2012. február 24., péntek

Narancskrémes - csokidrazsés csavart kalács

Tücsök bogárnál láttam meg a gesztenyés csavart sütiket. Mivel már én is csináltam ilyet csak nagyban, kedvet kaptam a kis tesók elkészítéséhez.
Sajnos a boltban mellé nyúltam a polcon, és BL-80  liszt helyett, BL-55 vettem. Ehhez a liszthez kevesebb folyadék kell, ezért tettem a végén hozzá az 1 maréknyi teljes kiőrlésű lisztet.
A krémnél a cukrot csak saccoltam, mert szemre tettem hozzá, nem mértem le. Ezért lehet, hogy egy kicsit több vagy kevesebb kell majd hozzá nektek. 


Narancskrémes - csokidrazsé csavart kalácskák
Hozzávalók:
20 dkg liszt
20 dkg rétesliszt
1 maréknyi teljes kiőrlésű búzaliszt
2 dl víz
2 evőkanál burgonyapehely
5 evőkanál olaj
4 evőkanál cukor
1 teáskanál só
1 cs. szárított élesztő
krém:
4 db nagy narancs
1 narancs héja
15 dkg cukor
3 evőkanál búzadara 
csokidrazsé

Az élesztőt a meglangyosított vízben, kevés cukorral megkelesztem. A megkelt élesztővel együtt a többi hozzávalót a liszthez adtam és összegyúrtam.
Langyos helyen, letakarva 1 órát kelesztettem.
Közben a narancsokat meghámoztam. A fehér részeket is levágtam a héjjal együtt. A narancsokat felkockáztam, lábosba tettem, aláöntöttem szűk fél deci vizet, és a cukrot ár hozzáadva, fedő alatt feltettem főni. Kb. 25 perc múlva átöntöttem a turmixgépbe és összepürésítettem. Visszaöntöttem a lábosba, beletettem az 1 narancs lereszelt héját, a grízt és összefőztem.
A megkelt tésztát átgyúrtam, majd 8 részre osztottam. Pár percet vártam, majd a tésztákat egyenlő nagyságú téglalappá nyújtottam, 0,5 mm vastagra.
A téglalapokat megkentem 1 evőkanál krémmel, megszórtam a csokidrazséval, és a hosszabbik oldalánál kezdve feltekertem. Hosszában ketté vágtam úgy, hogy az egyik végénél kb. 2 cm-t meghagytam.
A hurka belső, töltött felét felfelé  állítottam és összetekertem a két szálat, a végét összecsíptem.
175 fokos sütőben 25-30 percig sütöttem.

 
Az első adag csavart után kedvem lett kipróbálni egy másik formát is. Így a megmaradt tésztákat összegyúrtam. Kinyújtottam, megkentem a krémmel, megszórtam a csokidrazséval és a hosszabbik oldalánál kezdve feltekertem. Kb. 5 cm-es darabokra vágtam, és a kis narancsos csigákat kapszlikba rakva, muffin formában megsütöttem.
Ezeknek a sütéséhez elegendő volt 18 perc.   


2 megjegyzés:

  1. De jól néznek ki! :-) Biztos finomak is!

    VálaszTörlés
  2. Igen, ezek itt nálad is gyönyörűek!!! :)

    Tetszik a blogod. Bár az Én kis drágaságomnak nincs semmilyen allergiája (legalábbis egyelőre nem jött ki semmi allergia), ettől függetlenül nagyon hasznosnak találom a blogodat, és persze vannak finomságok is nálad. :)

    Köszönöm, hogy "meglátogattál"!
    Üdv. Gabi

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails