2010. július 1., csütörtök

Cukkinitorta

Nagyérdemű közönség! Csak tessék, csak tessék! A mai előadáson egy világszenzációóó!
AAA CUKKINITORTA!  Csak vegyék és egyék! :))

Ha jól emlékszem 3 évvel ezelőtt bukkantan rá, erre a fantasztikus ételre a Nők Lapjában.
Mivel a család apraja-nagyja imádja a cukkinit, gondoltam olyan nagy melléfogás nem lehet. Igazam volt. Azóta ez az étel a család  egyik specialitása lett. Amikor barátokat várunk vendégségbe, a cukkinitortával próbálom levenni őket a lábukról. Mindig sikerem van. Sőt a nagy részük, már a saját konyhájában is elkészítette ezt a fenséges ételt.


Cukkinitorta
Hozzávalók:
Tésztához:
25 dkg liszt
12,5 dkg Liga vagy Linco vaj
1 nagy csipet só
4 evőkanál zabtejszín
Töltelékhez:
2 dl zabtejszín
3 közepes cukkini
10 dkg füstölt húsos szalonna
1 fej vöröshagyma
1 fej lilahagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
3 evőkanál keményítő

A zabtejszín helyett nyugodtan használhattok bármilyen más növényi tejszínt vagy annak megfelelő növényi tejet( ezt csak a tésztához). 
Mi húsvétkor veszünk egy nagy darab füstölt házi sonkát. Ami megmarad azt kb. 10 dkg-os adagokban lefagyasztom. Én ezt a házi sonkát használom a recepthez.
A vajat elmorzsolom a liszttel, megsózom majd a tejszínnel tésztát gyúrok belőle. Amikor kész, fél órát pihen a hűtőbe.
A hagymákat kis kockákra felszeletelem, kevés olajon megfonnyasztom. Hozzáadom a szintén apróbb kockákra vágott sonkát és megsütöm. 
Amíg sül a cukkiniket megmosom, hosszában ketté vágom és fél cm-es karikákra szelem.
Ha a hagymás sonka kész, kiteszem egy tányérra. 
A cukkinit ugyan abban a serpenyőben 2 evőkanál olajon megpárolom. Nem kell, hogy teljesen puha legyen, a sütőben még úgy is főni fog a tejszínben. A félig puha cukkinihez hozzáadom a hagymás sonkát, a tejszínt és belekeverem a 3 evőkanál kukoricakeményítőt.
Ekkor kóstolom meg és ha szükséges sózom. Én ilyenkor ha van itthon Kotányi Grill zöldség fűszersót teszek hozzá (mennyei).
Fél óra pihenés után a tésztát lisztes lapon kinyújtom akkorára, hogy egy 26 cm-es tortaformába beleférjen és az oldalán legyen egy 2 centis pereme, a tészta alját villával megszurkálom. 180 fokos sütőben 15 percig elősütöm.
Az elősütött tésztába beletöltöm a tejszínes cukkini ragut és a teteje felét megszórom növényi sajttal, a másikat trappistával (Ezért két színű a torta teteje a képen.). Nem mindenki tejallergiás a családban.
A 180 fokos sütőbe visszateszem és 30 percig sütöm. 


A felvágással várjatok egy fél órát különben lehet, hogy folyós lesz a közepe.


A képen szereplő torta nem annyira színes mint amilyen a tietek lesz. Pár napja a szomszéd nénitől kaptunk 3 óriás cukkinit, ennek egyikéből csináltam most a képen látható tortát. Mivel túl vastag volt a cukkini héja nagy részét levágtam, így egy kicsit veszített a külcsínyéből.



Az eredeti recept szerint 2 tojás és 1 tojássárgája szükséges. A sárgája a tésztához, a másik kettőt a tejszínnel kellene elkeverni. De a tojás nélkül is tökéletes állagot lehet elérni, a tejszín és a keményítő segítségével.

2 megjegyzés:

  1. Egyik barátnőm aki Ausztráliában él, ezt a levelet küldte ma:
    Vasárnap kipróbáltam a rántott csirkecombokat és a diós sutit.
    A csirkecomb nagyon ízletes így,Laci elégedetten sóhajtozott az ebed után:-))
    A suti....nem vagyok egy sütőbajnok,de nagyon egyszerű a recept és sikerrel jártam:-))Koszi!!!

    VálaszTörlés
  2. Szia Móni!

    A receptjeid és a tanácsaid annyira gyakorlatiasak, hogy el sem lehet őket rontani.
    a képek továbbra is nagyon jók, egyből kedvet kapok hozzájuk.

    Puszi a többiek nevében is.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails