés alatt és azon gondolkodom hogy veszek szója tejet is hogy lássuk mi a helyzet. Lehet ez nála keresztallergia?? vagy az egyik elmúlt és a másik meg lett helyette?? Akkor folyt köv. diéta utána tovább?? Mi a tapasztalat vélemény???
    Szamantha

    VálaszTörlés
  32. Illetve azt szeretném megkérdezni hogy a szójaallergia tartós betegségnek minősül??? Vagy csak akkor ha kevert allergiája van?? Április 05-re van időpontunk a gasztroenterológiai szakrendelésre.
    Szamantha

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Szamanta!
      Elnézést a késői válaszért. A szója és a tej nincs keresztallergiában egymással, két külön dolog. Nem biztos, hogy helyette lett, lehet, hogy mellette. :( És igen a szójaallergia után is jár a támogatás.

      Törlés
  33. Kedves Mónika.
    Én is elég későn írok vissza. Sajna egyre rosszabb a helyzet. :( Csütörtökön megyünk laborba így vége lesz lassan. Napi 3-4 hasmenés egy hétvégi hányás, folyamatos hasfájás és szinte az egész bőre száraz foltokban piros pöttyös a fenekét folyamatosan vakarja. Arra már nem emlékszem hogy a puffadt has ennek e a hozadéka. Tej, szója ki tudja már sajnos hol artunk de nagyon el vagyok keseredve.
    Szamantha

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szamanta!
      Ne legyél elkeseredve. Így legalább van esélyetek kideríteni, hogy mi a baj. Ha allergia, akkor diétáztok és kinövi a kicsi. Segítségnek itt van a sok-sok recept. :)
      Na jó tudom én is, hogy milyen kétségbeesett tud lenni az ember. De 5 év diétával a hátam mögött, én már könnyedebben tudok hozzáállni a dologhoz.
      Kitartás!!!

      Törlés
  34. Monika. Remelem nem tunik zaklazasnak h itt irok. Igen igen nagyon sok jo recept van meg is konnyiti a mindennapokat. Ez mar a 2. evunk azt hittem jobb lesz. Az elso evben ket hetig tudtam terhelni utana a gyerekugyelet jott ki mert mar annyira fulladt. Sajna kicsit keson jottek ra a bajba. Apai agon foleg a ferfiak egyaltalan nem birjak a tejet. A lanyom szinte mindent osszeszedett mire kitalaltak gomba candida stb. Csak remenykedni tudok h kinovi egyszer :) csak ezek a terhelesek nehezek.
    Szolj ha sok vagyok de keves emberrel lehet errol beszelni mondjuk aki tapasztaltabb is mint en :)
    Szamantha

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyugodtan, bármikor.
      Vagy írhatsz e-mailt: sulimonika@gmail.com
      Szép estét!

      Törlés
  35. Szia Monika.
    Ma voltunk orvosnal. Vettek 4 ampulla vert szenvedesek aran. Ujra dietazni kell mert a hasa megy es olyan a bore mint a krokodillnak. Azon viszont meglepodtem h a borteszt nem mutatott ki semmit. !! Bar ilyenunk meg nem volt. Melyik a jobb a vervetel vagy ez a teszt?? Kicsit aggodom h kiderul e minden rendesen mint regen bar akkor is csak vert vettek.
    Szamantha

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én azt szoktam mondani, hogy nem a laboreredményt kell gyógyítani, hanem a beteget. Ha tünetei vannak, akkor beteg.

      Törlés
  36. Borteszt :) most olvastam nallad az antihisztamin tartalmu gyogyszerek szedese ilyenkor nem jo :( azomyrt szedunk lassan ket eve lehet azert nem volt hatasos a borteszt??

    VálaszTörlés
  37. Igen ez igy van csak ezeknek a gyerekeknek az etel nagyon sokba van es ha nem mutat ki semmit a vizsgalat nem adjak ki a papirt amit bevihetnek a MAK- ba :( akkor viszont nem tudom mi lesz :(

    VálaszTörlés
  38. Kedves Mónika!
    Esetleg nekem abban tudnál segíteni, hogy csak kimondottan "gasztroenterológustól" jó az igazolás (magasabb családi pótlék igényléshez)? Le van írva feketén-fehéren, hogy "A KLINIKAI TÜNETEK ALAPJÁN EGYÉRTELMŰEN IGAZOLHATÓ A TEHÉNTEJ ALLERGIA, ÍGY TELJESEN TEJ-ÉS TEJTERMÉK MENTES ÉTREND BETARTÁSA JAVASOLT!" Az orvos, aki ezt kimondta, gyermek tüdőgyógyász szakorvos. Gasztroenterológusnál is voltunk, de ott sajnos nem jutottunk sokra..., egyszerűen nem akarja belátni a doki, hogy tejallergiás a gyerek, mert állandóan azzal jött, hogy ha nincsenek emésztési problémái, nem hiszi, hogy az. Csináltak nála 3 lépéses tejterheléses vizsgálatot, ami negatív lett, így aztán végképp nem akarja kiadni a papírt... megfigyeltük, hogy a tej és tejtermékektől pirul, sőt néha már kisebesedik a szája körül, illetve a kéz és lábhajlataiban, és a kézfején. Amikor tejmentesen étkezik, szinte tünet mentes. (Még egyébként tartósító szerre is gyanakszunk, de ezt még nem sikerült beazonosítani...) Bocsánat a kisregényért... Köszönöm ha válaszolsz! Klassz az oldalad! Üdvözlettel: Lévay-Filler Annamária

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Annamária!

      Én úgy tudom, hogy pulmonológus csak akkor adhat papírt, ha az allergia miatt asztmás tünetei vannak a gyerkőcnek.
      Sajnálom, hogy a tünetek alapján a gasztroenterológus ennyire hajthatatlan, próbálkozzatok bőrgyógyásznál.

      Törlés
  39. Köszönöm szépen a választ! Megyünk tovább, aztán remélem lesz valami fejlemény és mi is okosabbak leszünk!

    VálaszTörlés
  40. Kedves MÓNIKA!3éves lányom 10hósan állapítottak meg nála fruktóz érzékenységet!Rá kb.2hónapra kontrollra vittük!De nem gyümölcscukorra hanem tejallergiára kezdték vizsgálni/nem jó volt fölírva az asszisztensnek mire nézze/így 3.fújás után haza küldtek!Tűzoltó klinika!Az a kérdésem jár-e emelt családi pótlék?Mostanában naponta többször van széklete hétfőn 3 éves státuszon 90cm-12,5kg!Szinte 2-3hónapos kora óta baj van a súlygyarapodással!Köszönöm válaszát:TAKÁCSNÉ

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails