2013. január 23., szerda

Teljes kiőrlésű száraztészta házilag

A férjemmel karöltve candida diétát kell tartanunk, ami nagyon sok lemondással jár.
Teljesen kétségbe estem, és nagyon elbizonytalanodtam. Az első két hét nem volt egyszerű, gyakorlatilag éheztem, le is peregtek rólam a felesleges kilók.
Utána jött a karácsony, amikor képtelenek voltunk a diétát tartani. Így január elején újra kezdtük, de ekkor már nagyobb lelkesedéssel, odafigyeléssel. Elmentem egy menü - koordinációra is, ami után teljesen elmúlt a görcs belőle, kinyílt a világ.
A kitartásom, a sok kutató munka, a beszélgetés egy szakemberrel erőt adott, és biztatás, hogy ez a diéta is lehet változatos, finom, éééés édes is. :))

A candida diéta lényege, hogy a túlsúlyba került gombák elpusztuljanak. Ennek az egyik köztudott formája az élesztő, és cukor mentes étrend, amiben a fehér lisztet is ki kell iktatni. Helyette a teljes kiőrlésű tönkölybúzát kell beépíteni.

A Jézuska egyik ajándéka egy tésztagép volt, amire már nagyon rég vágytam. Nem is volt kérdés, hogy a diétában szereplő teljes kiőrlésű tönköly tésztát nem a boltban fogom megvenni.


Teljes kiőrlésű tönköly száraz tészta
Hozzávalók:
20 dkg tönköly liszt
1 dl langyos víz
1/2 teáskanál só
1 evőkanál olíva olaj


A tésztát kimértem, a gyúródeszkára tettem,hozzáadtam a sót. Egy mélyedést csináltam a közepébe, majd a vízet fokozatosan hozzáöntve gyúrtam össze a tésztát.


A tésztát ketté osztottam, külön - külön folpackba csomagolva a hűtőbe tettem 20 percre. Ekkor még tovább puhul a tészta.
A hűtőből kivéve a tésztagéppel megformáztam, majd lobogó sós vízben 5 perc alatt megfőztem.


ITT még több receptet, formázást találtok. :)

2 megjegyzés:

  1. Milyen liszttel helyettesíthetném a tönköly lisztet? A tönköly liszt ha jól tudom magyar liszt és nálunk nem kapható. Különben az én fiam is ételallergiás és nagyon súlyos volt kisebb korában. Most már enyhébb, több mindent ehetne, de megszokta hogy bizonyos dolgokat nem eszik és nem hajlandó változtatni :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Durum liszt, a bolti tojásmentes tészták ebből készülnek.

      A baráti társaságban nálunk is jártak így, ezért én adok szója pudingot, gyüm. joghurtot, hogy legalább az állag ne legyen neki ismeretlen. Szerencsére nálunk a Tomi minden evő, hús, zöldség (nyersen is), tészták. Plusz nagyon szereti a tengeri herkentyűket, így nagy a választék, hogy mit is tegyek az asztalra.
      Sok türelmet, kitartást a "visszaszoktatáshoz"!
      Szép napot! :)
      Móni

      Törlés

Related Posts with Thumbnails