2010. október 22., péntek

Pénteki rovat - HÉTVÉGI MENÜAJÁNLAT

Ha a hétvégi ebédről van szó, már csütörtökön el kezdek rajta gondolkodni, hogy vajon mi legyen.
Amikor erre nincs időm vagy erőm, akkor kiszaladok a piacra és amit szezonálisan kapok azt használom fel az ebédhez.
A barátaimtól, ismerőseimtől is hallottam, hogy örök kérdés: mi legyen holnap az ebéd?
Úgy gondoltam adok egy kis kapaszkodót. Lehet, hogy nektek is fog tetszeni a mi ebédünk, vagy ötletet ad és a Ti családotok szája íze szerint elkészítitek a menüt.
Íme az első:
SZOMBAT
Tarhonyás krumpli csirkecombbal uborka salátával
Hozzávalók:
2 felnőtt és 2 gyerek részére
6 db csirke felsőcomb filézve
1 fej vöröshagyma
tojásmente tarhonya
4 nagyobb krumpli
1 púpos evőkanál pirospaprika
saláta:
50 dkg uborka
2 evőkanál 10% ecet
2 evőkanál kristálycukor

A hagymát megpucolom, kevés olajon üvegesre pirítom.A combokat kifilézem, a bőrüket leszedem, kb. 1 cm-es kockákra vágom. Hozzáadom a hagymához és addig kevergetem, míg a hús fehér nem lesz. Ekkor hozzáadom a paprikát, ezzel is párszor átkeverem, majd annyi vízzel engedem fel ami éppen ellepi. Megsózom és fedő alatt félig megfőzöm.
A krumplit megpucolom, megmosom és akkora darabokra vágom mint a húst. A félig megfőtt húshoz adom és ha szükséges még öntök rá vizet.
Amikor a krumpli is félig megfőtt, hozzáadom a tarhonyát, öntök rá vizet és megint megsózom az ételt. Fedő alatt sűrűn megkeverve (a tarhonya nagyon könnyen leég) készre főzőm a tarhonyát. Mire a tarhonya kész, a hús és a krumpli is finom puhára és omlósra fő.
A salátához vékonyra szelem az uborkát. Előtte természetesen megmostam és a végeit levágtam. Egy kisebb tálba teszem és megsózom. 15-20 percig állni hagyom, majd a levét kinyomkodom. A cukrot meleg vízben feloldom, hozzáadom az ecetet és ráöntöm a kinyomkodott uborkára, majd felengedem annyi vízzel, hogy ellepje.


VASÁRNAP
Húsleves cérnametélttel
Fekete-erdő sonkában sült csirke zöldséges kuszkusszal
Hozzávalók:
leves:
csirkeaprólék
1 kis fej hagyma
1 db paradicsom
1 db paprika
1 kis fej zeller és zöldje
répa, borsó, karalábé
második fogás:
6-8 darab csirke felsőcomb
6-8 szelet sonka
kuszkusz
1/2 kg gomba
2 szál répa
só, bors
snidling

A leveshez az aprólékot és a hagymát, paprikát, paradicsomot, zellert és a zöldjét felteszem főni, megsózom. Amikor a hús puha leszűröm a levest, a levébe beleteszem a megpucolt és felszeletelt zöldségeket. A tojásmentes cérnametéltet külön sós forrásban lévő vízben megfőzöm és a tányérokba szedve, arra rámerve a levest tálalom.
A csirkecombokat megsózom, megborsozom és egy kevés oregánóval is megszóróm. Betekerem a sonkával és egy kevés olajjal kikent tűzálló tálba teszem őket, alufóliával lefedem. 180 fokos sütőben 40 percig sütöm, majd a fóliát levéve 15-15 percig mindkét oldalát pirosra sütöm. Néha előfordul, hogy a 40 perc után még nem érzem elég puhának a húst, ilyenkor visszateszem fólia alatt még 10 percre a sütőbe.
A kuszkuszt sós vízben felteszem főni. Közben egy fej hagymát kevés olajon megpirítok, hozzáadom a megpucolt és felszeletelt gombát és répát. A megpuhult zöldségeket hozzákeverem a leszűrt kuszkuszhoz, majd az apróra vágott snidlinggel megszórom.


A desszert kókuszos - búzadarás süti volt. A receptet és a képeket itt találod meg.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon értékelem az ötletet:-), a vasárnapi menüt ma le is főztem a húsevő szekciónak (na jó, a húsleves hamis húsleves volt:-). Szóval, köszi!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Siccike!

    Nagyon örülők!!!
    Következő pénteken újra jelentkezem a menüajánlattal. :)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails