2010. február 20., szombat

Állandó orrfolyás

Amint már írtam a mi kálváriánk Gergő 14 hónapos korában kezdődött. Akkor éltük át az első kruppos éjszakánkat. Az ezt követő pár hónapban azt hittük, hogy egyszeri " véletlen " alkalom volt. Az ezt követő nyár vége azonban elhozta nekünk a 3,5 éve tartó hurutos mindennapokat. Nagyon sokat szenvedtünk, leginkább Gergő. Mivel a heteken át tartó orrfolyását csak pár orrszívó nélküli nap követte, ezért nagyon hamar hozzászokott, és a mindennapok szerves része lett. Ő az a gyerek, akinek teljesen természetes volt, hogy naponta többször szívni kell az orrát.
Felhívnám a figyelmeteket, hogy az allergiák közül nemcsak a pollenallergia okoz orrfolyást. A tej- tojásallergia esetében, a hígabb széklet, hasmenés, hasfájás, gázos belek (puki), bukás, csalánkiütések, ekcéma mellett az állandó híg, átlátszó színű orrfolyás, amely nem jár lázzal is árulkodó tünet.
Ebben a bejegyzésben az orrkezelésről írnék bővebben. Nagyon fontos a kicsi orrszívása, főleg abban az időszakban, amikor még egyedül nem tudja kifújni. Önállóan 3-4 éves korukra tudnak majd orrot fújni. 
Ha nincs megfelelően kiürítve az orrváladék, akkor a pangó váladékban nagyon könnyen megtelepszenek a kórokozók, és akkor bizony már jelentkezni fog a láz, és a fertőzés egyéb tünetei. A pangó váladéknak lehetnek súlyos szövődményei, mint például az arcüreggyulladás, a középfülgyulladás, mandulagyulladás. Az orrszívás mellett nagyon fontos a megfelelő orrsprayék használata. Gyógyszertárakban több fajta tengerisós orrspray kapható, ami elengedhetetlen az otthoni babapatikából. Ezekkel nagyon jól lehet a besűrűsödött váladékot hígítani, és így könnyebben leszívható. Pici szopizós babáknak evés előtt mindig szívjuk le az orrukat, hogy cicizés közben ne zavarja őket. A másik spray, ami szintén jó ha van otthon az a Nasivin. Ez különböző töménységben kapható, (szintén a patikában), ami az életkornak megfelelő. Kitűnő szer a nyálkahártya duzzadtságának csökkentésére. A kisebbik fiam Tomi, a tejallergia miatt még mindig napi 2x kap tápszert. Amikor orrdugulás kínozza, a tápszer előtt adok neki 1-1 puffot az orrába, így pár korty után nem hagyja abba a cumizást mert levegő után kell kapkodni. Nekünk nagyon bevált.
Nem említettem még az orrszívót. Ezt is gyógyszertárban vagy orvosi segédeszköz boltban tudjátok beszerezni. Ebből is több fajta van  forgalomban. Mindenkinek más válik be. Ha az elsővel nem vagy kibékülve, bátran vegyél másikat, mert lehet, hogy nektek az lesz a megfelelő.
A tisztításról és fertőtlenítésről is essék pár szó. A legegyszerűbb megoldás a forralás. Minden nap végén,a kimosott orrszívót beleteszed egy lábosba, ráengedsz annyi vizet, hogy ellepje, és felteszed a gázra kis lángon. A forrástól számított 5 percen belül minden csúnyaság elpusztul, ami benne volt. Én a vízhez tenni szoktam még egy kevés ecetet. A szaga nem lesz kellemes, de a vízkővel sem kell kínlódni, ami a forralás alatt lerakódik, és csúnya opálos színt kölcsönözz a szívónak.
Sok orrszívás mentes napot kívánok neked, és a gyerkőcnek!

1 megjegyzés:

  1. Sajnos mi is tudjuk, hogy az orrszívás milyen körülményes dolog egy kisgyermek életében. Nem feltétlen kell allergiásnak lenni, elég egy enyhe megfázás és kezdődhet a szívás.
    Nekünk természetesen a porszívós orrszívó vált be. Kipróbáltam elektromos orrszívót is, de visszavittem a boltba és megköszöntem a tapasztalatot, hogy rájöjjek, nincs mese, csak a porszívós változat a nyerő.
    Minél nagyobb lesz a gyermek, annál könnyebb lesz az orrszívás körüli herce-hurca is. A kicsi is érezni fogja, hogy jobb lesz, ha tiszta lesz az orra és nem fog ellenkezni a későbbiekben.
    Most egy ideje már nem használtuk, remélem minél később kell majd elővenni.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails