2012. június 29., péntek

Ciabatta

Itt az elmaradt recept, aminek az a különlegessége, hogy a kovászt teljes kiőrlésű búzalisztből készítettem el.


Ciabatta
Hozzávalók:
Kovász:
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1,5 dl víz
fél csomag szárított élesztő
Tészta:
30 dkg liszt
2,5 dl víz
fél csomag szárított élesztő
1,5 teáskanál só
1 teáskanál cukor
 
A kovászhoz valókat összekeverem egy mély tálba , letakartam egy olajjal megkent fóliával és egy napra betettem a hűtőbe.
Másnap kimértem a tészta hozzávalóit. A lisztet  és a vizet meglangyosítottam. A lisztbe mélyedést csináltam, beletettem a cukrot, az élesztőt és ráöntöttem a langyos vizet.
10 perc múlva hozzáadtam a kovászt és összegyúrtam a tésztát. A tészta ragacsos lesz, pont olyan mint a fánké. Kézzel még öt percig dagasztottam, így is ragacsos maradt de a tál falától már szépen elválik.
Letakarva 1 óráig kelt.
Lisztel vastagon megszórt felületre borítottam. A tésztát nem szabad nyújtani, kinyomni belőle a levegőt. Ezért a kezemmel húzogatva nyújtottam a tésztát kb. A/3-as nagyságúra. :)
Háromba hajtogattam, mint a levélpapírt, majd félbe. 
Újra visszatettem a tálba, és fél órát kelesztettem. Majd újra kivettem, megint kinyújtottam, hajtogattam, és fél órát pihent.
A ciabatta jelentése papucs, ezért az eredeti formázás szerint téglalapot kell a tésztából formázni és úgy kisütni.
De nekem nagyon tetszik a masni forma is. Ezért a tésztát 4 felé osztottam. Mindegyik tészta darabot a végüknél megfogva kétszer megtekertem. Ez kicsit nehézkes volt, mert a tészta nagyon lágy, de azért sikerült.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, 20 percet pihentek. Közben 170 fokosra melegítettem a sütőt.
A forró sütőben 30 perc alatt szép halvány barnára sültek. 
Fázisfotók itt.
 
 

 

1 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails