2011. február 9., szerda

Csokis - kókuszos briós

Már nagyon-nagyon-nagyon régen készülök tej- tojásmentes brióst sütni.
Ma kitaláltam a receptet és utána néztem a formázásnak is. Így már nem állhatott semmi a sütés útjába.
Valami csoda lett a végeredmény. Nagyon kérek mindenkit aki ezt a receptet olvassa, KÉSZÍTSÉTEK EL! Nem fogtok csalódni. Aki nem allergiás csak a tojásra és nincs kedve kókusztej után szaladgálnia, az nyugodtan használhat normál tejet.

Csokis - kókuszos briós
Hozzávalók:
40 dkg liszt
1 csomag szárított élesztő
10 dkg cukor
1/2 teáskanál só
5 dkg növényi vaj
2,5 dl kókusztej
töltelékhez:
0,5 dl kókusztej vagy víz
5 dkg kókuszreszelék
10 dkg étcsoki
2 dkg növényi vaj

A lisztet és a tejet mikróban meglangyosítom. A lisztbe mélyedést készítek, beleteszem a cukrot, élesztőt és ráöntöm a tejet. 5 percig kelni hagyom, majd az olvasztott (nem meleg) vajat, sót is hozzáadva összegyúrom a tésztát. 1 óráig langyos helyen kelesztem.
Amikor duplájára nőtt, újra átgyúrom, majd 8 egyenlő részre osztva zsemlét formázva belőlük újabb 20 percig hagyom kelni.


Amíg dolgozik az élesztő, elkészítem a tölteléket. A tejet felforralom és belekeverem a kókuszreszeléket, lefedem és állni hagyom. Ez azért kell, hogy a reszelék puha legyen a briósban, ehhez azonban jó a víz is. Ha a kókuszreszelék nem szívta volna fel a folyadékot, akkor egy sűrű szitán kit kell nyomkodni belőle, különben eláztatja a tésztát.
A csokit és a vajat gőz felett felolvasztom. 
A tésztát egyenként lisztes felületen téglalappá nyújtom. Kicsit nagyobb legyen mint két tenyérnyi. A kétharmad részét megkenem a csokival és rászórom a kókuszt. 


A hosszabbik oldalánál fogva feltekerem, ekkor egy rudat kapok. A rúd egyik oldaláról elkezdem feltekerni, mintha csigát formáznék. A tészta végét kicsit megnyújtva a csiga alá nyomom.


A tetejüket megkenem olvasztott vajjal, zsírpapírral bélelt tepsibe teszem őket.
200 fokos előmelegített sütőben, 15 perc alatt szép barnára sülnek.





Készítettem 2 darabot töltelék nélkül is. Ez adta az ötletet, hogy hétvégén, fokhagymás vajjal megkenve vagy aszalt paradicsommal és bazsalikommal készítsem el. Természetesen a tésztából kihagyom a cukrot, a sóból pedig dupla mennyiség kerül bele.

1 megjegyzés:

  1. Vicces, nekem is 2 napja bejelölve egy vegán briós recept!:-)) Nagyon ügyes vagy, mint mindig!:-) Tényleg finom lehetett!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails