2014. február 25., kedd

Expressz CROISSANT

A recept Limaráé, de az elmúlt napokban a facebook-on találkoztam (Barbi konyhája) vele újra. :)
Összeszedtem minden bátorságomat, és belevágtam. Mindenkinek bátran ajánlom. Nekem a kifli egy nagy mumus, mert soha nem sikerült még a formázása olyanra amiről álmodoztam.
Na de ez felülmúlta minden várakozásomat. :)


Expressz croissant
Hozzávalók:
70 dkg tönkölyliszt
2,5 teáskanál só
1 teáskanál cukor
5 dkg élesztő
2,4 dl zabtej
1 dl zabtejszín
1 dl víz
25 dkg liga

A liszttel összekevertem a sót és a cukrot. Rámorzsoltam az élesztőt, hozzáöntöttem a tejszínt és a tejet. Elkezdtem összegyúrni a tésztát, és éreztem, hogy kevés lesz a folyadék, ezért öntöttem hozzá még 1 dl vizet, és így már egy jól összeálló, rugalmas tésztát kaptam. A kelesztőtálat betettem 1 órára a hűtőbe.
Mikor kivettem átgyúrtam, lemértem, és 8 felé osztottam, majd külön-külön kerek formára nyújtottam őket (kb. 20-25 cm).
A ligát 7 felé vágtam, és a tésztalapok közé reszeltem egy -egy adagnyit. Az utolsó tésztára, azaz a torony tetejére nem kerül vaj.


Miután elkészültem a rétegezéssel fogtam a nyújtófát és kinyújtottam a tésztát vékonyra (3-4 mm). Óriási kört kaptam, még a konyhapult széléről is lelógott egy kicsit. Nagyon kíváncsi voltam, ezért kerestem egy vonalzót és lemértem, 58 cm volt az átmérője. :)))
Pizzavágóval 16 részre osztottam. A cikkek széles felét kicsit bevágtam, a bevágásokat elkezdtem kifelé tekerni, és amikor a vágás széléhez értem feltekertem az egészet (a képen nagyon jól látszik).
Zsírpapírral bélelt tepsire tettem, megspricceltem vízzel, és a gőzös, 180 fokos sütőben 20 perc alatt megsütöttem.
A képen nem látszik, de a croissant-ok tenyérnyi nagyságúak lettek.



9 megjegyzés:

  1. Hűűű, ezt hétvégén kipróbálom! Még sosem sikerült ennyire könnyű tésztájú croissont sütnöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Feltétlen!!! :) Én ugrándoztam örömömben mikor kivettem a sütőből.
      Teljesen olyan állaga, íze van mint a boltinak. Bár ez nem mindig előny. :)

      Törlés
  2. De a gyerekek imádni fogják :)

    VálaszTörlés
  3. Szia! Sajnos nem találtam az e-mail címedet, leírnád, hogy tudjak rá írni? :-)

    VálaszTörlés
  4. Kell kelni hagyni mielott beteszed avhutobe.Koszi Edit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lotti! Nem kell, a hűtőben kel a tészta.

      Törlés

Related Posts with Thumbnails