Kedves Olvasóim!
Már
az előző fordulóban is nagyon szerettem volna részt venni, de mire
értesültem a játékról, már az összes hely foglalt volt. Nem így most.
Ezért a heti csapattársaim mellé Titeket is kedves Olvasóim, nagy szeretettel invitállak meg az én estémen tartott vacsorára.
A szavazás feltételeiről ITT olvashattok (A névtelenül leadott szavazatokat nem veszem figyelembe! Amelyik játékos receptje tetszik, annak a nevét írjátok le a hozzászólásban.).
Természetesen a heti fordulókat a legtöbb szavazatot begyűjtő nyeri. :)
A szavazás feltételeiről ITT olvashattok (A névtelenül leadott szavazatokat nem veszem figyelembe! Amelyik játékos receptje tetszik, annak a nevét írjátok le a hozzászólásban.).
Természetesen a heti fordulókat a legtöbb szavazatot begyűjtő nyeri. :)
Akikkel közösen töltünk el egy - egy estét, és kóstoljuk meg egymás ételeit:
Menüsor:
előétel:
SÜLT SPÁRGA GRILLEZETT KECSKESAJTTAL
leves:
FOKHAGYMÁS - GYÖMBÉRES CUKKINILEVES
főétel:
HAGYMÁS - MUSTÁROS PULYKASÜLT,
HÁZI PULYKAKOLBÁSZ TÁRCSÁN SÜTVE
HÁZI PULYKAKOLBÁSZ TÁRCSÁN SÜTVE
ROZMARINGOS ÚJKRUMPLIVAL,
ZÖLDSÉGES KUSZKUSSZAL
desszert:
KRÉMES CSOKITORTA
és/vagy
JEGESKÁVÉ VANÍLIAFAGYIVAL
Kedves Vendégeim!
Szép jó estét kívánok, kerüljetek beljebb!
Vigyázzatok Bodza kutyával (1 éves labrador kölyök), nagyon barátságos és szeret minden hozzánk betérőt körbe ugrálni. :))
Gyertek! Már nagyon vártalak benneteket.
Bemutatom a családomat: férjem - László, és a fiúk Gergő (7 éves), Tomi (júniusban lesz 5 éves).
Már
ők is várták ezt az estét. Nagyon sokat segítettek nekem, egész nap
kuktáskodtak, csacsogtak, és kérdezősködtek rólatok és a játékról.
Mit hozhatok inni?
Szekszárdi Cabernet Franc,
citromos sör,
marcipános - narancsos tea jéggel vagy
ásványvíz
Akkor ha mindenki leült az asztalhoz, és a poharak is töltve vannak, hoznám is az előételt.
SÜLT SPÁRGA GRILLEZETT KECSKESAJTTAL
Hozzávalók (fejenként):
3 szál spárga
1 szelet feketeerdői sonka
1 kis szelet füstölt - fokhagymást kecskesajt
olaj
só, bors
A spárgákat megmosom, a fás végüket letöröm.
Egy tepsit kibélelek zsírpapírral, majd a sonkába bugyolált spárgákat beleteszem.
Kevés olajjal meglocsolom, sózom, borsozom.
200 fokos sütőben 10 percig sülnek.
Közben a sajtszeleteket egy forró serpenyőbe teszem, és mindkét oldalukat 1-1 perc alatt megpirítom.
Balzsamecettel, olajjal meglocsolva, citrommal tálalom.
Balzsamecettel, olajjal meglocsolva, citrommal tálalom.
FOKHAGYMÁS - GYÖMBÉRES CUKKINILEVES
Hozzávalók:
3 közepes méretű cukkini
6 dl víz
2 dl zabtejszín
1 db zöldségleves kocka
3 gerezd fokhagyma
2 cm-es gyömbér darab
1/2 kanál pálmazsír vagy más növényi vaj
A
cukkiniket megmostam, végüket levágtam, majd felkockáztam. Egy közepes
lábosban a vajat megmelegítettem, és rádobtam a cukkinit. Néha
megkevergetve 4-5 percig pároltam. Utána hozzáadtam a vizet, a reszelt
fokhagymát, gyömbért, és a leveskockát. Fedő alatt 8-10 percig főztem.
A
turmixgépbe beleöntöttem a zabtejszínt, majd a cukkinis főzetet. Miután
összepürésítettem, visszaöntöttem a lábosba, ha szükséges akkor lehet
még sózni. Fedő alatt újra felforraltam, és már kész is a frissítő
fűszeres leves.
Pirított zsemlekockával, és tökmagolajjal díszítve tálalom.
HAGYMÁS - MUSTÁROS PULYKASÜLT,
HÁZI PULYKAKOLBÁSZ TÁRCSÁN SÜTVE
HAGYMÁS - MUSTÁROS PULYKASÜLT,
HÁZI PULYKAKOLBÁSZ TÁRCSÁN SÜTVE
ROZMARINGOS ÚJKRUMPLIVAL,
ZÖLDSÉGES KUSZKUSSZAL
Hozzávalók:
Hozzávalók:
1 szelet pulykamell fejenként
1 teáskanál mustár
1 kis gerezd fokhagyma
só
1 kisebb pulykakolbász fejenként
kis méretű újkrumpli
2 nagyobb szál rozmaring
kevés olaj
só, bors
1 nagyobb cukkini
1 kis fej brokkoli
1 kis fej karfiol
2 szál répa
kuszkusz
A húst sütés előtt egy órával besóztam, és az összetört fokhagyma, mustár keverékével bepácolta.
A
férjem ezalatt előkészítette a tárcsát, majd minden tudását latba
vetette, hogy kívül ropogós, belül szaftos husik kerüljenek a
tányérjaitokra.
A kolbászkák különlegessége, hogy mi készítettük őket saját kezűleg. :))
A
krumplikat kefével megtisztogattam, a nagyobb darabokat félbe vágtam.
Egy közepes méretű tepsit kibéleltem sütőpapírral, kikentem olajjal,
beletettem a krumplit, sóztam, borsoztam, és hozzáadtam a rozmaringot.
Alaposan összekevertem, majd 200 fokos sütőben 25 percig sütöttem. Végül 5 percre rákapcsoltam a grillt.
A
zöldségeket megtisztítottam, egyforma darabokra vágtam. Párolóedénybe
15 perc alatt puhára pároltam őket. Tálalás előtt megsóztam.
A
kuszkuszhoz vizet forraltam (3:1). Amikor lobogva forrt a víz
beletettem fél zöldségleves kockát, és a kuszkusz. Fedőt tettem rá, és
5-7 perc múlva már tálalni is lehetett.
KRÉMES CSOKITORTA
Hozzávalók:
Tészta:
2,5 dl darált Albert keksz
2 dl darált mandula
10 dkg növényi vaj
1 evőkanál zabtejszín
2 csapott evőkanál cukor
2 evőkanál kakaópor
Krém:
25 dkg 50%-os csokoládé
3 dl zabtejszín
3 teáskanál keményítő
1 nagy csipet só
Máz:
5 dkg étcsoki
2 evőkanál zabtejszín
1 evőkanál méz
2 evőkanál víz
A
darált kekszet, mandulát (mogyoró van az eredeti receptben),
összekevertem a kakaóporral, cukorral, zabtejszínnel és az olvasztott
vajjal.
A
tésztát belenyomkodtam egy szilikonos piteformába úgy, hogy pereme is
legyen. Előmelegített sütőben, 170 fokon 10 percig sütöttem.
Közben
a csokit kisebb darabokra törték a fiúk, tejszínt mikróban
felforrósítottam, és ráöntöttem a csokira. Addig kevergettem, míg a
csokoládé teljesen elolvadt. Végül habverővel belekevertem a keményítőt.
A krémet a kicsit hűlt tésztába öntöm, majd újabb 20 percre beteszem a sütőbe.
A
megsült tésztát kitettem hűlni.
Amikor a krém már hideg,
ráöntöttem a fényes mázat, és a tésztát forgatva egyenletesen eloszlattam rajta.
JEGESKÁVÉ VANÍLIAFAGYLALTTAL
Hozzávalók:
2 teáskanál nescafé
1-2 teáskanál cukor
2 teáskanál tejpor
kevés meleg víz
1,2 dl hideg tej
1 gömb vaníliafagylalt
Mindenkinek kedves egészségére a vacsorát!
Remélem mindenki talált a kedvére valót, és senki nem megy el úgy, hogy otthon első útja hűtőszekrényhez vezet. :))
Örülök, hogy itt voltatok, máskor is várlak benneteket sok szeretettel.
Jó éjszakát!
Jó utat hazafelé!
:)))
Az első amit kóstolásra kínálunk az alma leve, majd a lereszelt húsa.
Utána jöhet a KRUMPLI, és a RÉPA.
7 hónapos kortól adható a CUKKINI, és a BROKKOLI is. De a zsírban oldódó vitaminok miatt, már szükség van a főzelékekhez 1 mokkáskanálnyi olajat is keverni.
A húst 8 hónaposan vezethetjük be. Ez először csak csirke vagy pulykamell legyen (2-3 dkg).
Kezdetben semmilyen ízesítőt (só, fűszerek, leveskockák, cukor, egyéb ízfokozót) ne keverjünk az ételhez. A baba tökéletesen elégedett a gyümölcsök, zöldségek natúr ízével. Nekik ez is ízorgia!!! Az ízlelőbimbójuk tökéletesen elégedett ezekkel az ízekkel!!!
És amit nagyon fontosnak tartok megemlíteni, hogy nehogy valaki dobozos almalével próbálja elkezdeni a hozzátáplálást.
Sajnos a 20 év gyakorlatom alatt már ilyennel is találkoztam.
Bébiételek:
A hozzátáplálást 6 hónapos korban kell elkezdeni.Az első amit kóstolásra kínálunk az alma leve, majd a lereszelt húsa.
Utána jöhet a KRUMPLI, és a RÉPA.
7 hónapos kortól adható a CUKKINI, és a BROKKOLI is. De a zsírban oldódó vitaminok miatt, már szükség van a főzelékekhez 1 mokkáskanálnyi olajat is keverni.
A húst 8 hónaposan vezethetjük be. Ez először csak csirke vagy pulykamell legyen (2-3 dkg).
Kezdetben semmilyen ízesítőt (só, fűszerek, leveskockák, cukor, egyéb ízfokozót) ne keverjünk az ételhez. A baba tökéletesen elégedett a gyümölcsök, zöldségek natúr ízével. Nekik ez is ízorgia!!! Az ízlelőbimbójuk tökéletesen elégedett ezekkel az ízekkel!!!
És amit nagyon fontosnak tartok megemlíteni, hogy nehogy valaki dobozos almalével próbálja elkezdeni a hozzátáplálást.
Sajnos a 20 év gyakorlatom alatt már ilyennel is találkoztam.
Szia!
VálaszTörlésRemélem Bodzáról jó híreket tudsz majd mondani ha a döntőben ismét "megvendégelsz" minket! :) Addig is ha lesz lehetőséged írd meg mi van vele, mindannyian kíváncsiak vagyunk rá! Sok sikert kívánok a műtéthez, minden rendben lesz!!!