2010. április 3., szombat

Húsvéti tej, tojásmentes kalács

Itt a húsvét! 
Nálunk ez az ünnep, elképzelhetetlen sonka és kalács nélkül. Sajnos a tojás már csak dekoráció, de reméljük, hogy mi is egyszer túl leszünk az allergián.
Már egy hete, teljes húsvéti pompába díszeleg a lakás. A fiúk feldíszítették a Napáéktól kapott barackfa ágakat. Elültettük a fűmagokat a színes cserepekbe és kiraktuk a kandalóra. Minden nap locsolgattuk és néztük hogyan kelnek életre a száraz magocskák.
A mai nap a kalácssütésről és a süteménykészítésről szólt, délután a húsvéti nyuszi fészkének elkészítése volt a feladat. Este pedig a sonka került a kuktába.
A kalács isteni lett. Gergő azt mondta: Anya az pont olyan mint a bolti kalács volt régen, csak ebben nincs tojás. De hiszen ez nagyszerűűűű!
Tehát teljes a siker.
Hozzávalók: 50 dkg liszt
                    2,75 dl zabtej vagy más növényi tej
                    5 dkg Liga vagy Linko vaj
                    3-4 evőkanál cukor
                    2 csipet só
                    1 cs. szárított élesztő
Az élesztőt kevés cukorral, belekevered a langyos tejbe. A lisztben szétmorzsolod a vajat, hozzáadod a cukrot és a sót. Amikor az élesztő megkelt, hozzáöntöd a liszthez és robotgéppel vagy kézzel sima tésztát gyúrsz belőle. Én a kelt tésztákat kézzel szoktam készíteni. Nagyon jó érzés a puha, lágy tészta gyúrása. Az elején még ragad a kezemhez, majd szép lassan elválik és valami remekmű kerekedik belőle, ami az én két kezem munkájának köszönhető.
A meggyúrt tésztát  fél-egy óráig pihenteted. Kiveszed a tálból és 2 percig újra átgyúrod. 3 felé osztod, egyforma vastagságú, hosszúságú hurkákat formázol belőle. Mindhárom tészta egyik végét összecsíped, majd összefonod őket. A fonat végét szintén összecsíped és a tészta alá hajtod. Tepsibe rakva, annyi ideig pihenteted, míg újra megemelkedik a kalács.
A sütőt 190 fokra melegíted. Mielőtt berakod a kalácsot, zabtejjel megkened a tetejét. Ha légkeveréses vagy villanysütőd van, akkor a kelt tésztákat mindig hideg sütőbe tedd be.
25-30 perc múlva kész a remekműved.

5 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nálunk még csak 2 napja,hogy kiderült a Prick teszt segítségével,hogy a kislányom (még nincs 2 éves) tej- és tojásallergiás.
    Most Neki keresgélek recepteket.
    Az érdekelne,hogy ez a kalács édes-e,vagy sós (sonkához való),mert mi az édes kalácsot szeretjük vajjal (ill. most már valami helyettesítővel :)

    Köszönöm!
    Eszti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Ez a kalács pont olyan ízű,állagú mint a boltban kapható.
      Ezzel a tésztával bármelyik kalács elkészíthető. :)
      http://zabtej.blogspot.hu/search/label/kal%C3%A1cs

      Törlés
  2. Kedves Mónika! Köszönöm a receptet, tökéletes! De nem csak ez a kalácsrecepted zseniális. Minden héten sütünk a gyerkőcökkel az oldaladról, sok kedvencünk van Tőled. Nagy segítségem vagy nekem a konyhámban! Tegnap a hajtoványod készítettük el, mi kókuszosan és fahéjasan szeretjük. Minden jót kívánok Neked és kiscsaládodnak! Gyöngyi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Gyöngyi!

      Örülök, hogy a segítségetekre tudtam lenni! :)
      Köszönöm a hozzászólást! :)
      Szép napot!
      Móni

      Törlés
  3. Nagyon jól sikerült!Köszönöm Móni

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails