2012. május 2., szerda

OVCS2. - Online Vacsora csata 2. forduló

Kedves Olvasóim!

Az előző bejegyzésemben megírtam, hogy neveztem az Online Vacsora csatára, amit Autumn, a www.kutyaeskonyha.blogspot.com  blog írója talált ki, szervezte meg és bonyolít le.
Már az előző fordulóban is nagyon szerettem volna részt venni, de mire értesültem a játékról, már az összes hely foglalt volt. Nem így most.
Ezért a heti csapattársaim mellé Titeket is kedves Olvasóim, nagy szeretettel invitállak meg az én estémen tartott vacsorára.
A szavazás feltételeiről ITT olvashattok (A névtelenül leadott szavazatokat nem veszem figyelembe! Amelyik játékos receptje tetszik, annak a nevét írjátok le a hozzászólásban.)
Természetesen a heti fordulókat a legtöbb szavazatot begyűjtő nyeri. :)
Akikkel közösen töltünk el egy - egy estét, és kóstoljuk meg egymás ételeit:



 Menüsor:

előétel:
SÜLT SPÁRGA GRILLEZETT KECSKESAJTTAL

leves:
FOKHAGYMÁS - GYÖMBÉRES CUKKINILEVES

főétel:
HAGYMÁS - MUSTÁROS PULYKASÜLT,
HÁZI PULYKAKOLBÁSZ TÁRCSÁN SÜTVE
ROZMARINGOS  ÚJKRUMPLIVAL,
ZÖLDSÉGES KUSZKUSSZAL

desszert:
KRÉMES CSOKITORTA
és/vagy
 JEGESKÁVÉ VANÍLIAFAGYIVAL


Kedves Vendégeim!
Szép jó estét kívánok, kerüljetek beljebb! 
Vigyázzatok Bodza kutyával (1 éves labrador kölyök), nagyon barátságos és szeret minden hozzánk betérőt körbe ugrálni. :))
Gyertek! Már nagyon vártalak benneteket.
Bemutatom a családomat: férjem - László, és a fiúk Gergő (7 éves), Tomi (júniusban lesz 5 éves).
Már ők is várták ezt az estét. Nagyon sokat segítettek nekem, egész nap kuktáskodtak, csacsogtak, és kérdezősködtek rólatok és a játékról.

A vacsorát a jó időre való tekintettel a teraszon fogjuk elfogyasztani.

Mit hozhatok inni?

Szekszárdi Cabernet Franc, 

citromos sör, 

marcipános - narancsos tea jéggel vagy 

ásványvíz 

Akkor ha mindenki leült az asztalhoz, és a poharak is töltve vannak, hoznám is az előételt.

SÜLT SPÁRGA GRILLEZETT KECSKESAJTTAL 

Hozzávalók (fejenként):
3 szál spárga
1 szelet feketeerdői sonka
1 kis szelet füstölt - fokhagymást kecskesajt
olaj
só, bors

A spárgákat megmosom, a fás végüket letöröm. 
Egy tepsit kibélelek zsírpapírral, majd a sonkába bugyolált spárgákat beleteszem.
Kevés olajjal meglocsolom, sózom, borsozom.
200 fokos sütőben 10 percig sülnek. 
Közben a sajtszeleteket egy forró serpenyőbe teszem, és mindkét oldalukat 1-1 perc alatt megpirítom. 
Balzsamecettel, olajjal meglocsolva, citrommal tálalom.

FOKHAGYMÁS - GYÖMBÉRES CUKKINILEVES

Hozzávalók:
3 közepes méretű cukkini
6 dl víz
2 dl zabtejszín
1 db zöldségleves kocka
3 gerezd fokhagyma
2 cm-es gyömbér darab
1/2 kanál pálmazsír vagy más növényi vaj 

A cukkiniket megmostam, végüket levágtam, majd felkockáztam. Egy közepes lábosban a vajat megmelegítettem, és rádobtam a cukkinit. Néha megkevergetve 4-5 percig pároltam. Utána hozzáadtam a vizet, a reszelt fokhagymát, gyömbért, és a leveskockát. Fedő alatt 8-10 percig főztem.
A turmixgépbe beleöntöttem a zabtejszínt, majd a cukkinis főzetet. Miután összepürésítettem, visszaöntöttem a lábosba, ha szükséges akkor lehet még sózni. Fedő alatt újra felforraltam, és már kész is a frissítő fűszeres leves.
Pirított zsemlekockával, és tökmagolajjal díszítve tálalom.



HAGYMÁS - MUSTÁROS PULYKASÜLT,
HÁZI PULYKAKOLBÁSZ TÁRCSÁN SÜTVE
ROZMARINGOS  ÚJKRUMPLIVAL,
ZÖLDSÉGES KUSZKUSSZAL

Hozzávalók:
 1 szelet pulykamell fejenként
1 teáskanál mustár
1 kis gerezd fokhagyma
1 kisebb pulykakolbász fejenként
kis méretű újkrumpli
2 nagyobb szál rozmaring
kevés olaj
só, bors
1 nagyobb cukkini
1 kis fej brokkoli
1 kis fej karfiol
2 szál répa 
kuszkusz

A húst sütés előtt egy órával besóztam, és az összetört fokhagyma, mustár keverékével bepácolta.
A férjem ezalatt előkészítette a tárcsát, majd minden tudását latba vetette, hogy kívül ropogós, belül szaftos husik kerüljenek a tányérjaitokra.
A kolbászkák különlegessége, hogy mi készítettük őket saját kezűleg. :)) 
A krumplikat kefével megtisztogattam, a nagyobb darabokat félbe vágtam. Egy közepes méretű tepsit kibéleltem sütőpapírral, kikentem olajjal, beletettem a krumplit, sóztam, borsoztam, és hozzáadtam a rozmaringot.
Alaposan összekevertem, majd 200 fokos sütőben 25 percig sütöttem. Végül 5 percre rákapcsoltam a grillt.
A zöldségeket megtisztítottam, egyforma darabokra vágtam. Párolóedénybe 15 perc alatt puhára pároltam őket. Tálalás előtt megsóztam.
A kuszkuszhoz vizet forraltam (3:1). Amikor lobogva forrt a víz beletettem fél zöldségleves kockát, és a kuszkusz. Fedőt tettem rá, és 5-7 perc múlva már tálalni is lehetett.


KRÉMES CSOKITORTA

Hozzávalók:
Tészta:
2,5 dl darált Albert keksz
2 dl darált mandula
10 dkg növényi vaj
1 evőkanál zabtejszín
2 csapott evőkanál cukor
2 evőkanál kakaópor
 Krém:
25 dkg 50%-os csokoládé
3 dl zabtejszín
3 teáskanál keményítő
1 nagy csipet só
 Máz:
5 dkg étcsoki
2 evőkanál zabtejszín
1 evőkanál méz
2 evőkanál víz
A darált kekszet, mandulát (mogyoró van az eredeti receptben), összekevertem a kakaóporral,  cukorral,  zabtejszínnel és az olvasztott vajjal.
A tésztát belenyomkodtam egy szilikonos piteformába úgy, hogy pereme is legyen. Előmelegített sütőben, 170 fokon 10 percig sütöttem.
Közben a csokit kisebb darabokra törték a fiúk,  tejszínt mikróban felforrósítottam, és ráöntöttem a csokira. Addig kevergettem, míg a csokoládé teljesen elolvadt. Végül habverővel belekevertem a keményítőt.
A krémet a kicsit hűlt tésztába öntöm, majd újabb 20 percre beteszem a sütőbe.
A megsült tésztát kitettem hűlni. 
Amikor a krém már hideg, ráöntöttem a fényes mázat, és a tésztát forgatva egyenletesen eloszlattam rajta. 
Ezután a hűtőbe került be, legalább 1 órára.


JEGESKÁVÉ VANÍLIAFAGYLALTTAL
Hozzávalók:
2 teáskanál nescafé
 1-2 teáskanál cukor
2 teáskanál tejpor
kevés meleg víz
1,2 dl hideg tej
1 gömb vaníliafagylalt

Mindenkinek kedves egészségére a vacsorát!
Remélem mindenki talált a kedvére valót, és senki nem megy el úgy, hogy otthon első útja hűtőszekrényhez vezet. :))
Örülök, hogy itt voltatok, máskor is várlak benneteket sok szeretettel.
Jó éjszakát!
Jó utat hazafelé! 
:))) 


Bébiételek:
 A hozzátáplálást 6 hónapos korban kell elkezdeni.
Az első amit kóstolásra kínálunk az alma leve, majd a lereszelt húsa.
Utána jöhet a KRUMPLI, és a RÉPA.
7 hónapos kortól adható a CUKKINI, és a BROKKOLI is. De a zsírban oldódó vitaminok miatt, már szükség van a főzelékekhez 1 mokkáskanálnyi olajat is keverni.
A húst 8 hónaposan vezethetjük be. Ez először csak csirke vagy pulykamell legyen (2-3 dkg).
Kezdetben semmilyen ízesítőt (só, fűszerek, leveskockák, cukor, egyéb ízfokozót) ne keverjünk az ételhez. A baba tökéletesen elégedett a gyümölcsök, zöldségek natúr ízével. Nekik ez is ízorgia!!! Az ízlelőbimbójuk tökéletesen elégedett ezekkel az ízekkel!!!
És amit nagyon fontosnak tartok megemlíteni, hogy nehogy valaki dobozos almalével próbálja elkezdeni a hozzátáplálást.
Sajnos a 20 év gyakorlatom alatt már ilyennel is találkoztam.

1 megjegyzés:

  1. Szia!
    Remélem Bodzáról jó híreket tudsz majd mondani ha a döntőben ismét "megvendégelsz" minket! :) Addig is ha lesz lehetőséged írd meg mi van vele, mindannyian kíváncsiak vagyunk rá! Sok sikert kívánok a műtéthez, minden rendben lesz!!!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails