2010. augusztus 28., szombat

Szept. 1. kezdődik az óvoda

Sziasztok!

Már csak négyet kell aludni és mehetnek a gyerekek az oviba. Tomi (a kisebbik) már nagyon várja. Minden nap emlegeti, hogy ha majd viszem az oviba, ne felejtsek el elmenni, mert ő ott egyedül akar maradni a kis pajtásokkal.
Mivel tudom, hogy mennyire vágyik oda amiatt, hogy hogyan fogja viselni az elszakadást egy pillanatig nem aggódom. Az étkezése miatt viszont annál inkább. Ebben a bejegyzésben szeretném megosztani veletek, hogy milyen előkészületeket tettünk meg azért, hogy minél kevesebb hibalehetőség forduljon elő a diétáját illetőleg, és ráhangolódjunk egy új napirendre.

A tejallergiásoknak a diéta mellett felírnak tápszert is, mi is így jártunk (Pregomin). A tápszert, ha az allergia nem szűnik meg a gyermek 6-7 éves koráig javasolják. Én nagyon örültem neki, mert hatalmas mankót jelentett. Úgy éreztem ha nem is tudom naponta a megfelelő mennyiségű kalciumot, fehérjét biztosítani a diétával, akkor is kap valamennyit a tápszerrel. 
Amikor már nagyobb volt elkezdtem beleásni magam abba, hogy az életkornak megfelelően pontosan milyen mennyiségi szükségletei vannak egy kisgyermeknek. A napi 2 x 200g Pregomin tápszer, 200mg kalciumot biztosít számára. Ez a napi szükségletének kb. a fele. Ekkor döbbentem rá, hogy nem ülhetek a babérjaimon és nyugodhatok meg, hogy nincs vész mert kapja a tápszert, EZ NEM ELÉG.
Az élelmiszerek összetevői mellett elkezdtem nézni a kalcium mennyiségeket is. Ezért elkezdtem a kalciummal dúsított termékeket vásárolni, mint pl. a növényi tejeket, szója joghurtot, szója pudingot.

2,5 éves volt amikor elgondolkodtunk rajta, hogy már túl idős ahhoz, hogy még mindig a tápszerrel altassa magát. Nekem szeptemberben vissza kell mennem dolgozni, ezért az is biztos volt, hogy az oviban fog aludni ebéd után. A nagy kérdés mi lesz az ovis alvással, hogyan fogják a tápszert oda adni neki? Vállalják- e az óvónénik ezt? Ha igen nem fogják-e a többiek csúfolni a cumisüveg miatt?
Minden oldalról megvizsgálva, a lehetőségeket átgondolva meghoztuk a döntést. A déli tápszert elvesszük.
Nem mondom, hogy könnyű volt. 1 hétig minden altatást 10-15 perc könyörgés előzött meg, hol sírással, hol durvasággal vegyítve. Folyamatosan azt mondogatta, hogy "Tápszert akarok! Tápszert akarok!"
Az 1 hét letelte után viszont minden nap lefektettem, betakartam, megpusziltam és még a szobából is kijöhettem mert magától elaludt.

Miután még kevesebb szükségletet fedezett a napi tápszer mennyisége, megkérdeztük gyerekorvosunkat, hogy melyik kalcium pótló terméket vásároljuk meg. Azt mondta, hogy sok termék van a gyógyszertárakban, de az a baj velük, hogy nem szívódik fel teljes mértékben a kalcium. Ő az Ökonetes Korall Kalciumot javasolja, mert az 100%-ban felszívódik. Mivel volt rá lehetőségünk ennél döntöttünk.

FOLT.KÖV.

2 megjegyzés:

  1. Szia! A Korall Kalciumot hol veszed, lehet gyógyszertárban kapni?

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Régen az Ökoneten keresztül szereztem be, de mára már leálltak a gyermekeknek való kiszerelés forgalmazásával. 1000mg-os kapszulás kiszerelésben lehet náluk kapni.
    Gyógyszertárban nem lehet beszerezni.
    A Béresnek van gyermek kalcium rágótablettája, de tablettánként nagyon kevés kalciumot tartalmaz.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails