2010. november 18., csütörtök

Tojásmentes piskóta - SZÜLINAPI TORTA

A neten kering pár recept, amivel a piskóta tésztát lehet az asztalra tenni, azoknak is akik nem ehetnek tojást.
Az első amit kipróbáltam, nem győzött meg annyira. Nem mondom, hogy ehetetlen volt, sőt, de nekem nem volt sok köze a 10 tojásból készült piskótához.
Ezért tovább kutakodtam és az Édes kötelesség blogban rátaláltam egy másik tojásmentes piskóta receptre. Szerintem ez a tökéletes megoldás egy tojásmentes diétát tartó gyerkőcnek vagy felnőttnek.
Ha piskóta alapú sütit szeretnék készíteni vagy a születésnapi tortát, 2 éve csak ezt a receptet használom.


Tojásmentes piskóta
Hozzávalók:
5 dl zabtej
20 dkg cukor
50 dkg liszt
1 db citrom leve és héja
2 teáskanál vaníliakivonat
2 mokkáskanál szódabikarbóna
12 evőkanál olaj
1 cs. sütőpor
2 evőkanál kakaópor

A hozzávalókat csomómentesen összekeverem. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm és 180 fokos sütőben 20 perc alatt megsütöm.

Ha megnéztétek a forrást, akkor láthatjátok, hogy én dupla adagot használok. Ebből a mennyiségből egy 43x25 cm-es tepsiben, 5 cm magas piskóta készül.
Amikor kisült legalább fél órát pihentetni kell, mert könnyen törik. Túl könnyű, levegős lesz a tészta, de az íze...
Vasárnap volt Gergőnek a 6. szülinapja, akkor is ebből készült a torta. Egy apró különbséggel, kifelejtettem belőle a sütőport. Nagyon izgultam, hogy milyen lesz. Amikor felvágtam a tésztát azt vettem észre, hogy egyáltalán nem morzsálódik, nem törik könnyen és sokkal könnyebb vágni, formázni. Így biztos, hogy a jövőben sütőpor nélkül fogom készíteni.



A piskótát mindig valamilyen Dr. Oetker-es pudinggal töltöm meg, amit zabtejjel készítek el.
Van, hogy a puding alá teszek egy kevés lekvárt, vagy szórok alá darált diót.
A torta tetejére marcipán kerül.




A fiúk nagy űrhajó és harci repülőgép rajongók, ezért készült ennyi repcsis torta. 
A sárga repülőnek pedig azért rücskös a teteje, mert Gergő egy olyan repülőt kért, ami egy citromból alakult át. Azt mondta, hogy olyan legyen mint egy citrom, csak legyen szárnya, pilóta ablaka és oldalt kis ablakok.

Fontos: Tortaformába csak fél adag tésztát készítsetek, különben nem sül meg. Ha több rétegben szeretnétek tölteni, akkor 2 db tortát kell sütni.

17 megjegyzés:

  1. Hát, igazán ügyes vagy! A fiúk összetehetik kezüket lábukat, ilyen szuper tortákat rittyentesz nekik!

    VálaszTörlés
  2. Ezek is aaannnyira jóók! Nálunk is holnap lesz a NAgyfiúnk 5. szülinapja, és az oviba kellene vmi tortát vinnem. Nagyon tetszik a fehér repcsis. Hogyan alakítottad ki a formáját (nem igazán vagyok jártas a formatortákban...:-(? Az marcipán annak a tetején is? Mennyi kellett belőle? És a színeket te keverted/színezted? Hány centis formában, vagy tepsiben sütötted a piskótát? Előre is nagyon köszi, bocs a sok kérdésért! Továbbra is nagy rajongója vagyok a blogodnak (pl. mert olyan családbarát, hétköznapi tippekkel)!:-)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Siccike!
    Nagyon köszönöm!!!
    Holnap átküldöm az @-címedre a "munkafolyamatról" készült képeket.
    Marcipán van a tortákon, kivéve a sárga repülőt. Arra tortabevonó massza került. Ebbe mandulaaromát tettek, így az íze nagyon hasonlít a marcipánéra. A különbség az árban van.
    Mindig 1 kg marcipánt vagy masszát veszek a cukrászdiszkontban.
    Fehéret szoktam venni. Kicsit kinyújtom, megszórom porcukorral, rácsepegtetem az ételszínezéket és átgyúrom.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon köszönöm a választ, a levelet is megkaptam! Hú, a marcipánnal akkor eléggé mínuszban vagyok, abból kb. 45 dkg van összvissz (az is egy vagyon volt:-(. Na, meglátjuk, mire jutok vele...:-)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Mónika!
    Eddig tojásos piskótákat sütöttem sütőpor nélkül, de gond nélkül feljöttek. A kisfiamnak viszont tojásmenteset kellene sajnos. Írtad, hogy kihagytad véletlenül a sütőport, mivel tojás nincs benne, a szódabikarbóna elég volt ahhoz, hogy megemelkedjen a tészta? A sütőport egyébként szívesen kihagynám ebből is. De ekkor szódabikarbónából nem kell több? Miután megsült, zárt, vagy kicsit nyitott sütőajtónál pihentessem a tésztát?
    Erika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Erika!

      Nem kell több szódabikarbóna. Így, hogy kimaradt a sütőpor pont tökéletes lett az állaga, mert nem morzsálódik annyira.

      Ezzel a tésztával nem kell óvatoskodni. Kisült, kiveszed, 5 perc múlva leveszed a tortaforma szélét, és a hideg levegőre is kiteheted.
      Amikor elhűlt, szeletelhető.

      A tortát sima tehéntejjel nem tudod elkészíteni. Növényi tejet használj!
      Jó sütögetést! :))

      Törlés
    2. Szió!
      Laktózmentes tehéntejből akartam, mert úgy néz ki ez lesz jó a fiamnak. De miért nem jó a tehéntejjel? Almalével esetleg? Növényi tejem nincs most itthon, azt hittem jó hozzá a laktózmentes tej is.
      köszi :)
      Erika

      Törlés
    3. Több olvasóm is írta, hogy a tojásallergiájuk miatt sima tejjel próbálták, de nyers marad a közepe.
      Almalére ezt a receptet tudom ajánlani:
      http://medve.info/allergia/?p=354

      Ha van otthon zabpelyhed akkor tudsz zabtejet csinálni:
      http://antalvali.com/boszorkanykonyha/zabtej-hazilag.html

      Törlés
    4. Laktózmentes tejjel kipróbáltam tegnap, tűpróba is volt, nem lett nyers a közepe. Inkább az a gondom, hogy csak 1.5-szeresére emelkedett, legközelebb mégiscsak teszek bele sütőport is, nem csak szódabikarbónát. Köszi a linkeket is, megnézem. Erika

      Törlés
  6. Szia!

    Megsütöttem a piskótát és egyszerűen szuper jó lett! Gesztenyekrémmel és meggyzselével töltöttem meg és ez lesz majd jövő héten a kislányom 1. éves szülinapi tortája. Nagyon köszönöm neked, egyébként amióta kiderült, hogy sajnos tejfehérje allergiás a lányom azóta rendszeres olvasód lettem.
    További sok sikert a blogodhoz, üdv:
    Heni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Heni!
      Nagyon örülök a sikereteknek! :))
      Jó olvasni róla, hogy másoknak is örömet okozz a blog.
      További jó olvasgatást, és főzőcskézést!
      Szép napot!

      Törlés
  7. Nagyon szépen köszönöm a receptet, szuper kakaós-meggyes piskótát sikerült ma sütnöm a segítségével! Az egész család imádja!:) Sütötte már esetleg valaki gluténmentesen is? Cöliákiás vagyok, így én nem tudtam megkóstolni, pedig nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  8. Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy habverővel kell felverni vagy elég csak simán fakanállal összekutyulni? :) Köszönöm

    VálaszTörlés
  9. Rizstejjel elkészíthető? Ekcémás a picurim, most lesz egy éves, és nagyon szeretném, hogy ő is kaphasson belőle.

    VálaszTörlés
  10. Szia! A piskóta hozzávalóit milyen sorrendben keverem ki s kézi mixerrel mehet? Köszi Móni

    VálaszTörlés
  11. Sziasztok! A 12 evőkanál olaj nem sok egy kicsit? Nekem is ez lenne az első tej- és tojásmentes piskótám, szülinapozni megyünk, a lányomnak vinni kell saját sütést az allergiája miatt, és ha jól sikerülne, márciusi szülinapi tortájának is ez lenne az alapja. Sajnos nem érek már rá próbasütést végezni, ezért kérdem az olajat, hogy nincs-e elírva (mert sokallom). Köszi a választ!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails