Itt az elmaradt recept, aminek az a különlegessége, hogy a kovászt teljes kiőrlésű búzalisztből készítettem el.
Ciabatta
Hozzávalók:
Kovász:
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1,5 dl víz
fél csomag szárított élesztő
Tészta:
30 dkg liszt
2,5 dl víz
fél csomag szárított élesztő
1,5 teáskanál só
1 teáskanál cukor
A kovászhoz valókat összekeverem egy mély tálba , letakartam egy olajjal megkent fóliával és egy napra betettem a hűtőbe.
Másnap
kimértem a tészta hozzávalóit. A lisztet és a vizet meglangyosítottam.
A lisztbe mélyedést csináltam, beletettem a cukrot, az élesztőt és
ráöntöttem a langyos vizet.
10
perc múlva hozzáadtam a kovászt és összegyúrtam a tésztát. A tészta
ragacsos lesz, pont olyan mint a fánké. Kézzel még öt percig
dagasztottam, így is ragacsos maradt de a tál falától már szépen
elválik.
Letakarva 1 óráig kelt.
Lisztel
vastagon megszórt felületre borítottam. A tésztát nem szabad nyújtani,
kinyomni belőle a levegőt. Ezért a kezemmel húzogatva nyújtottam a
tésztát kb. A/3-as nagyságúra. :)
Háromba hajtogattam, mint a levélpapírt, majd félbe.
Újra visszatettem a tálba, és fél órát kelesztettem. Majd újra kivettem, megint kinyújtottam, hajtogattam, és fél órát pihent.
A ciabatta jelentése papucs, ezért az eredeti formázás szerint téglalapot kell a tésztából formázni és úgy kisütni.
De
nekem nagyon tetszik a masni forma is. Ezért a tésztát 4 felé
osztottam. Mindegyik tészta darabot a végüknél megfogva kétszer
megtekertem. Ez kicsit nehézkes volt, mert a tészta nagyon lágy, de
azért sikerült.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, 20 percet pihentek. Közben 170 fokosra melegítettem a sütőt.
A forró sütőben 30 perc alatt szép halvány barnára sültek.
Fázisfotók itt.
NAgyon jól néznek ki:)
VálaszTörlés