2011. április 6., szerda

Kalácsok húsvétra

Ha a húsvétra gondolok, nekem a nyuszi, a sonka és a kalács jut eszembe. Na persze a sok szép színes tojás is, de a fiúk diétája miatt próbálok nem gondolni rá.
A tej és tojásmentes kalácsom a család, barátok, ismerősök nagy kedvence. Aki kóstolta vagy már meg is sütötte nem tud róla lemondani.
A blogok között jártamban-keltemben nagyon sok jó ízesített kalácsra bukkantam. Ezeket szeretném veletek megosztani. 
Így egy fajta tésztával sok-sok ízt és formát tudtok a húsvéti asztalra varázsolni.

Húsvéti kalács
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,75 dl zabtej vagy más növényi tej
5 dkg Liga vagy Linko vaj
3-4 evőkanál cukor
2 csipet só
1 cs. szárított élesztő

A lisztet mikróban meglangyosítom. Belekeverem a sót, cukrot. A kezemmel mélyedést csinálok, majd beleszórom az élesztőt és ráöntöm a langyos tejet. 10  perc múlva hozzáadom a meglangyosított vajat, majd összegyúrom a tésztát. 
30 percig kelesztem, újra átgyúrom, majd 5 percig megint pihen. Az újabb öt perces pihenésre azért van szükség, hogy ne legyen annyira merev a tészta, könnyen lehessen formázni.
A következőkben ajánlott kalácsokat ezzel a tésztával készítsétek el. Amit a receptekből át kell venni, azaz ízesítés és a formázás.

1. Tücsökbogár, Marcipános-diós kalács : A töltelékhez növényi tejet és vajat használjatok, a morzsához növényi vajat.


2. Macikonyha, Vaníliás-kakaós csiga : A tésztát megfelezitek, az egyik felébe kakaóport kevertek és a leírtaknak megfelelően formázzátok és megsütitek.


3. Limara, Napraforgó :Nem tudom miért, de ezt a tésztát én édesen tudom elképzelni. Mákkal vagy dióval vagy mandulával tölteném meg. Mivel már egyszer próbálkoztam vele, azt tudom ajánlani, hogy a tésztát a tepsiben formázzátok meg. Miután kész, akkora lesz, hogy nem tudjátok megemelni.

4. Szemiramisz, Citromos kalács :Ezt a szépséget mindenkinek el kell egyszer készítenie. A citromkrémhez növényi vajat használjatok. A mázat növényi tejszínnel vagy tejjel készíthetitek el, egy leheletnyi keményítővel vagy liszttel, hogy ne legyen túl híg.  


5. Thrini, Csavart kalács :Ennek a kalácsnak a formázása és formája fogott meg. Az egyszerűsége a nagyszerűsége.


6. Citromhab, Barackos fánk : Ha édes, krémes kalácsra vágysz vagy a család nyaggat érte, válaszd ezt. A pudingot növényi tejjel elkészítve ez is a húsvéti asztalra kerülhet, mint tejmentes, tojásmentes kalács.

2011. 04. 07.
Megsütöttem a citromos kalácsot.
Annyit változtattam, hogy a citromkrémhez 2db citrom héját reszeltem bele, és csak 6 dkg cukorral édesítettem.




2011. 04. 15.
Megsütöttem a csavart kalácsot. A töltelék aszalt gyümölcs-kókusz és kakaó-karobpor-cukor keveréke.







2 megjegyzés:

  1. Enikő írta:
    A kakaós kalács recept fantasztikus, igazi puha, foszlós kalácsot sikerült sütnöm! A gyerekeknek nagyon ízlik! Én vízzel készítettem és hagyományos élesztővel, ráadásul 1 kg lisztből, ennek ellenére másfél nap alatt elfogyott ez a hatalmas mennyiség.

    VálaszTörlés
  2. Mónika, igen, igen!!! Neked érdemes ezt a blogot írni!!!
    Míg nekem szórakozás a blogírás, Neked mondhatom, hogy küldetés. Azt gondolom, hogy hálásak lehetnek Neked azok, akik szembesülnek az allergiájukkal és nálad rátalálnak egy már kitaposott útra, segítő ötleteket olvahatnak.
    Allergia nélkül könnyű élni, mégis sokszor nyavalygunk, hogy mit együnk, mit főzzünk? De mit mondjon az allergiás? Tudom, hogy bele lehet jönni, ahogy láttam nálad sok bejegyzésnél, nagyon ügyesen helyettesíted a nektek tilos allergén hozzávalókat, de gondolom, az első "sokk" mindenképpen fejbe ütött titeket.
    Mónika, még egyszer csak bíztatni tudlak!!! :)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails