2010. június 22., kedd

Melegszendvicsek és kenyerek

Sziasztok!
Hosszabb kihagyás után újra itt vagyok. 
Gergő összeszedett egy vírust, napokig magas láza volt, így csak most tudok jelentkezni.
Megint nyakunkon a rossz idő. Hideg, nyálkás, szeles, esős. Tiszta ősz. Mi ilyenkor reggelire és vacsorára is nagyon kívánjuk a meleg ételeket. Ami nagyon adja magát az a melegszendvics. A tej-, tojásmentesség ellenére, itt is nagyon sok a lehetőség.


Az egyik kedvenc a májkrémes melegszendvics. A tejmentes kenyeret vékony szeletekre vágom. Megkenem őket Liga vagy Linco vajjal, majd Gyulai májassal is megkenem vagy Pick füstölt szelőmájast teszek rájuk. Megszórom száraz serpenyőben pirított szezámmaggal, két szeletet összeborítok és beteszem a szendvicssütőbe.
Második helyezett a tonhalas melegszendvics. A konzerv tonhalat összekeverem egy kevés vajjal, hogy kenhető krémet kapjak. A krémmel megkenem a kenyereket, egyiket megszórom konzerv kukoricával, összeborítom őket és ez is mehet a szendvicssütőbe.
A harmadik variáció amit nem régen próbáltunk ki az a mézes-joghurtos melegszendvics.
1 pohár natúr szója joghurthoz keverek 1 evőkanál mézet, kevés mazsolát és fél evőkanál kókuszreszeléket. Elkészítése azonos az előzőekkel.
Ami ilyen hideg, nedves időben a testet, lelket melengeti az a házi készítésű kenyér.
Legtöbbször a félbarna kenyeret és a foccacia-t (olasz kenyér) szoktam elkészíteni. 
Utolsó alkalommal a gyerkőcök doktor nénijének a névnapjára készítettem ajándékba. Szépen becsomagolva a receptet egy színes papírra írva a szalaghoz tűzve, szerintem nagyon kedves ajándék.

Félbarna kenyér
Hozzávalók:
400 g sima liszt
150 g teljes kiőrlésű liszt
3,3 dl víz
1 cs. szárított élesztő
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
3-4 evőkanál olaj
A vizet mikróban meglangyosítom, beleteszem a cukrot és az élesztőt. Amíg megkel összekeverem a lisztet a sót és mikróban 20 mp. alatt azt is megmelegítem, az olajat csak a melegítés után teszem bele. A langyos liszthez öntöm a megkelt élesztőt és összegyúrom a tésztát. A gyúrást lehet robotgéppel is csinálni, ha van hozzá dagasztókar.
A jól átgyúrt tésztát fél-egy órára langyos helyen kelesztem. Amikor megkelt újra átgyúrom, majd megformázom, kilisztezett formába teszem. Nekem légkeveréses sütőm van, így a kelt tésztákat mindig hideg sütőbe teszem be. A kenyeret 200 fokon 25 percig sütöm. Az elkészítési időbe a kenyér hülését is számítsátok bele, ez kb. 1 óra.

 Ebből a tésztából a kelés után kis cipókat formálva, zsömlét is lehet sütni.


Foccacia
Hozzávalók:
450g sima liszt
1,75 dl víz
1 cs. szárított élesztő
2 evőkanál olívaolaj + a tetejére 3-4 evőkanál
2 teáskanál só
Ízesítése: 2 nagy gerezd fokhagyma, 1 csapott evőkanál oregánó, bazsalikom, rozmaring, aszalt paradicsom, olívabogyó, zsálya
A vizet meglangyosítom, egy kevés cukorral együtt belekeverem az élesztőt.
A lisztet beleteszem egy tálba, mikróba meglangyosítom, hozzáadom az olajat és a fűszereket, majd az élesztővel együtt összegyúrom. Az eredeti recept szerint apróra vágott fokhagymát és a szárított zsályát a kenyér tetejére kell szórni. Én félek, hogy a hagyma megég és szerintem úgy a fiúknak erős is lenne, ezért a fűszereket a tésztába gyúrom bele. A fokhagyma mellé mindig 1 zöldfűszert választok és az aszalt paradicsom vagy az olívabogyó kerül bele.
A tésztát 1 óráig kelesztem, újra átgyúrom, kicsit kinyújtva kiolajozott tortaformába teszem. A tetejébe az ujjaimmal kis lyukakat nyomkodok, meglocsolom olajjal és még egy 30 percet kelesztem. 200 fokon 25 percig sütöm.

2 megjegyzés:

  1. Remekül néznek ki a kenyereid! Én is szoktam sütni, inkább hétvégén.
    Mindig szárított élesztőt használsz? Mennyi friss élesztő kell bele?

    VálaszTörlés
  2. Szia Gabi!
    Én mindig szárított élesztőt használok. Minden kenyerem 500g-os, 1 csomag élesztőt használok fel.
    Sajnos nem tudom, hogy a gyakorlatban ez mennyi frissnek felel meg.
    A Kenyérenciklopédia c. könyv a foccacia receptnél 900g liszthez 20g élesztőt ír.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails