Tönkölykenyér
Hozzávalók:
30 dkg bio teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg fehér tönkölyliszt
1 csomag szárított élesztő
1 teáskanál barna cukor
2 teáskanál himalaya só
2,7 -3 dl tisztított víz
2 evőkanál olívaolaj
A recept természetesen elkészíthető fehér cukorral, asztali sóval, és sima csapvízzel is.
A lisztet összekevertem a sóval. A lisztet és a vizet is meglangyosítottam.
A liszt közepébe májedést csináltam, beletettem a cukrot, élesztőt, majd ráöntöttem a langyos vizet.
10 perc után hozzáadtam az olajat is, és bedagasztottam a tésztát.
A víz mennyiségét azért adtam meg változónak, mert a liszt minősége nagyban befolyásolja, hogy mennyi folyadékkal lesz megfelelő a állaga.
Én ezzel úgy vagyok, hogy a lágyabb tésztát könnyebb egy pici liszttel korrigálni, mint egy keményebb tésztába beledagasztani a vizet.
30 percig langyos helyen kelesztettem, újra átgyúrtam, formáztam.
Zsírpapírral béllt formába tettem, amit előtte kicsit megliszteztem.
180 fokos sütőben, 25 perc alatt sütöttem készre.
Elkészítettem, nagyon fincsi lett! Én egy kicsit nedvesebben szeretem a kenyeret, eléggé nehezen sült meg, de megérte kivárni. Közben elkezdett száradni, akkor megolajoztam a tetejét, így kicsit csatakos, de fini!!!
VálaszTörlésNagyon örülök! :)
Törlés