2010. augusztus 10., kedd

Ha nyár akkor GRILL

 Balatonnál

A nyár nem telhet el úgy, hogy legalább egyszer ne izzon fel a faszén.
Mi nagyon imádunk a szabadban sütögetni. Amikor építkeztünk, sikerült pár építőanyagot akciósan beszerezni, így a végén marad egy kevés pénzünk. Nem volt kérdéses, hogy egy grillsütőt építettünk belőle. 

Így sikerült.

Azóta is örömmel megyünk ki a tavasz első napsütéses napján, hogy megkezdjük az az évi sütögetést.


Általában csirke combot, szárnyat, tarját, halat és rengeteg zöldséget szoktunk grillezni.


A csirkét szoktuk zöldfűszeres olajban pácolva grillrácson vagy fokhagymával bedörzsölve bő zsírban bográcsban kisütni. Aki szereti az ropogósra sült csirke bőrét annak kihagyhatatlan a bográcsos elkészítés. A húsban 1 csepp zsír sincs, nem szívja meg magát. Kívül ropogós, belül finom puha, lomlik a csontról.

A tarját barbecue-szósszal kenegetve sütjük készre. Ezt általában már előző este elkészítem.
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
2 nagyobb gerezd fokhagyma
4 evőkanál narancslé, ha nem kapok, akkor 100%-os narancslé
4 evőkanál ketchup
2 evőkanál méz
3 evőkanál szójaszósz

A hagymákat kevés olajon üvegesre pirítom, majd hozzáadva a narancslevet tovább főzöm míg besűrűsödik. Majd a hagymamártáshoz keverem a többi hozzávalót.
Amikor a hús alsó oldala megsült, megfordítjuk és akkor kenem rá a szószt. Ha féltek, hogy a méz miatt kicsit megég a hús külseje, akkor a tányérra kiszedett húsra rálocsolva is tökéletes az összhatás.
Ha halat sütünk, az mindig tengeri. A finom grill halnak az a nagy titka - amit kedves sógoromtól tanultunk-, hogy simán sóval borssal ízesítve sütjük és mikor kész akkor öntjük rá a fűszeres olívaolajat. Pl.: apróra vágott snidling, fokhagyma és kevés citromlé.


Legtöbbször cukkinit és gombát grillezünk. Mindkét zöldséget nagyobb darabokra szeletelek, rászórom a Kotányi grill zöldség fűszersót. Egy régi kiszuperált tepsit kicsit beolajozok, rátesszük a rácsra, időnként megkeverve addig süti a férjem, míg színt kap.
A répát a konyhában, serpenyőben készítem el. 2 evőkanál olajat felhevítek, majd az alaposan megmosott, négybe vágott répát rádobom. Megsózom, kevés citromlével meglocsolom. Miután 1-2 percig pirítottam, nagyon pici vizet aláöntve, fedő alatt megpárolom. Kívül puha, a közepe kicsit ropogós maradjon.

1 megjegyzés:

  1. Nyami, de jól néznek ki a fincsi falatok!
    A grillező helyetek nagyon szuper!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails