2012. január 26., csütörtök

Krémes csokitorta

Ez a bejegyzés kaphatná az Édes, krémes csokicsoda 2. címet is.
Limaránál olvastam és néztem meg egy videót, ami az év bármely napján lelket melengető látvány, és nagyon erős vágykeltő, hogy ez KELL NEKEM.  
Az eredeti recepthez 3 dl tejszínre, 2 db tojásra, és tejet, tojást tartalmazó kekszre van szükség. Én ezeket megint kiváltottam az allergiások számára is fogyasztható alapanyagokkal.

Krémes csokitorta
Hozzávalók:
Tészta:
2,5 dl darált Albert keksz
2 dl darált mandula
10 dkg növényi vaj
1 evőkanál zabtejszín
2 csapott evőkanál cukor
2 evőkanál kakaópor
Krém:
25 dkg 50%-os csokoládé
Nekem  nem volt itthon. 1 tábla (10dkg) 75%-os csokoládét, plusz 15 dkg cukrász diszkontban kapható étcsokoládé drazsét tettem bele.
3 dl zabtejszín
3 teáskanál keményítő
1 nagy csipet só
1 evőkanál levendula aroma
Tavaly én is készítettem levendula szörpöt, ami nagyon nem ízlett a családnak. De nem dobtam ki, mert úgy gondoltam, hogy süteményekbe majd elhasználom. Nosza itt volt az alkalom. Deeee, nem bírtam kinyitni az üveget! :((( Ezért 1 teáskanál mandula aromát tettem bele.
Máz:
5 dkg étcsoki
2 evőkanál zabtejszín
1 evőkanál méz
2 evőkanál víz

A darált kekszet, mandulát (mogyoró van az eredeti receptben), összekevertem a kakaóporral,  cukorral,  zabtejszínnel és az olvasztott vajjal.
A tésztát belenyomkodtam egy szilikonos piteformába úgy, hogy pereme is legyen. Előmelegített sütőben, 170 fokon 10 percig sütöttem.
Közben a csokit kisebb darabokra törték a fiúk,  tejszínt mikróban felforrósítottam, és ráöntöttem a csokira. Addig kevergettem, míg a csokoládé teljesen elolvadt. Végül habverővel belekevertem a keményítőt.
A krémet a kicsit hűlt tésztába öntöm, majd újabb 20 percre beteszem a sütőbe.


A megsült tésztát kitettem a teraszra hűlni. Amikor a krém már hideg, ráöntöttem a fényes mázat, a tésztát forgatva egyenletesen eloszlattam. Ezután a hűtőbe került be, legalább 1 órára.


Nagyon-nagyon szépen kérek mindenkit, hogy ezt a sütit készítsétek el.
Valami hihetetlen élmény. A sokadik szelet, sokadik falatja után is ámultam hogy, hogyan lehet valami ennyire finom.
Biztos vagyok benne, hogy ha hozzánk jönnek vagy mi megyünk vendégségbe, a süteményt én fogom vállalni, mert mindenkivel meg szeretném osztani ezt az élményt.

9 megjegyzés:

  1. :-) De jo, hogy a tesztat kitalaltad, igy nekem mar nem kell kiserletezgetnem :-) (En is lattam Limaranal:-)

    VálaszTörlés
  2. ez mondjuk elég gyilkos recept, alig várom, hogy kesudiós verzióban (a többire én vagyok allergiás) kipróbáljam :)) Köszi!!

    VálaszTörlés
  3. Lina!
    A gyerekeknek feltétlen készítsd el! :)

    Magdi!
    Én teljesen elégedett voltam a tésztával. Sőt a zabpelyhes kekszből készülthöz képest, szerintem sokkal jobb. Nem annyira száraz.

    VálaszTörlés
  4. Fincsi-fincsi! Még ki kell gondolnom, hogy gluténmentesre hogy tudom átvarázsolni. Bár még egy darabig a tejet is kerülni kell. (szója és rizs tej kizárva, nem eszi meg a delikvens)

    VálaszTörlés
  5. Zsuzsi írta:
    "A torta asztarla kerülését követően kb. 43 mp. belül már több mint a fele hiányzott.
    Apa nem egy nagy csokis de az első falat után ő is csak annyit tudott mondani: HŰŰŰHA anyuci.
    Bencével elneveztük "csoki torta a'la brutál"-nak. Brutálisan csokis és brutálisan finom!!!!!"

    VálaszTörlés
  6. Szia!

    A kislányom 1 éves és ezt szeretném neki szülinapi tortának (egyik lenne a kettőből)
    Szerinted csinálhatom mandula helyett zabpehellyel a tésztát? Ő még nem ehet ilyet.
    Köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nem vagyok biztos benne, hogy a mandulát helyettesítheted a zabtejjel, mert a mandula olajos mag. Próbáld meg dióval.
      Tudom, hogy az olajos magvakat óvatosan kell adni,de
      ha csak vékony szeletet adsz neki az nem lesz sok.
      A csoki miatt úgy is elég tömény lesz neki. :))

      Törlés
    2. Köszi, azzal is inkább óvatos lennék!
      Esetleg fenyőmag? Bár azt még nem próbáltam sütibe de magas a zsírtartalma, ezért gondoltam.
      Heni

      Törlés
    3. Szia Heni!
      Bocsánat, hogy ilyen későn válaszolok.
      Szerintem ha az olajos magvakkal kapcsolatban bizonytalan vagy, akkor egyiket se próbáld ki ilyen nagy mennyiségben.

      Törlés

Related Posts with Thumbnails