2010. december 10., péntek

Mézeskalács

Még két gyertyát kell meggyújtani, plusz pár éjszaka és itt a karácsony. Ezért itt van az ideje a mézeskalács sütésnek is, ami természetesen tej és tojásmentes.
Ezt a mézeskalácsot már 4.éve készítem. Az eredeti recepthez 1 tojás és 2 tojássárgája kell. Én ezt nemes egyszerűséggel kihagyom és 1/2 csomag sütőporral helyettesítem.


Tej és tojásmentes MÉZESKALÁCS
Hozzávalók:
25 dkg méz
50 dkg liszt
12 dkg növényi vaj (Liga vagy Linco)
10 dkg cukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1/2 csomag sütőpor
1 kávéskanál fahéj és szegfűszeg
1-1 db narancs és citrom reszelt héja

A langyos mézben feloldom a vajat. A többi hozzávalót összekeverem egy mély tálba, hozzáadom a vajas mézet és összegyúrom. Egy kicsit ragacsos tésztát kapok, amit fóliával lefedve 1 órára a hűtőbe teszem.
Amikor lehűlt és már nem ragacsos, újra átgyúrom. 0,5 cm vastagra kinyújtom és kiszaggatom a karácsonyi mintákat. Zsírpapírral bélelt tepsibe teszem.
175 fokos, előmelegített sütőben 10 percig sütöm.


Ami a fűszerezést illeti, a receptet nyugodtan alakítsátok a család ízvilágához. Ma nekem sem volt itthon mindenem. Fahéjat, szerecsendiót, mézeskalács fűszerkeveréket tettem bele és a narancshéj helyett 1 kisebb mandarin levét.


A kimaradt tésztákból a fiúk, az apukájukkal alkottak. Ennek a közös "munkának" az űrhajók, az autó és a hal lett az eredménye. 
A két hóemberrel pedig én versenyeztem a férjemmel. (A kalapos az enyém.)

 
A díszítésről majd egy következő bejegyzésben írok. Akkor már a karácsonyfára készülnek a mézeskalácsok.

3 megjegyzés:

  1. Kedves Mónika! Már 3x készítettem el a mézeskalácsod, de nekem nem hajlandó megpuhulni. Neked mennyi idő szokott lenni? És hogy tárolod? Köszönöm szépen válaszod!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Karácsony előtt 2 héttel szoktuk megsütni. Nekünk kb. a 10. napon már nagyon puha.

      Törlés
  2. Azt olvastam vhol, hogy egy darab/szelet almát kell közéjük rakni a dobozba és megpuhulnak.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails