2010. november 16., kedd

3 az 1-ben krumplis kelt tészta

Már nagyon rég vágyom az anyukám által készített krumpligombóc levesre, gyermekkorom nagy kedvence volt.
Az eredeti recept szerint kell bele 1 db tojás, ez a lelke a tésztának, mert ez tartja össze. Nem akartam beletörődni, hogy én nem készíthetem el a gyerekeimnek.
Nem is kell :)))
Megcsináltam a tésztát úgy ahogy emlékeztem rá, csak a tojás helyett élesztő került bele.

Krumpligombóc leves
Hozzávalók:
tésztához:
50 dkg krumpli
liszt
2 dl víz
1 csomag szárított élesztő
2 teáskanál só
leveshez:
2 l víz
1 fej vöröshagyma
1 kanál vegamix
1 teáskanál pirospaprika
2 szál répa

A krumplit megpucolom, felkockázom és sós vízben megfőzöm. Amikor kész villával összenyomom és megvárom míg elhűl.
Közben a vizet meglangyosítom, teszek bele egy csipet cukrot és belekeverem az élesztőt.
A krumplihoz hozzáadom a lisztet, a megkelt élesztőt, a sót és összegyúrom.
Fél órát hagyom pihenni, majd ketté osztom a tésztát 1/3 - 2/3-ad arányban.
A kevesebb tésztából 2 cm-es gombócokat gyúrok.
Kevés olajon megpirítok 1 fej apróra vágott vöröshagymát, hozzáadok 1 teáskanál pirospaprikát, majd felengedem 2 l vízzel. Beleteszem a vegamixet, sót, paradicsomot, paprikát és felforralom.
Amikor kész, leszűröm, visszateszem a tűzre, beleteszem a gombócokat és a kockára vágott répát. Kb. 15 perc alatt megfőnek.


Krumplis pogácsa ( serpenyőben sütve)

A maradék tésztát lisztes deszkán kinyújtom 1 cm vastagra és kiszaggatom különböző formákra. 
Serpenyőbe olajat forrósítok és kisütöm a tésztát.
Lehet sósan és lekvárba mártogatva is fogyasztani.


És most nézzük a harmadik variációt. 

Krumplis nudli

A krumplis kelt tésztából 1 cm vastag hurkákat formázunk belőle, azokat 2 cm hosszú rudakra vágjuk.
Lobogó sós vízben kifőzzük a nudlikat.
Amikor megfőtt, leszűrjük és belehempergetjük őket frissen darált mák és porcukor keverékébe. 
Vagy pirított zsemlemorzsába, amit porcukorral és lekvárral tálalok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails