2010. február 14., vasárnap

Illatos puffancs

Itt a nagyon várt recept. :)
Az első amit megosztanék veletek, az egy hihetetlenül egyszerű, lustaság szülte recept. A fiúknak szerettem volna kipróbálni a tojásmentes bundáskenyeret, de nem nagyom bíztam a sikerében. Kedvem sem volt szeletelgetni, darabolgatni a kenyeret, és a pancsoláshoz sem, ami a mártogatással járt volna. Ezért meggyőztem őket, hogy milyen finom lenne az én új illatos puffancsom. Megszagolgattuk a fűszereket és a citromot, innen nyerésre állt a dolog. A hab a tortán a saját készítésű vaníliás cukor beleszórása volt a tésztába, amire mindig lelkesen vállalkoznak, mivel kóstolni, és szagolgatni is lehet az üveg tartalmát.
Az illatos puffancs szerintem kitűnő tízóraira, uzsonnára, de akár egy tartalmas leves utáni második fogásnak is tökéletes lehet.
A hozzávalók:
  • liszt
  • víz
  • cukor
  • szódabikarbóna
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • reszelt citromhéj 
A víz helyett használhattok soya, zab, rizs vagy mandulatejet.
A lisztet elkevered a vízzel vagy a tejjel, olyan sűrűségűre, mintha párizsi bundát csinálnál a rántott húshoz. Majd beleteszel egy késhegynyi szódabikarbónát, egy-egy csipetet a fahéjból és szegfűszegből. Cukrot mindenki annyit tehet bele, amennyit szeretne. Végül belereszelsz egy fél citrom héját. Kicsit hagyod állni, ha nagyon besűrűsödne a liszttől, akkor egy kevés vízzel, vagy tejjel felhígítod.
Serpenyőbe olajat melegítesz. Egy evőkanálnyit beleteszel a tésztából a forró olajba, és mindkét oldalát halvány barnára sütöd. Nálunk a fiúk Mamóca készítette baracklekvárt kértek hozzá.
Mindenkinek jó étvágyat kívánok! A gyerkőcöknek pedig jó ismerkedést az illatokkal, ízekkel, és a hozzávalók állagával.

4 megjegyzés:

  1. Szia!5 és fél éves kislányomat a nagyon csúnya allergiás bőrkiütései miatt az orvos mától tej és tojásmentes diétára fogta.Nagyon tetszik az oldalad.Ha megkérhetnélek írdd le nekem a receptben a hozzávalók mennyiségét arányokat miből mennyit kell rakjak.(Nálam ez a "amennyit gondolsz" meg "amennyit jónak látsz" nem jött be sosem).Előre is köszönöm:Ildikó

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Mára nem volt ötletem uzsonnára, most már van. Elkészítem a fiúknak délután, és este megírom a pontos mennyiségeket.
    Köszi az ötletet! :)

    VálaszTörlés
  3. 25 dkg tönkölyliszt, 3 dl víz, 2 evőkanál cukor, 2 csipet szódabikarbóna vagy 1/4 teáskanál sütőpor,1/4-1/4 teáskanál fahéj, szegfűszeg, 1/4citrom héja

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Mónika!:)Ildikó

      Törlés

Related Posts with Thumbnails