2010. március 3., szerda

Sajt folyt. köv.

Amint már írtam, a tej és tojásallergia mellett sem kell lemondani a finom falatokról.
Egyik nap a Neo rádióban hallottam, hogy  Buday Péter lesz reggel a vendég. Nagyon vártam az adást és reménykedtem, hogy majd egy kevéske alakítással én is tudok aznapra valami finomságot készíteni.
Mindenkinek bátran ajánlom, hogy kísérletezzen!!!
Nem igaz, hogy az az étel amelyikben tej vagy tojás van, a tej és tojásallergiásoknak örökre csak vágy marad. A megfelelő alapanyagokkal sok mindent helyettesíteni lehet és az elkészített étel íze ugyanolyan lesz, mint az eredeti receptben.
Buday abban a műsorban brokkolikrémlevest sajt chipsszel készített. Nosza kivettem a hűtőből a fagyasztott brokkolit, párolóedényben puhára pároltam. A párolóvízbe kevés sót, sómentes vegetát tettem és a brokkolit ezzel a lével összepürésítettem. Növényi főzőtejszínnel (rizs, zab, szója - én a zabtejszínt szerettem meg, mert szerintem az hasonlít legjobban az eredetire), és keményítővel behabartam a levest.
Most jön a nagy durranás, a sajtchips. Valamikor néhány évvel ezelőtt Stahl Judit műsorában láttam, hogy a kislyukú reszelőn lereszelt sajtot csipetnyi kupacokba halmozta egy sütőpapírral bélelt tepsibe. A tepsit 200 fokos sütőbe teszi pár percre. A nagy ötlet az volt, hogy  én ugyanezt csináltam meg növényi sajttal. Az eredmény tökéletes lett. Fogyott mint a cukor.
Magunknak és Gergőnek trapistából készítettem. Ha 100%-osan biztos akarsz benne lenni, hogy melyik a növényi, akkor azoknak a tetejére tegyél 1 szem köménymagot vagy egy leheletnyi pirospaprikát.
A növényi sajtot a Tescoban szoktam venni. Ha főzéshez használod, az íze, állaga tökéletesen hasonlít a trapistáéra. Néha, ha macerás a dolog, pl. egy rakottas készítésekor, az egész ételbe a növényi sajtot használom. Sokszor az éttermek a pizza készítésénél is ezt a sajtot használják.

3 megjegyzés:

  1. Nem is tudtam hogy a tescoban is kapható növényi sajt! Köszönöm az ötletet, nagyon hiányzik nekünk a sajt. :))

    VálaszTörlés
  2. Sanos a Tescoban kapható növényi sajt tartalmaz kazeint. Az meg a tejfehérje alkotóeleme. :( Nekünk nem használható így a sajt:(

    VálaszTörlés
  3. Patrícia!
    A csízió sajt kazein tartalmáról már írtam egy bejegyzésben. Ezért is nem tettem fel több sajtos receptet amit mi tudunk fogyasztani, mert sokan mindkét tejfehérjére allergiásak. Nem akarok senkit tévútra vinni.
    De majd ide is beírom.
    Köszi, hogy jelezted!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails