2010. június 28., hétfő

Névnapi menü: rántott hús, tzatziki, süti

Vasárnap László napot ünnepeltünk.

A családi ebéd megtervezésének fő csapásvonala megint, mint mindig a fiúk tej- tojásallergiája volt. A család idősebbik fele nagy gondban van ha  mi is megyünk, mert jaj mit is lehet tej és tojás nélkül készíteni. Szerencsére egyre vállalkozóbb kedvűek, ki-ki merik hagyni a tojást a receptből és merik használni a növényi tejet és tejszínt. Kezdenek rájönni, hogy az ő nagymamáiktól örökölt recepteken is lehet egy kicsit alakítani, de az ízéből nem veszít az étel.

A névnapi menü:
* húsleves reszelt tésztával (Mamóca készítette)
* rántott hús, sült krumplival és tzatzikivel
* diós sütemény

A húsleves receptjébe nem kezdek bele, azt mindenki ellesheti az anyukájától vagy nagymamájától. A levesbetét vagy más néven levestészta azonban nem mindenki számára elérhető. Mamóca 2 félét is készített, ebből a kínálatból a fiúk a reszelt tésztát választották. 
Kevés durumlisztet mély tányérba öntünk és apránként hozzáöntött vízzel, gyurma állagú tésztát készítünk. Kicsit állni hagyjuk, majd nagy lyukú reszelőn egy száraz konyharuhára szétterítve ráreszeljük. 1 nap alatt megszárad, napon szárítva gyorsabban elkészül.
Miután a húsleves kész van és leszűrtük, pár merőkanállal kiszedünk egy kis lábosba. Mikor újra forr, beletesszük a száraz reszelt tésztát és puhára főzzük.

A rántott hús minden gyermek kedvence, így van ez nálunk is. Ez a recept nem az én találmányom. Stahl Judit Büntetlen örömök c. könyvéből való, legalábbis én itt bukkantam rá.
1 kg csirkecomb Én most egész combot vettem, amit elvágtam.
12 dkg kukoricapehely
1 gerezd fokhagyma
1 doboz natúr szója joghurt
Az első lépés a fiúk bevonása. Nagyon szokták élvezni. Van két mozsarunk, abban kettéosztom a kukoricapelyhet és ők apró darabokra őrlik. Szoktak versenyezni, hogy ki a gyorsabb, vagy hogy ki őrli finomabbra.
Miközben ők bőszen versenyeznek, lehúzom a combokról a bőrt (így jobban tapad rá a joghurt), elfelezem őket majd megsózom. A joghurtba belekeverem a lereszelt fokhagymát.
Amikor már úgy gondolják, hogy eléggé finomra őrölték a pelyhet, és már kellően elfáradtak a műveletben, beleöntöm  egy mély tányérba.
A combokat egyesével megforgatom a fokhagymás joghurtba, majd következik a kukoricapehely.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem a bundás combokat, amit előtte  vékonyan beolajoztam és a tetejüket is meglocsolom egy kevés olajjal.
200 fokos sütőben 45 perc alatt készre sülnek. Félidőben megfordítom őket, hogy szép barna legyen mindkét oldaluk.


A tzatziki egy pofonegyszerű saláta, ami bármilyen sült húshoz kiváló.
Egy nagy darab kígyóuborkát megmosok, végeit levágom és héjastól lereszelek, megsózok. Én nem szoktam kinyomkodni, mert akkor oda a finom, sok vitamint és fontos anyagot tartalmazó leve. A fokhagymát lereszelem vagy préselem, összekeverem a szója joghurttal és ráöntöm az uborkára. Ebédig a hűtőben várakozik.


Végül a süti. Gergőék mindig megkérdezik, hogy ugye lesz süti is? Hát persze. Szerintem minden felnőttnek szívet melengető élmény amikor az anyukája vagy nagymamája vasárnapi, szünidei sütiére gondol. Leginkább ekkor van rá időnk elkészíteni őket. Az ünnepeket nem is említve amikor a gyerekeket is bevonva a készülődésbe családi programot lehet szervezni és mindenk9i szívesen vesz benne részt.

Hozzávalók:
45 dkg liszt
23 dkg Liga vagy Linco vaj
23 dkg reszelt sárgarépa
1,5 - 2 citrom leve és héja
1 cs. sütőpor
15 dkg darált dió
6 dkg cukor
7-10 evőkanál baracklekvár
A liszthez hozzákeverem a sütőport a citrom héját, levét, majd a puha vajat szétmorzsolom benne. Végül belegyúrom a lereszelt répát. Ha túl puhának érzitek a tésztát, mert sokáig dolgoztatok vele, akkor tegyétek be egy fél órára a hűtőbe.
A tészta kétharmadát kinyújtjuk és kivajazott tepsibe tesszük(36x26 cm).
Megkenjük a lekvárral, rászórjuk a cukorral összekevert diót.
A maradék tésztát is kinyújtjuk és egyforma szélességű csíkokra vágjuk, amit átlósan a dió tetejére teszünk, úgy, hogy rácsos mintázatot kapjunk.
Ha a gyerekek elég nagyok, akkor a megmarad tésztát kis gombócokra osztva, megkérhetjük őket, hogy gilisztát formázzanak belőle. Végül a kis hurkákat ők is tehetik fel a sütire.
170-180 fokos sütőben 30 percig kell sütni.
A CUKROT nem felejtettem ki belőle, a recept szerint nem kell. Az édességét a répa adja.
Szerintem nagyon egészséges és finom!!!


Ötlet: Dió helyett használhatunk mákot, meggyet, bármilyen lekvárt, reszelt almát vagy sűrűre főzött krémet.

2 megjegyzés:

  1. Nem rég vettem ki ezt a diós sütit a sütőből, és hááát, nagyon durván rájárok (már fél tepsit felettem kvázi egyedül...:DDD). Szóval, nagggyon finom, köszi a receptet! Ja, és tényleg teljesen elég bele ez a cukor!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök. Nálunk is nagy kedvenc.
    Az oviba ezt vittem Gergő szülinapjára. Az összes elfogyott.

    Olvastam a Mi kerüljön az adventi naptárba c. bejegyzést. :) Sokan jöttek tőled. :)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails