2011. január 10., hétfő

Kókuszos sütemény, sütés nélkül - Nanaimo szelet

A receptet a Tücsök Bogár blogon olvastam. Nagyon megtetszett, gondoltam a szombati vendégeinknek elkészítem.
Az ő kérésük volt, hogy már hétfőn kerüljön fel az oldalra a Nanaimo szelet, így biztosan meglesz a recept nekik. :) 
Az eredeti recepthez képest azért vannak az enyémben eltérések, mert azt hittem már mindent tudok és elég csak a hozzávalókat lejegyeznem. Az elkészítést nem olvastam el, ezért az én receptemben nem kell a vajat, a cukrot, a tojást összefőzni. Eleve adott, hogy a tojást kihagytam és mással pótoltam.


Nanaimo szelet
Hozzávalók:
tésztához:
15 dkg háztartási keksz darálva
15 dkg kókuszreszelék
10 dkg növényi vaj
1 dl zabtej
5 dkg cukor
5 evőkanál kakaópor 
(Én 3 ek. kakaó és 1 ek karobporral készítettem. Ez volt itthon.)
8 dkg mandula vagy dió 
(Eredetileg 5 dkg, de a fiúk nagyon szeretik a diót, ezért bőkezűen mértem.)
krém:
2 dl zabtej vagy más növényi tej 
(Nekem ez is elfogyott. 4 ek zabtejszínt felhígítottam vízzel, hogy összesen 2 dl legyen.)
1 csomag  Dr. Oetker vaníliás pudingpor 
10 dkg vaj
25 dkg cukor
máz:
10 dkg étcsoki
5 dkg növényi vaj


A kekszet és a diót,  késes robotgépben ledaráltam. Hozzáadtam a kakaópor, a kókuszreszeléket, a vajat, a cukrot és újra bekapcsoltam a gépet. Amikor már morzsás volt a kekszes keverék, kb. 30 másodperc, akkor kis sugárban hozzáöntöttem a tejet. Maximum 1 percig elég ha forgatja a robotgép, ez idő alatt a tejjel is szépen összeáll a tészta. Ez ízre és kinézetre is a kókuszgolyó masszájával azonos.
A tésztát beleborítottam egy 20x30-as sütőtálba, amit kanál segítségével egyenletesen szétnyomkodtam.
A krémhez kevés tejben elkevertem a pudingport. A maradék tejet felforraltam, majd a pudingporos tejet hozzákevertem és megfőztem. A tűzről lehúzva hozzáadtam a vajat, amit habverő segítségével dolgoztam hozzá. Végül a cukor is belekerült, amit szintén habverővel dolgoztam bele a pudingba.
A krémet szétoszlattam a tésztán és hidegre tettem.
Amikor a krém már megdermedt, gőz felett felolvasztottam a csokit és a vajat. 
A mázat elkentem a krém tetején. Amikor félig megdermedt, villával csíkokat húztam bele. 
Másnapig a hűtőben pihent.

A rétegek

Az összes süti elfogyott. 
Gergő másnap reggel, ébredés után- Anya ugye ma is csinálsz olyan kókuszgolyós sütit. Isteni volt. Csak tudod hogy csináld? A tésztája egy kicsit intenzívebb legyen.
??? :)


2011. jan. 17.
Van aki már el is készítette:
http://vidorka.blogspot.com/2011/01/kokuszos-suti-tejmentes-sutes-nelkuli.html

5 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök, hogy ízlett! Milyen szép lett a főzött krémmel is! :D

    VálaszTörlés
  2. A krém nagyon lágy és selymes volt. Az íze és az állaga engem a tojáslikőrös krémre emlékeztetett.

    VálaszTörlés
  3. Nálunk még új a tejmentes diéta (most már kezdek hajlani a tojásmentességre is...),így minden ilyen receptnek nagyon örülök. Csodásan néz ki, a hétvégére meg is csinálom :)
    Reggel pedig nekikezdek a receptjeid olvasásába :)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Lina!

    Remélem bőségesen találsz majd a fogatokra való receptet.
    Jó olvasást és főzőcskézést!

    VálaszTörlés
  5. szia megint :) megcsináltam a sütit :) nagyon finom volt az én verziómban is :)

    http://vidorka.blogspot.com/2011/01/kokuszos-suti-tejmentes-sutes-nelkuli.html

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails