2013. szeptember 26., csütörtök

Tej és tojásmentes somlói galuska torta

Ez a bejegyzés már megint azt bizonyítja, hogy határ a csillagos ég. :)

A torta egy csillagos ötöst érdemel. Gyakorlatilag minden alapanyag benne van ami a somlói galuskában, csak tortaformába öltöztették.
Az íze nagyon finom volt, az állaga 1 naposan lett az igazi, ami lehet, hogy a rossz arányoknak köszönhető.
Az eredeti recept szerint szükség van hozzá egy vaníliás, egy diós, és egy kakaós piskótára, vanília krémre, csokiöntetre.Az én tortám azért nem volt az igazi, mert ezek aránya nem volt megfelelő. A piskótákat vastagra  sütöttem, a krém és az öntet pedig kevés volt. Ez látszik is a képen.
A receptet úgy írom le ahogy legközelebb fogom elkészíteni.

Tej és tojásmentes somlói galuska torta
Hozzávalók:
Vaníliás piskóta
13 dkg liszt
5 dkg cukor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
3 evőkanál olaj
1,3 dl zabtej
1/4 citrom leve, reszelt héja
Csokis piskóta
Ugyanaz mint a vaníliás, csak 1 kanál lisztet kivettem, és 1 nagy evőkanál kakaóport kevertem bele.
Diós piskóta
Ugyanaz mint a vaníliás, csak 1 kanál lisztet kivettem, és 2 evőkanál darált diót kevertem bele.
Vanília krém
6 dl zabtej
2 csomag van. puding
20 dkg növényi vaj
20 dkg cukor
Csokiöntet
5 evőkanál kakaópor
3 evőkanál cukor
1 dl víz
Rétegek közé
3 nagy marék mazsola
15 dkg darált dió

Ez így egyszerre soknak tűnhet, de mosogatnivaló sem volt sok, és 2,5 óra alatt elkészültem vele.
A mazsolához lefőztem egy csésze gyümölcsteát, és ebbe áztattam bele. Persze rumba is áztathatjátok vagy rumaromás teába.
Egy műanyag tálban kikevertem a vaníliás piskóta hozzávalóit, és kivajazott, kilisztezett, 18 cm-es tortaformába öntve, 180 fokon 20 perc alatt kisütöttem.
Utána a diós piskóta következett amit szintén az előző tálban kevertem ki. A tortaformát kiöblítettem, szárazra töröltem, kivajaztam, kiliszteztem, és újra mehetett a sütőbe.
Végül a kakaós piskóta következett.
Miközben a piskóták sültek megfőztem a pudingot, és a csokiöntetet. A pudingport kevés tejjel elkevertem a maradékot felforraltam. Mikor már gyöngyözött a tej, belekevertem a pudingporos tejet és sűrűsödésig főztem. A vajat habosra kevertem a cukorral, és habverő segítségével a langyos pudinghoz kevertem.
A kakaóport a cukorral egy lábosba tettem, hozzáadtam a vizet, és lassú tűzön felforraltam. A csokiöntet ahogy hűl, úgy fog szépen besűrűsödni.
Az összeállításnál alulra került a vaníliás piskóta, ezt megkentem a krém egyharmadával, megszórtam 1 marék mazsolával és a dió egyharmadával, végül a csokiöntet egyharmadát rálocsoltam. Ezután jött a diós piskóta, majd újra a krém, a dió, a mazsola, és az öntet. A sort a csokis piskóta zárja, amit szintén megkentem, és megszórtam a maradék töltelékekkel.
Mikor elkészült a hűtőbe tettem, és másnapig ott is maradt.
 

A legelső képen látszik, hogy a piskóták különböző vastagságúak. Ez azért van, mert az első után rájöttem, hogy túl vastagok lesznek. A diós piskótából már kevesebbet csináltam, de még ez is vastagnak tűnt. Végül a kakaósból csak fél adagot kevertem ki, és sütöttem meg. Szerintem ekkora formához ez a megfelelő mennyiségű tészta.
Az arányokat azért változtattam meg, mert kicsit száraz volt a végeredmény, és ugye a somlói galuska nem erről nevezetes.
Bátran ajánlom mindenkinek! :)

6 megjegyzés:

  1. Biztos finom volt így is ;-) , ez az igazi a 3 különböző piskótával. Barátosném is így készíti, Keresztanyum meg egész másképpen, nem tortaként, hanem nagy üvegtálban és úgy bele minden, csoki öntettel.
    Én már eleve dupla mennyiségű krémeket, vagy besamelt készítek, valahogy mindig szűken mérik a receptekben, vagy mi szeretjük krémesebben :-)
    Tojás nélkül sosem próbáltam piskótát, így a szódabikarbóna fújja fel lazára?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Csipike!

      Igen, a szódabikarbóna és az olaj helyettesíti a tojást. :)
      Az eredeti recept szerint még sütőpor is kell bele, de úgy nagyon morzsálódik a tészta.
      Azt azért nem mondom, hogy 100%-ban olyan az állaga mint a normál piskótának, de ha nem ehetünk ez a verzió szuper jó a helyettesítésre.
      Nagyon kíváncsi lennék a tapasztalatodra, véleményedre ha kipróbálod a receptet.
      Szép napot!
      Jó sütögetést! :)

      Törlés
  2. Szia Móni!
    Van egy indiai tanítványom, aki nem eszik tojás és húst, viszont tejtermékeket ige. Kérdezem, a zabtejet lehet helyettesíteni normál tejjel? Mert éppen tortalapnak valót keresünk, tojás nélkül és ez nekem nagyon tetszik! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Én még nem próbáltam. :)
      Egy olvasóm egyszer próbálkozott, de nem akart megsülni a közepe, miközben a széle már odasült. De az is lehet, hogy az ő sütője nem akarta a dolgot. :)
      Az biztos (saját tapasztalat), hogy a megadott mennyiségnél nem jó többet készíteni, és egyszerre megsütni, mert úgy biztosan nyers marad a közepe, ha csak nem nagyobb formát használsz.
      Ha erre esik a választásod majd számolj be, nagyon kíváncsivá tettél.

      Törlés
  3. Köszönöm, elkészült, holnap lesz a főpróba. Amióta kiderült a kisebbik lányomról,hogy tej tojás érzékeny napi szinten nézegetem a blogodat ötletekért
    Köszönöm

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails