2011. június 3., péntek

Kenyér


Csavart kenyér
Hozzávalók:
30 dkg fehér liszt
20 dkg teljeskiőrlésű rozsliszt
1 cs. szárított élesztő
2,8 dl víz
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só
1 evőkanál burgonyaszirom
1 nagy csipet aszkorbinsav
3 evőkanál olaj

A lisztet kimérem egy tálban, 20 másodperc alatt mikróban meglangyosít. Közepébe mélyedést csinálok, beleteszem az élesztőt, a cukrot, ráöntöm a langyos vizet. 10 perc múlva beleteszem a többi hozzávalót is és összegyúrom. Mikor a tészta összeállt, kiveszem a tálból és még 5 percig gyúrom lisztes felületen.
Langyos helyen, letakarva 1 órát kelesztem, majd újra átgyúrom. A tésztát 2 egyenlő részre osztom,  kb. 40 cm hosszú hurkákra formázom, és 5 percig állni hagyom.
Egy vékonyabb rúddal vagy fa ággal (én az alufólia hengerével) mélyedést készítettem bele. A mélyedést tovább nagyítottam sodrófával. A tészta széleit középre sodortam és megformáztam.


10 percig pihentek a sütőpapírral bélelt tepsin. Megszórtam őket lenmaggal, és 200 fokos sütőben 25 percig sültek.
Forrás itt.  Nézzetek be Lacihoz, sok más gyönyörűséget is találtok.

4 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jól sikerült! Gratulálok!

    VálaszTörlés
  2. Szia,nem tudom a főzési szokásaidról a kérdés járt-e Nálad. Ha még nem és lenne kedved válaszolni, akkor a kérdéseket megnézheted itt: http://patriciakonyhaja.blogspot.com/2011/06/hogyan-szeretek-fozni.html

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails