2011. december 7., szerda

Ünnepi leves - Tejszínes raguleves


Fél órája ülök a gép előtt és próbálom a sorokat rendezni, de nem megy. Elnézést kérek az írás zilált formájáért. :((  

 

Ahogy közelednek az ünnepek, sőt a Mikulás már el is repült a szánján, egyre több elfoglaltsága akad  mindenkinek.

Gergő most kezdte az iskolát, így idén az ovi mellé még az iskolai programok is csatlakoztak a sorba. Ilyen az iskolai Karácsonyi vásár. A gyerekek saját kezűleg készített portékákat fognak árulni osztályonként.

A megkeresett pénz az osztálypénzt fogja gyarapítani. Díjazni fogják a standokat, az újrahasznosítást és a marketinget is. Ezért minden második héten hétfőn jómagam és még pár szülőtársam, a dupla rajz órát az iskolában töltjük, hogy segítsünk a munkálatokban. 

Közben a házat is ünneplőbe öltöztettük a fiúkkal. Vártuk a Mikulást, aki idén sem hozott a fiúknak virgácsot. :))

Az Adventi naptárt is nyitogatjuk minden nap. Ezen az oldalon, egy 4 napos Kolping utat nyerhetsz, ha minden nap kinyitod az Adventi naptár ablakait és megkeresitek Bobót ( az én gyerkőceim imádják).

A LEGO kockák is fogynak, és a Mikulás szakálla is fehéredik.

 

Nem szaporítom tovább a szót. Gondolom mindenki oldalakat tudna tele írni a teendőivel. 

Jöjjön az ünnepi leves, amit a tágabb család is nagyon szeret.




Tejszínes raguleves

Hozzávalók:

30 dkg hús

2 szál répa

10 dkg borsó

3 közepes gomba

½ doboz kukoricakonzerv

1 gumó zeller

1db paprika

1db paradicsom

1db vöröshagyma

1db leveskocka


szemes bors

½ citrom

1 evőkanál liszt

A húst mindenki ízlésére bízom. Lehet pulyka, csirke, disznó. Én, ha magunknak csinálom, akkor pulykanyakat veszek. Ha vendégeket várunk, akkor pulykamellből, csirkemellből  vagy csirkecombból készítem, amit természetesen kifilézek. Az összes húsra igaz, hogy kb. 1 cm-es kockára darabolom, kivéve a nyakat.
A pulykanyakat vagy a kockára szeletelt húst lábosba teszem, a vöröshagyma, a zellergumó és zöldje, a paradicsom, a paprika, a leveskocka, só, bors társaságába, majd felöntöm vízzel.
A lábost lefedve, lassú tűzön puhára főzőm a húst. Ha kész a leves, azaz megfőtt a hús, leszűröm.
Amíg a hús főtt, a zöldségeket egyforma nagyságúra vágom. A leszűrt alaplében megfőzöm a zöldségeket. Először a répát és a mirelit borsót teszem bele. Ha ezek félig megfőttek, beleteszem a gombát,  kukoricát. Ekkor megkóstolom a levest, ha szükséges még teszek hozzá sót.
A növényi tejszínt elkeverem 1 evőkanál liszttel. Mikor már majdnem puha a zöldség, hozzákeverem a tejszínt, beleteszem a karikára vágott citromot és még 5 percig főzöm.
A nyakról leszedem a húst, apróra vágom és visszateszem a levesbe.
Nagyon ízletes, tartalmas leves. 
Kerülhet még bele vagy esetleg valamelyik zöldség helyett (ha nem szeretik a kicsik valamelyiket), brokkoli, konzerv spárga, karalábé, karfiol.
A citrom nagyon fontos, azt ne hagyjátok ki. Az adja meg a leves pikánsságát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails